'Ze zoekt altijd het avontuur' - Moeder en dochter gaan als vrijwilligers aan de slag in India

Nieuws

DEN HELDER - Yelappa Visser (26) gaat 13 oktober voor een half jaar terug naar kindertehuis Bal Anand in de Indiase stad Mumbai waar zij als klein meisje heeft gewoond. Toen zij anderhalf jaar oud was is zij door Maarten en Nicolien Visser uit Den Helder geadopteerd. Vier jaar terug is zij voor 3,5 maand teruggekeerd naar haar 'eigen' kindertehuis, nu gaat zij weer die kant op om vrijwilligerswerk te doen. Moeder Nicolien vliegt in januari haar dochter achterna om ook als vrijwilliger te helpen.
"Mijn reis begint bij het kindertehuis", vertelt Yelappa. "Daar blijf ik een maand. Vervolgens ga ik twee of drie weken op reis in India en daarna ga ik aan het werk bij zorgboerderij Umang. De zorgboerderij ligt op zo'n twee uur rijden vanaf Mumbai. Ik heb sociaal-pedagogische hulpverlening gestudeerd en daarna drie jaar bij medisch kinderdagverblijf en kinderdagcentrum De Gelukkige Dolfijntjes in Purmerend gewerkt. Hier werkte ik met kinderen met een beperking. In India ga ik proberen om mijn kwaliteiten over te brengen om het personeel van het kindertehuis en de zorgboerderij te helpen en ondersteunen. Hopelijk kan ik hun vaardigheden verder ontwikkelen en ze nieuwe vaardigheden aanleren."

Zorgboerderij

Bal Anand is een kindertehuis waar kinderen worden opgevangen die zijn afgestaan na hun geboorte of zwervend op straat zijn aangetroffen. Zij verblijven in Bal Anand tot er bijvoorbeeld een adoptiegezin voor hen is gevonden. Voor kinderen met een geestelijke of lichamelijke beperking is adoptie in de meeste gevallen niet mogelijk. Zij verblijven permanent in Bal Anand. Als zij volwassen worden is er niet langer plaats in het kindertehuis en zouden zij op straat terecht komen. Voor hen is zorgboerderij Umang opgericht. Een eigen plek waar zij kunnen wonen en werken onder begeleiding.
Bijzonder

Nicolien: "Yelappa vroeg of ik ook naar India kwam. Daar was ik eerst niet zo happig op, maar het is toch wel heel speciaal om daar een keer naar toe te gaan. Uiteindelijk heb ik ja gezegd. Ik ben erg benieuwd hoe het daar is. Het is natuurlijk bijzonder om te zien waar zij is geboren en heeft geleefd. Yelappa gaat al in oktober, ik ga in januari voor drie weken die kant op. Hopelijk kan ik in het kindertehuis helpen met verschillende hand- en spandiensten en kan ik een verkapte gezellige oma spelen", lacht Nicolien. "De kinderen vermaken en gezellig spelletjes met ze spelen. Het wordt in ieder geval heel speciaal om daar samen met Yelappa te zijn. Het verbaasd mijn man en mij ook niets dat ze weer naar India vertrekt. Ze is altijd al een meisje geweest dat graag het avontuur opzoekt."
Ambassadrice

Door haar wens om nog eens terug te keren naar India, moet Yelappa na haar terugkeer in Nederland wel weer op zoek naar een nieuwe baan. "Maar dat heb ik er voor over. Ik kon geen half jaar onbetaald verlof krijgen. De drang om naar India te gaan is sterker dan het behouden van een vaste baan." Toen Yelappa vier jaar geleden terugkeerde uit India is ze ambassadrice geworden van de Stichting Welzijn Kinderen van Bal Anand. Deze stichting draait op giften en sponsoring. Ook nu wil Yelappa weer sponsorgeld meenemen. Om zoveel mogelijk te kunnen bewerkstelligen in het kindertehuis en de zorgboerderij roepen Yelappa en Nicolien mensen op om hun middels een donatie te steunen. "Ter plekke besluit ik in samenspraak met de directrice en medewerkers wat ik met het geld ga doen. Sowieso wil ik benadrukken dat al het geld bestemd is voor het welzijn van de kinderen, niet voor mijn reis." De kinderen in India steunen kan door geld over te maken naar rekeningnummer: NL24 ABNA 0473961334 ten name van Stichting Welzijn Kinderen van Bal Anand, Ouddorp en onder vermelding van 'Sponsoring Yelappa'. In plaats van euro's is het ook mogelijk om buitenlands geld of oude guldens te schenken. Yelappa: "Deze worden vereurotiseerd door Toon Borst, dé Muntenman uit Amsterdam die ze stort op de rekening van de stichting." Munten en biljetten kunnen gestuurd worden naar Yelappa Visser, A.J. Cristalstraat 51, 1785 LC Den Helder.
Kijk voor meer informatie op www.stichtingbalanand.nl en volg de avonturen van Yelppa via https://yelapinindia.wordpress.com/