UPDATE

StemWijzers Tweede Kamerverkiezingen 2023: hier vind je ze!

Politiek
Waar zijn de stemwijzers van de Tweede Kamerverkiezingen?
Waar zijn de stemwijzers van de Tweede Kamerverkiezingen? (Foto: #ElkeStemTelt)

REGIO – Waar kun je terecht als je geen idee hebt op wie je moet stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2023? De StemWijzers en andere kieswijzers op een rij!

Stemwijzer 2023

De Stemwijzers van 2023 staan online! Op wie moet je stemmen? Als je nog met die vraag zit, raadpleeg dan vooral een onderstaande kieshulpen.

Kabinet Rutte IV gevallen

Het kabinet Rutte IV is gevallen. Er is geen overeenstemming gekomen over maatregelen om de toestroom van asielzoekers te verminderen, waardoor het vierde kabinet onder leiding van premier Rutte na anderhalf jaar ten einde is gekomen. Dat betekent dat er nieuwe Tweede Kamerverkiezingen gaan komen, op 22 november 2023.

Het is van groot belang je stem te laten horen. Stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen is belangrijk omdat het de basis vormt van ons democratische systeem. Het stelt burgers in staat om invloed uit te oefenen op het beleid, de richting van het land te bepalen en politieke vertegenwoordiging te kiezen die hun belangen weerspiegelt.

Wanneer stemmen Tweede Kamer?

Na het kabinet te hebben laten vallen, worden er verkiezingen gehouden voor een nieuwe Tweede Kamer. Dat gaat op 22 november 2023 gebeuren. Je kunt een stemwijzer van 2023 gebruiken om te kijken waar jouw politieke voorkeur ligt.

Het besluit tot ontbinding van de huidige Tweede Kamer is genomen door demissionair premier Rutte, samen met de koning.

Motiechecker

Wil je weten hoe er in de Tweede Kamer in het verleden op diverse moties is gestemd? Gebruik dan de Check je stem-tool - voor wie nog wel wat extra hulp bij het stemmen kan gebruiken!