Marine vaart uit Den Helder voor grootste NAVO-oefening ooit

Nieuws
Zr.Ms. Karel Doorman.
Zr.Ms. Karel Doorman. (Foto: Archieffoto)

DEN HELDER - Marineschepen Zr.Ms. Johan de Witt en Zr.Ms. Karel Doorman vertrekken aanstaande maandag naar Noord-Noorwegen voor deelname aan Steadfast Defender. Dit is de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog. Hieraan doen in totaal 90.000 militairen mee uit alle 31 NAVO-lidstaten en Zweden.

Steadfast Defender bestaat uit verschillende deeloefeningen, waarvan Nordic Response een van de eerste is. Hiervoor voegen zo’n 750 Nederlandse militairen zich bij 20.000 militairen uit veertien landen. Ze trainen in Noorwegen onder meer het vanaf zee aan land brengen van eenheden van het Korps Mariniers. Dit zijn de zogenaamde amfibische operaties.

Het logistieke ondersteuningsschip Zr.Ms. Karel Doorman en het amfibische transportschip Zr.Ms. Johan de Witt maken dit mogelijk. Een grote eenheid mariniers is op dit moment al in Noorwegen voor de jaarlijkse wintertraining.

Aansturen vanaf zee

De Nederlandse bijdrage voor Nordic Response valt onder aansturing van de Maritime Battle Staff van The Netherlands Maritime Forces. Dit is een uitzendbare staf die maritieme operaties aanstuurt vanaf zee. Onder dat commando vallen nu ook Britse en Duitse militairen.

De afvaardiging bestaat in totaal uit twee Nederlandse marineschepen, een Brits marineschip, twee NH90-maritieme gevechtshelikopters en drie Britse Wildcat-helikopters. Verder gaat het om een specialistisch duikteam, meer dan 350 Nederlandse mariniers met landingsvaartuigen, 350 Britse mariniers en 120 militairen van het Duitse Seebataillon.

Steadfast Defender 2024

Steadfast Defender 2024 is een NAVO-oefening die zich van februari tot mei 2024 afspeelt in Europa. Het betreft een reeks nationale en multinationale oefeningen waar Nederland met de NAVO-lidstaten en Zweden aan deelneemt.

De NAVO toont met Steadfast Defender het vermogen om snel en grootschalig troepen in te zetten. In dit geval vanuit Noord-Amerika naar Europa. Dit gebeurt in het kader van een gesimuleerd conflictscenario, waarbij artikel 5 van het Noord-Atlantisch verdrag in werking is gesteld. De NAVO laat zo zien zichzelf te kunnen verdedigen wanneer een lidstaat wordt aangevallen. Want volgens artikel 5 is een aanval op 1, een aanval op allen.

Tijdens Steadfast Defender 2024 werken militairen uit de domeinen maritiem, land, lucht, ruimte en cyber met elkaar samen. De oefening bestrijkt duizenden kilometers, tussen de Noordpool en de Oostflank.