De karakteristieke 'Kroontjesbunker' vlakbij Huisduinen. (Foto: aangeleverd)
De karakteristieke 'Kroontjesbunker' vlakbij Huisduinen. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

Atlantikwall open tijdens Bunkerdag

Nieuws

DEN HELDER - Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Zaterdag 9 juni is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting. In Den Helder doen vijf bunkers mee aan de Bunkerdag. De hospitaalbunker en Fort Harssens gaan voor het eerst open. Acteurs brengen de geschiedenis weer tot leven.
De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 6200 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. Den Helder werd in 1940 gebombardeerd, waarna een deel van de bevolking de stad vrijwillig verliet. Vanaf 1942 werden ruim 10.000 inwoners gedwongen hun huis te verlaten en werd Den Helder een groot ‘Sperrgebiet’.
In en rond Den Helder zijn meerdere bunkers te bezoeken. Hoog op het duin bij Julianadorp ligt de M219. In de hele Atlantikwall zijn er maar twee bunkers van dit type te vinden. Acteurs laten bezoekers ervaren hoe zwaar de verzetsstrijders het hebben gehad. De telefoonbunker van het type 616 is met een uitgebreide collectie ingericht als museum. Voor het eerst gaat ook de Hospitaalbunker aan de Timorlaan open. Deze bunker was bedoeld om te kunnen voorzien in de eerste behoefte aan medische hulp bij een aanval. Theatergroep Ouderwetz speelt hier de korte voorstelling ‘Vier vrouwen’, over de vrouw in oorlogstijd. Ook nieuw is de deelname van Fort Harssens. De sporen van voormalig gebruik door de decennia heen zijn nog goed zichtbaar. Uniek is een bezoek aan de zogenoemde ‘Kroontjesbunker’. Het is de enige bunker van dit type in Nederland die nog intact is.
Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall zijn er naast de bunkerbezichtigingen door het hele land verschillende activiteiten voor jong en oud. Tijdens wandelingen en rondleidingen worden de verhalen van de wijk en haar inwoners nieuw leven ingeblazen. Acteurs tonen hoe het leven er in en rond de bunkers aan toe ging. Historische voertuigen vervoeren de bezoekers tussen de verschillende bunkerlocaties. Filmvertoningen met historisch beeld brengen ons terug naar voorbije tijden. Bekijk de website voor de locaties van de activiteiten. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis van ons land.
Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl. Tickets zijn online en op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties. Een kaartje kost €6,- volwassenen, € 3,- kinderen onder 12 jaar. Met dit entreeticket zijn alle deelnemende locaties toegankelijk.

Afbeelding
Snel een boodschap doen? Laat je huisdier nooit achter in de auto! Algemeen 2 aug, 11:00
Afbeelding
Jubileum bij Ecomare: 70 jaar zeehondenopvang Algemeen 2 aug, 09:44
Afbeelding
Sluit je vakantie af met Fall Guys en Archery Tag in Wieringerwerf Algemeen 2 aug, 09:09
Afbeelding
Geen Typhoon wél gratis Popweekend voor iedereen Algemeen 1 aug, 17:08
Afbeelding
Informatiepunt Digitale Overheid in bibliotheek Julianadorp Algemeen 1 aug, 14:29
Afbeelding
De Veldwachter biedt Schagen nieuwe appartementen Partnerbijdrage 1 aug, 14:19
Afbeelding
Ideeënmarkt voor inwoners Algemeen 1 aug, 13:45
Afbeelding
Dier van de week Algemeen 1 aug, 13:10
Afbeelding
Open dagen Volkstuinvereniging ATV Texelstroom Algemeen 1 aug, 10:19
Afbeelding
Dier van de week Algemeen 28 jul, 16:26
Afbeelding
Dierenarts waarschuwt voor grasaren: ‘Kans op blijvend letsel bij honden’ Algemeen 28 jul, 16:24
Afbeelding
De 38e editie van de Helderse Fiets Vierdaagse gaat van start Algemeen 28 jul, 16:22
Afbeelding
22 riante herenhuizen aan grachtengordel Molenplein in Den Helder Algemeen 28 jul, 16:20
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Den Helder

Op Rodi Den Helder volg je het laatste nieuws uit Den Helder. Rodi Den Helder informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Den Helder

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Den Helder in je mailbox.