Van Tolstoj tot Van Gogh Kunst en Cultuur cursus

Partnerbijdrage
Starry Night van Van Gogh
Starry Night van Van Gogh (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Instituut Dante biedt vanaf 28 september in Loet 10 te Schagen op de woensdagmiddag een ontzettend breed opgezette cursus Kunst en Cultuur. De cursus heet Van Tolstoj tot Van Gogh is een 12 weken durende fascinerende ontdekkingsreis langs de interessantste Europese cultuuruitingen van de tweede helft van de negentiende eeuw. 

Meer dan enkel kunstgeschiedenis biedt de cursus ook muziek, filosofie, geschiedenis, architectuur, literatuur en mode. Naast de ruzie tussen Gauguin en Van Gogh (en natuurlijk hun werk) komt de bouw van de Eiffeltoren en het Vrijheidsbeeld voorbij. Rusland wordt behandeld met onder andere de schilder Ilja Repin, de componist Tsjaikovski, de schrijver Tolstoj en de dansmeester Petipa. Bestaat er een unieke Russische cultuur?

Ook minder fraaie zaken komen voorbij zoals het antisemitisme van Richard Wagner, de race om koloniën en het tentoonstellen van “primitieve” mensen. Overeenkomsten en (regionale) verschillen in de diverse culturele uitingen komen samen. De cursus wordt gegeven door drs. Harry Velema, een gedreven en zeer veelzijdig docent met een lange ervaring. De cursus is ook online te volgen.

Voor meer informatie bel naar 06- 53649695 of ga naar www.instituutdante.nl.