Week van de jonge mantelzorger van start

Nieuws
Extra aandacht voor kinderen en jongeren die opgroeien in een zorgsituatie.
Extra aandacht voor kinderen en jongeren die opgroeien in een zorgsituatie. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - De Week van de jonge mantelzorger is van start gegaan. Tijdens deze week, van 1 tot en met 7 juni, vraagt het Mantelzorgcentrum extra aandacht voor kinderen en jongeren die opgroeien in een zorgsituatie. Om hun zorgen even te laten vergeten, organiseert het Mantelzorgcentrum verschillende activiteiten in de zomervakantie voor jonge mantelzorgers vanaf 8 jaar.

Jonge mantelzorgers en hun uitdagingen

Een jonge mantelzorger woont thuis met iemand die langdurig ziek is, een handicap heeft of een psychische ziekte of verslaving. Het gaat om kinderen en jongeren tot ongeveer 25 jaar. Zij hoeven niet per se zelf te helpen in de verzorging. Ze maken zich vaak zorgen over de thuissituatie, moeten soms ‘meezorgen’ en krijgen zelf minder zorg en aandacht. Dit heeft veel invloed op (school)prestaties, (psychische) gesteldheid en hun ontwikkeling.

Veel van deze jongeren en kinderen praten niet graag over hun thuissituatie. Zij doen ook nog eens extra hun best op school om hun ouders te ontzien. Dat maakt het lastig om de jonge mantelzorger te ‘herkennen’. Sommige signalen zijn wel goed op te vangen, bijvoorbeeld wanneer een leerling veel afwezig is, concentratieproblemen of een te groot verantwoordelijkheidsgevoel heeft. Een simpel ‘hoe gaat het met je’, kan de jonge mantelzorger al helpen. 

Activiteiten voor jonge mantelzorgers

Jonge mantelzorgers geven zelf aan dat zij niet worden gezien als jonge mantelzorger, niet door hun ouders, niet door zorgprofessionals maar ook niet door school. Daarom roept het Mantelzorgcentrum alle (zorg)professionals op om, vooral deze week, aandacht te schenken aan de jonge mantelzorger. Al is het maar om ze te wijzen op de activiteiten die het Mantelzorgcentrum deze zomer organiseert. Meer informatie over de activiteiten is te vinden via: https://bit.ly/3N0Ff6a