Column

Slenteren door Den Helder

Nieuws
De Keizersgracht in de winter van 1963.
De Keizersgracht in de winter van 1963. (Foto: Cees Rondèl)

DEN HELDER - Het is vandaag alweer 1 december en dat is een mooie gelegenheid om weer eens iets anders te gaan doen in deze rubriek. Want de maand december is natuurlijk van huis uit de feestmaand. 

Door Cees Rondèl

Sinterklaas, die alweer een paar weken in het land is, vertrekt over een paar dagen weer lekker naar het warme Spanje geef hem eens ongelijk. En wij gaan ons opmaken voor de kerstdagen, met alles wat daar bij hoort, zoals het kopen van een kerstboom en hier en daar een kerstmarkt in een tuincentrum bekijken. En met de kerstdagen in aantocht hoef je je op de televisie ook niet te vervelen want de kerstfilms zullen je wel weer de neus uitkomen met of zonder reclame, het is maar waar u naar kijkt! Maar een ding is zeker in al die kerstfilms komt de sneeuw altijd met bakken uit lucht vallen en dat terwijl Bing Crosby iedere keer maar zingt ,,I am dreaming of a White Christmas”. En op zich is dat nog niet eens zo’n slechte gedachte om te dromen van een witte kerst, maar wanneer komt het nou voor! 

En dat brengt mij op het volgende: vanaf vandaag toon ik u in deze rubriek de gehele maand december ouderwetse winterfoto’s van Den Helder. De zwart/wit foto waar we vandaag mee openen is gemaakt in 1963 vanaf de Westgracht en we kijken naar een prachtig aanzien op de Keizersgracht met sneeuwwitte bomen met op de achtergrond de voormalige Nederlandse Hervormde kerk aan het Nieuwe Kerkplein. En we zien op de foto ook nog de uit 1960 daterende Spoorbrug waar heden ten dage geen zwaar verkeer meer over mag rijden!