Landelijke fietsverlichtingsactie: Zorg dat je opvalt

Nieuws
Het doel is om fietsers bewust te maken van het belang van goede verlichting, vooral nu de dagen korter zijn.
Het doel is om fietsers bewust te maken van het belang van goede verlichting, vooral nu de dagen korter zijn. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Fietsers in het verkeer zijn kwetsbaar. Nu de dagen weer korter zijn, is het extra belangrijk dat zij goed zichtbaar zijn. Daarom houdt Univé op 27 en 28 november van 07.00 – 09.00 uur in ruim honderd dorpen en steden in Nederland een fietsverlichtingsactie. Onder het motto ‘Zorg dat je opvalt’ gaan medewerkers van de coöperatie samen met Veilig Verkeer Nederland en de politie in gesprek met fietsers die hun verlichting niet op orde hebben. 

Op deze drie locaties zijn fietsverlichtingsactie met VVN en de politie aanwezig.

· Den Helder, adres: Middenweg 163, doet mee op maandag 27 november.

· Schagen, adres: Spoorwegovergang bij de winkel, doet mee op maandag 27 november.

· Bovenkarspel, adres: Zesstedenweg met de Raadhuislaan, doet mee op dinsdag 28 november.

Fietsers die zonder verlichting langsrijden, krijgen tijdelijke fietslampjes uitgereikt en wordt verteld hoe belangrijk het is om fietsverlichting te hebben. Uit cijfers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) blijkt dat met goede verlichting het risico dat je in het donker wordt aangereden met twintig procent afneemt. Met de actie wil Univé fietsers dan ook wijzen op de risico’s en hen stimuleren hun fietsverlichting op orde te brengen.

Vaste fietsverlichting

De actie is dan ook vooral bedoeld om bewustwording te creëren. Boetes worden er dan ook niet uitgedeeld. “We vinden verkeersveiligheid heel belangrijk”, legt Annelies Goos, bestuurder van Univé Noord-Holland uit. “Daarom zetten we ons samen met Veilig Verkeer Nederland in voor een veiliger verkeer voor iedereen. De fietslampjes die wij uitdelen zijn een tijdelijke oplossing en niet ter vervanging van de vaste fietsverlichting. Als die op orde is, weet je zeker dat je altijd opvalt.”