Japandag in Hortus Overzee

Nieuws
Meesterchef Taji geeft zijn befaamde sushi workshops.
Meesterchef Taji geeft zijn befaamde sushi workshops. (Foto: Pixabay)

DEN HELDER - De vijftiende editie van Japandag vindt zondag 18 juni van 12.00 tot 17.00 uur plaats in Hortus Overzee, gelegen in Den Helder. Hortus opent haar deuren voor een culturele dag die volledig in het teken staat van de Japanse tuin genaamd ‘Ontmoeting der Stromen’. Entree is 8 euro, kinderen tot 12 jaar betalen 4 euro. 

De Japandag belooft een ontdekkingsreis te zijn, waarbij bezoekers in alle hoekjes van Hortus Overzee worden verrast met diverse activiteiten. Er valt van alles te beleven, zoals Japanse lak- en schilderkunst, Ikebana (bloemschikken) en Japanse thee en andere lekkernijen. Daarnaast kunnen bezoekers genieten van muzikale optredens op de shakuhachi-fluit en de ktoto, demonstraties van Kyudo-boogschutters, ontmoetingen met Samurai-krijgers, het maken van foto’s als Geisha, en nog veel meer. Voor de liefhebbers zijn er ook Japanse en Nederlandse boeken en antiek te vinden. 

De Japandag is niet alleen een viering van de Japanse cultuur, maar ook een dag vol ontmoetingen. Bezoekers hebben de gelegenheid om kennis te maken met de Japanse tuin en symbolisch verbonden te raken met Rikuzentakata, een stad die zwaar getroffen werd door de tsunami in 2011. Er wordt nog steeds geld ingezameld voor de aanleg van een vriendschapsparkje in deze stad. 

Sushi workshop

Om 12.00 uur wordt de dag officieel geopend met een kleinere versie van het Waraji-festival uit Fukushima stad, uitgevoerd door de Nederlands-Japanse vereniging. Meesterchef Taji, dit jaar voor de twaalfde keer aanwezig, geeft zijn befaamde sushi workshops om 12.15 en 16.00 uur. De kosten voor deelname zijn 13,00 euro per persoon (opgeven via Hortus Overzee, per mail: info@hortusoverzee.nl). Vol is vol! Na het bereiden volgt het gezellig samen eten van deze heerlijke verse vishapjes.