'Waait een positieve wind door de stad' - 'Stadshart op Koers' viert nieuwe gezicht Den Helder

Nieuws
Van Dik Hout is één van de grote namen die optreden op Willemsoord. (Foto: aangeleverd)
Van Dik Hout is één van de grote namen die optreden op Willemsoord. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

DEN HELDER - De bedachte torenflat en de gracht door de stad kwamen er niet. Wel een levendig stadspark, een bibliotheek die tot beste van Nederland en een van de vijf beste ter wereld is uitgeroepen, een vernieuwd stationsplein, heerlijke terrassen in een opgeknapte Beatrixstraat, heringerichte woonstraten, aantrekkelijke winkelgevels en eigentijdse woningen. Den Helder heeft in de afgelopen jaren een geheel nieuw gezicht gekregen.
De afgelopen tien jaar is keihard gewerkt aan een ingrijpende opknapbeurt van het stadshart. De resultaten zijn op heel veel plekken zichtbaar. Een groeiend aantal inwoners en bezoekers weet die facelift te waarderen, steeds meer kansrijke jongeren zijn in de binnenstad gaan wonen. De scepsis van vroeger maakt in Den Helder plaats voor bewondering.

Veel werk

Toch is de klus is nog lang niet geklaard. "Nee, er valt nog ongelooflijk veel werk te doen’’, verzekert financieel directeur Peter Kramer van Woningstichting/Helder Vastgoed BV. "Maar we liggen goed op koers en eigenlijk kun je nu al spreken van een mijlpaal als je ziet wat er in tien jaar is bereikt. Hoe er een positieve wind waait door de stad. Alle reden voor een feestje. Dat willen we samen met iedereen in Den Helder vieren."
Dat feest, 'Stadshart op Koers', begint komende vrijdagmiddag 31 augustus als de veelbesproken dubbele bolder, een reusachtig maritiem icoon van brons, op de hoek van de Beatrixstraat en het stationsplein wordt onthuld. Dat gebeurt in aanwezigheid van ereburgers van Den Helder en een aantal Jutters van het Jaar. De plechtigheid vormt het startsein voor een feestelijk weekend bomvol activiteiten. Er is vanaf 14.00 uur uur een ‘boldermarkt’ in de binnenstad, georganiseerd door de Helderse Ondernemersvereniging Binnenstad. De winkels zijn dan tot 21.00 uur open.
Artiesten

’s Avonds is er op Willemsoord een groot spektakel met straattheater van de groep Close-Act, waarbij acteurs zich met allerlei mobiele objecten tussen het publiek begeven. "Een unieke ervaring’’, weet Kramer. Kleinschaliger, maar net zo bijzonder, is het straattheater dat zaterdag 1 en zondag 2 september is te zien in het stadshart. Zaterdag trekt vanaf 15.15 uur een kleurrijke parade door de binnenstad naar Willemsoord. Winkels zijn beide dagen open, in het Stadspark is zondag een kunstbraderie. Op Willemsoord is er zaterdag en zondag vanaf 16.00 uur een theaterfestival voor jong en oud, vergelijkbaar met De Parade in Amsterdam. Ook treedt een keur aan artiesten op, onder wie de van oorsprong Helderse band Van Dik Hout, The Voice-winnaar Jim van der Zee, Lange Frans, O’G3ne, Jody Bernal, Miss Montreal en Ruth Jacott. Het feest wordt beide dagen ’s avonds afgesloten met een indrukwekkende lasershow.
Stadsvernieuwing

Samen met gemeente, ontwikkelingsmaatschappij Zeestad en ondernemers trekt Woningstichting al tien jaar de kar van de stadsvernieuwing. Kramer: "Liever zouden we natuurlijk zien dat andere investeerders dat deden. De realiteit is dat nu nog weinig projectontwikkelaars geïnteresseerd zijn in Den Helder. Maar we zijn er van overtuigd dat dat gaat veranderen. De druk op de Randstad wordt steeds groter. Daarmee komt de Kop van Noord-Holland in beeld als een goed alternatief. Zeker als Den Helder als centrumgemeente een aantrekkelijke binnenstad heeft. Het zal mensen er sneller toe verleiden zich hier te vestigen. En dat is weer belangrijk om winkels en andere voorzieningen in stand te houden.’’
Hij wil overigens meteen een hardnekkig misverstand uit de wereld helpen. Woningstichting investeert niet in de binnenstad met geld van de huurders. "We hebben als een van de weinige corporaties in Nederland toestemming gekregen van het ministerie om onszelf te splitsen: Woningstichting bouwt, beheert en onderhoudt sociale huurwoningen, onze dochter-bv Helder Vastgoed treedt op als ontwikkelaar, met geld uit de verkoop van woningen.’’