Podwalk langs de Stelling Den Helder

Nieuws
Fort Harssens (foto) maakt geen deel uit van voornoemde podcast.
Fort Harssens (foto) maakt geen deel uit van voornoemde podcast. (Foto: JB/RM)

DEN HELDER - In Hotel Den Helder (Marsdiepstraat 2) opent wethouder Camara dinsdag 27 februari om 16.30 uur een bijzondere wandeling langs de Stelling Den Helder. Deze ‘podwalk’ is gemaakt door de NTR naar aanleiding van een uitzending in de serie Het Verhaal van Nederland.

In deze aflevering neemt presentator Daan Schuurmans zijn deelnemers mee door het historische Den Helder. Eenieder is van harte welkom om met de wethouder en de overige leden van het college mee te wandelen. 

De wandeling

Deze duinwandeling neemt de wandelaars mee naar het einde van de 18e eeuw als hier in Den Helder een strijd losbarst tussen voor- en tegenstanders van de Oranjes. Langs het water en over de dijk horen we hoe de Fransen de Nederlanden innemen. Nederland wordt een Bataafse Republiek. De Oranjes slaan op de vlucht, naar hun familie aan de andere kant van de Noordzee. Zelfs Napoleon komt een kijkje nemen in Den Helder. Het is 1811. De forten die er nu nog steeds staan zijn een erfenis van de Franse keizer die toch niet onoverwinnelijk blijkt. Want het is een Oranje-Nassau die zal terugkeren naar de Nederlanden om de troon te bestijgen. 

Deze wandeling voert ook naar dit historische moment. Wethouder Camara: “Ons mooie Den Helder staat weer in het middelpunt van de belangstelling. Tijdens deze podwalk wordt de belangrijke rol belicht die Den Helder vervulde voor onze Koninklijke Familie. De wandelroute is niet alleen mooi, maar hiermee nog leerzaam ook. Ik nodig u graag uit om samen met mij en de andere leden van het college de wandeling te maken”. 

Aanmelden

Aanmelden Loopt u ook mee? Meldt u zich dan even via deze link aan: https://bit.ly/podwalkdenhelder. U kunt de podwalk beluisteren via de app Het Verhaal van Nederland. Vergeet niet om een koptelefoon of om oortjes mee te nemen. De app is gratis te downloaden. De wandeling is ongeveer 6 kilometer lang. Denkt u er wel aan om stevige, liefst waterdichte schoenen aan te doen. Het kan onderweg nat zijn. U kunt ook op een later moment de podwalk wandelen. De podwalk blijft nog geruime tijd beschikbaar. De uitzending van de aflevering waarin Den Helder centraal staat is op woensdag 28 februari op NPO1 om 20.30 uur.