Stichting Leergeld Den Helder zet zich in voor kinderen in financieel moeilijke situaties

Nieuws
De enthousiaste voorzitter Thalina Meurs.
De enthousiaste voorzitter Thalina Meurs. (Foto: Stichting Leergeld Den Helder)

DEN HELDER - Stichting Leergeld Den Helder is opgericht door een groep toegewijde vrijwilligers bestaande uit Thalina Meurs als voorzitter, Thomas Meurs als penningmeester, Peter Jonas als toenmalig coördinator, en Brigitta Timmer als secretaris. Elk van hen draagt een warme en oprechte passie voor het welzijn van de kinderen en gezinnen in de Helderse gemeenschap.

Wij kijken onze kinderen recht in de ogen

Voorzitter Thalina Meurs: “Wij kunnen ons ontzettend goed inleven in de problematiek van de gemeenschap en hier iets aan doen is echt heel waardevol. Het geeft voor ons allen een diepe voldoening om te weten dat we bijdragen aan het creëren van gelijke kansen voor hen, ongeacht de financiële omstandigheden thuis. Ons team is opgeleid door Leergeld Nederland, alvorens de start van Leergeld Den Helder.”

Gelijke kansen

De stichting Leergeld is opgezet voor een belangrijke missie: gelijke kansen creëren voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen. “We geloven sterk in het recht van ieder kind om toegang te hebben tot onderwijs, sport, cultuur en welzijn, ongeacht de financiële situatie van hun ouders. Ieder kind mag meedoen! Want nu meedoen, is straks meetellen! Armoede mag geen belemmering vormen voor de ontwikkeling en groei van een kind. Door financiële belemmeringen weg te nemen, streven we ernaar om de kloof te dichten tussen kinderen uit verschillende sociale achtergronden. We willen voorkomen dat kinderen buitengesloten worden van kansen en ervaringen die essentieel zijn voor hun persoonlijke en educatieve groei. Door middel van onze hulp streven we naar een samenleving waarin ieder kind dezelfde kans krijgt om zijn of haar dromen na te jagen.”

Tegen beter weten in hoopt Thaline Meurs van harte dat de Stichting Leergeld op een dag niet meer nodig zal zijn. “Helaas is de armoede is de laatste jaren vele malen erger geworden. Waar je vroeger nog met een volle boodschappenkar voor 50 euro kon halen, kom je nu niet eens met een volle boodschappentas thuis, wanneer je 50 euro besteedt. Denk aan de hoge inflatie, de stijgende kosten van levensonderhoud, zoals huizen, boodschappen en energie, maar ook een dagje uit is schreeuwend duur! Het wordt steeds moeilijker voor gezinnen om de eindjes aan elkaar te knopen, vooral als hun inkomen niet gelijk meestijgt met deze kosten.”

Schrijnend

Onnodig te melden dat dit leidt tot schrijnende situaties waarin sommige gezinnen niet genoeg te eten hebben, waar de koelkast leeg is en kinderen zonder ontbijt naar school gaan of zelfs met een lege maag naar bed. Het dwingt gezinnen om moeilijke keuzes te maken en prioriteiten te stellen, en zelfs dan is het soms nog steeds een uitdaging om rond te komen. Er zijn gezinnen die dagelijks worstelen om zelfs maar in hun meest basale behoeften te voorzien: voedsel op tafel te krijgen, schoonheidsproducten te verkrijgen zoals maandverband of normale spullen in huis te kunnen plaatsen zoals een bank of een bed.

