Expositie moeder Netty en dochter Belinda in Buitenveld in Julianadorp

Nieuws
Belinda Jelierse: "Mijn werk is zo dankbaar om te doen."
Belinda Jelierse: "Mijn werk is zo dankbaar om te doen." (Foto: Pers Bureau Dasbach)

DEN HELDER - Een televisieprogramma als ‘Project Rembrandt’ nodigt kijkers doorgaans uit tot het experimenteren met penseel en olieverf om de tips & tricks zelf uit te proberen op het doek. Belinda Jelierse (42) uit Den Helder is dat stadium voorbij, want ondanks het feit dat ze het schilderen als een passievolle hobby ziet, exposeert ze voor de tweede keer haar werk ten overstaan van een publiek. Ditmaal samen met haar nét zo creatieve moeder Netty van Berkel (69).

Creativiteit komt van binnenuit, schilderen is geen trucje

Belinda werd geboren in Julianadorp in de Prins Hendrik, de uitgaansgelegenheid waar vader Fons en moeder Netty achter de toog stonden. “Ik heb daar 20 jaar gewoond met mijn ouders en oudere zus Marianka, totdat we gingen verhuizen naar Den Helder. Daar kochten mijn ouders een pandje aan de haven waar ze café-restaurant Neptunus nog 20 jaar bestierden. Tijdens mijn jeugd in Julianadorp woonden we achter de Prins Hendrik in een woonwagen waar mijn moeder een schildersezel had staan. Ze probeerde wel te schilderen maar had er nooit echt de tijd voor. Heel soms kwam er nog wel iets op het doek. Het leuke is dat ook een aantal van haar vroegere werken nu te zien is in Buitenveld”, zegt Belinda wiens oudere zus Marianka niet zo creatief is met verf en penseel. Lacht: “Maar zij is wel heel goed in sport.” 

Noorder Kunstkring

Voordat Belinda begon te werken met olieverf tekende ze regelmatig. “Toen mijn ouders een jaar of vijf geleden met pensioen gingen, zei mijn moeder: ‘Als ik stop met werken, ga ik meer schilderen en word ik lid van De Noorder Kunstkring. Ik ben toen met haar meegegaan en vond dat heel erg leuk. Eerst ben ik een beetje voorzichtig wat gaan tekenen met potlood en houtskool, totdat ik portretten ging tekenen. Ja, en die portretten, da’s toch wel mijn ding”, meldt Belinda die in het dagelijks leven werkzaam is bij de TESO op financiële administratie. “Heerlijk hoor, daar kan ik lekker mijn werk doen en met schilderen kan ik mijn hoofd leegmaken.”

Bij de Noorder Kunstkring ging Belinda voor het eerst aan de slag met een live-model. “Dat model ga je dan tekenen of schilderen. In het begin tekende ik ze nog, totdat iemand een paar meiden meenam in kleurrijke carnavalskleding. Dat móest gewoon geschilderd worden. Ik begon met acrylverf en dat pakte eigenlijk wel heel leuk uit. Ik vond het wel eng, want er kijken dan mensen mee en je kunt niet echt iets van tevoren uitproberen.”

Kleuren

Tijdens de coronaperiode kon Belinda Jelierse zich ten volle richten op haar hobby, waarna ze zo zoetjes aan wat dingen ging posten op Instagram. “Toen kwamen er al gauw mensen in de lucht die als cadeau een portret wilden laten schilderen van hun partner of kinderen. Zo is het balletje gaan rollen en kreeg ik voor het eerst het idee dat het blijkbaar goed genoeg was dat mensen er iets mee wilden. Toen ben ik nog wel wat cursussen gaan doen, want ik wil het wel gewoon goed aanpakken.” Inmiddels was Belinda overgestapt van acrylverf naar olieverf. “Ik houd sowieso van de kleuren van olieverf en de verf blijft langer nat, dus je kan het goed in elkaar laten overlopen. Het vraagt wat meer techniek, maar ik vind het zelf gewoon veel mooier.” 

Delen

Evenals haar dochter schildert Netty onder meer portretten. “Toch pakt mijn moeder meer het hele plaatje, zoals een ballerina of ze drapeert een doek om iemand heen. Terwijl ik de persoonlijkheid van iemand juist wil pakken in een portret. Als ik naar mensen kijk en de ogen en een lach zie, dan jeuken mijn handen. Ik vind gezichten zó mooi, die spreken me gewoon het allermeest aan. Het gaat erom dat je schildert wat je ziet en niet wat je dénkt dat je ziet.” Ondanks het feit dat Belinda haar schilderen ziet als een hobby, verkoopt ze regelmatig een doek. “Ik zei op een gegeven moment tegen mijn moeder: ‘Als ik al die doeken ga bewaren op zolder, daar word ik niet wijs uit. Ik vind het veel leuker om ze te delen. Ik vraag bewust niet de hoofdprijs voor mijn schilderijen want ik vind juist dat kunst voor iedereen toegankelijk moet zijn. Dat maakt mijn werk zo dankbaar om te doen.”

Jutters

Jutters opgelet: de volgende stap in de schilderscarrière van Belinda Jelierse is het portretteren van bekende Helderse inwoners. “Dat lijkt me zó gaaf om te doen”, zegt Belinda met een glinstering in haar ogen. “Ik ga er zeker mee aan de slag, er zijn genoeg markante Jutters die ik graag eens op het doek vereeuwig. Lekker met mijn eigen mensen, mijn eigen dingetje doen, dat hoort heel erg bij mij”, besluit de creatieveling voor wie schilderen géén trucje is.

Alhoewel moeder en dochter al geruime tijd samen schilderen, met name portretschilderijen, is het van een gezamenlijke expositie nog niet eerder gekomen. Juist die verschillende technieken maken deze expositie zo interessant. Je ziet als het ware de ontwikkeling van eenieder in de schilderijen terug. Meer dan 35 doeken zijn tot medio juni te zien zijn in omringlocatie Buitenveld in Julianadorp. Nieuwsgierig geworden? De expositie is dagelijks te bezichtigen van 09.00 tot 17.00 uur. Kijk ook op www.belindajelierse@nl

Moeder Netty en dochter Belinda tijdens het inrichten van de expositie.