Gezellig nautisch weekend op Willemsoord - EOC-Traditionele Schepen Beurs een groots evenement

Nieuws

DEN HELDER - Het is alweer bijna zo ver, de tweede EOC-Traditionele Schepen Beurs in Den Helder. Een beurs opgericht voor het behoud van traditionele schepen en het betrekken van heel Nederland bij het varend erfgoed van Nederland. Dit kan in de vorm van een vakantie aan boord van een schip of door zelf mee te helpen in het onderhouden van een schip.
De EOC-Traditionele Schepen Beurs is voor jong en oud, voor kenners van mooie schepen en voor avonturiers die voor het eerst op een dek komen te staan. Van oud ambacht tot nieuw reisavontuur. Van gerookte paling tot gezouten verhalen. Kom naar de beursvloer waar ambachten overgedragen worden, schepen behouden worden en er ruimte is voor een nieuwe kijk op professionaliseren en verdiepen van een bedrijfstak. In de haven heeft men de mogelijkheid om een aantal traditionele schepen te bezoeken en een kijkje in het ruim te nemen, of het nou vracht-, passagiers- of oude vissersschepen zijn.

Traditie

De schepenbeurs tijdens het tweede weekend van november moet een traditie gaan worden, een jaarlijks terugkerend evenement op Willemsoord. De tweede editie vindt plaats op 10, 11 en 12 november. Op de beurs zijn een aantal nieuwe attracties en wordt er uitgebouwd op de successen van de eerste beurs. De schepenbeurs groeit, het aantal deelnemers staat bijna op 60 en ook in de haven zal het behoorlijk druk zijn. Op verschillende locaties worden activiteiten georganiseerd.
Veel te zien

Bezoekers kunnen hun ogen uitkijken bij verschillende workshops in oude ambachten, zoals staaldraad splitsen en het rond branden van houten huidgangen voor schepen. Men hoeft hier niet aan deel te nemen, maar een kijkje nemen kan altijd. Voor de kenner en liefhebber zijn er lezingen over keuringen en elektrisch varen en voor de bezoeker die vooral een keer met een schip mee wil, zijn mogelijkheden om lezingen over reizen bij te wonen. In Nederland varen 300 schepen met gasten om hen de mooiste plekjes te laten zien, en wereldwijd nog eens 70. Denk aan reizen over de Waddenzee of de Weddellzee op het zuidelijk halfrond.
Mooi weekend

Het toegangsbewijs voor de beurs is ook geldig als entree bewijs voor het Reddingmuseum en het Marinemuseum, beiden op loopafstand. Bezoekers kunnen er dus echt een mooi weekend weg van maken. Blijf gerust een nachtje slapen en kom de volgende dag nog een keer langs, het toegangsbewijs is het hele weekend geldig. Aan boord van een aantal schepen in de haven kan men ook overnachten en de sfeer van de traditionele schepen op snuiven. Zo slaapt men al voor €35 aan boord van een loodsbotter of driemast klipper.
Vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 november, EOC-Traditionele Schepen Beurs, Willemsoord 66 in Den Helder. Toegang acht euro, kaarten zijn het hele weekend geldig, kaarten kunnen online gekocht worden of aan de deur.