Thalina: “Ik heb situaties gezien waar ouders op de grond slapen, soms niet eens op een matras maar enkel zeiltje en een deken. Ik kan hier echt om huilen. Bij anderen komt de schimmel, vocht of rotting je zelfs tegemoet en is er amper ruimte om adem te halen. De huurbaas lijkt meer geïnteresseerd in het innen van de volledige huurbedragen dan in het bieden van een veilige leefomgeving. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar dat komt voor. Wanneer ik zocht naar hulp kreeg ik dan weleens te horen; “Het is heel lullig, maar voor hen tien anderen”. Dat is toch onacceptabel! Omdat de woningnood zo hoog is, moeten mensen maar in de schimmel, tocht en kou verblijven, want anders wil iemand anders wél een dak boven zijn hoofd? Zijn we echt zo laag gezonken met z’n allen? Dat is toch schrijnend. Mijn nekharen gaan ervan omhoog staan! Niemand zou gedwongen moeten worden om in dergelijke omstandigheden te leven. Maar ook het verplaatsen zonder een auto of fiets, het bekostigen van leermiddelen of educatie, het maken van simpele maar leuke uitstapjes is financieel onhaalbaar, en zelfs een kopje koffie drinken bij een lokaal restaurant is voor hen een luxe die ver buiten bereik ligt.”

Trieste realiteit

Wat voor velen als vanzelfsprekend wordt beschouwd, is voor veel gezinnen een onbereikbare droom. Het is een trieste realiteit die aantoont hoe belangrijk het is om steun te bieden aan mensen die het financieel moeilijk hebben, zodat ze niet hoeven te kiezen tussen essentiële behoeften zoals voedsel en andere noodzakelijkheden. “Het maakt me heel verdrietig om te zien dat het anno 2024 nog kan, en eigenlijk heel normaal lijkt te worden. Ik ben dankbaar dat we vanuit verschillende bronnen financiële steun ontvangen en dat overheden en gemeenten zich bewust zijn van deze ernstige kwestie en bereid zijn om samen te werken en dit probleem aan te pakken.”

Vraag hulp

Wie er in aanmerking komen voor hulp?”, antwoordt Thalina. “Dat zijn gezinnen in Den Helder met kinderen tussen de vier en achttien jaar oud die leven in een financieel moeilijke situatie. We richten ons op gezinnen met een laag inkomen, waarbij we streven naar gelijke kansen voor alle kinderen, ongeacht de financiële omstandigheden thuis. Dus niet alleen mensen in de bijstand, wat veel mensen jammer genoeg soms nog denken. Maar dit kunnen ook mensen zijn met een uitkering, werkenden, zelfstandig ondernemers, iedereen kan een aanvraag doen! Zit jij dus in een financieel lastige situatie? Sluit jezelf dus vooral niet uit en vraag op tijd hulp, want we zijn er!”

Dankbaar

Het is ongelooflijk dankbaar en vervullend om actief te zijn voor onze stichting en onderdeel te zijn van Leergeld Nederland. Ik vind dit een van de mooiste actieve stichtingen. Ik kom zo ontzettend veel mensen tegen, uit zoveel verschillende lagen, dat maakt het werk heel dynamisch en interessant. Ik leer zoveel, elke dag weer. Maar het belangrijkste, het geeft een ontzettend diep gevoel van voldoening om een directe positieve impact te hebben op het leven van gezinnen in nood binnen onze gemeenschap. Het zien van de dankbaarheid en opluchting op de gezichten van de mensen en kinderen die we helpen, is werkelijk hartverwarmend en zeer motiverend! Elke dag is anders, elke dag krijgen we een nieuw verhaal, elke dag weer een ander kind met andere behoeften en verlangens. Maar allemaal met hetzelfde doel. Gelijke kansen. Ik vind het werkelijk prachtig wat ik doe, want ik kan ervoor zorgen dat ze die gelijke kansen krijgen. Het besef dat we echt een verschil maken in het leven van kinderen, hen de kans geven om mee te doen, geeft een diepe betekenis aan ons werk. Hoewel het soms uitdagend kan zijn, omdat het werk ook best pittig is, overheerst de dankbaarheid en vreugde van het weten dat we een positief verschil maken.. Dat maakt het werk voor onze stichting niet alleen waardevol, maar ook buitengewoon dankbaar. Wij dragen echt bij aan het grotere geheel en dat is ongelooflijk mooi!

Om in aanmerking te komen voor hulp van de stichting en de criteria: kijk op www.leergelddenhelder.nl.

Stichting Leergeld Den Helder streeft naar gelijke kansen voor alle kinderen.