Zo richt je je tuin in tot een gezellig terras

Tuin
Zo richt je je tuin in tot een gezellig terras!
Zo richt je je tuin in tot een gezellig terras! (Foto: Pexels)

Als je voor het eerst een huis met een leuke tuin hebt dan wil je daar natuurlijk iets moois van maken. Een gezellige plek waar je lange zomeravonden kunt doorbrengen en waar je ook in de andere seizoenen van het jaar kunt genieten van het buiten zijn. Ook als de tuin niet zo groot is kun je er iets leuks van maken. Let erop dat schuttingen niet te hoog mogen zijn, de meeste gemeenten hebben hier regels voor, zeker als je in een rijtjeshuis woont. Verder is het belangrijk om je tuin niet helemaal dicht te leggen met tegels. Dit kan leiden tot wateroverlast bij een flinke stortbui of langdurige regen.

Een knus en warm terras

Met mooie hardhouten planken kun je een mooi terras aanleggen. Als je er een overkapping boven plaatst dan kan je al vanaf het vroege voorjaar tot ver in de herfst heerlijk buiten zitten. Nog comfortabeler wordt het met een vuurschaal of een tuinhaard. Pas wel op met open vuur in combinatie met een overkapping. De rook moet goed weg kunnen zodat je geen giftige gassen inademt.

Zo krijg je een biodiverse tuin

Wil je met je tuin een bijdrage leveren aan de biodiversiteit? Ook dan kunnen houten planken van www.houtenplaten.be uitkomst bieden. Die bieden namelijk een schuilplaats voor kleine insecten zoals torren en rupsen. Het regenwater kan er doorheen om in de bodem te zakken zodat deze goed geïrrigeerd wordt. Daarnaast kun je in je tuin struiken, planten en als je de ruimte hebt bomen plaatsen. Hier kunnen vogels hun nest bouwen of in de winter egels een fijne schuilplaats zoeken voor hun winterslaap. Op bloeiende planten komen vlinders, bijen, hommels en wespen af voor de nectar en het stuifmeel. Op die manier is er in je tuin altijd wat te beleven.

Een speelplaats voor de kinderen

Als je kinderen hebt dan willen die natuurlijk lekker in de tuin kunnen spelen. Zeker als ze de leeftijd hebben dat ze nog niet op straat mogen komen. Je kunt een deel van je tuin inrichten voor de kleintjes. Een zandbak, een schommel of ander speeltoestel staan garant voor veel speelplezier. Voor iets oudere kinderen kun je een tuinhuisje plaatsen waar ze kunnen spelen en als ze wat ouder zijn chillen met vrienden en vriendinnen. Een grasveld kan ook handig zijn als je in de zomer een zwembad buiten wilt zetten voor de broodnodige verkoeling.

Een tuin die weinig onderhoud vraagt

Als je geen groene vingers hebt of weinig tijd om te tuinieren dan is het zaak om je tuin zo in te richten dat je er zonder al te veel werk toch lekker kunt genieten. Kies voor vaste planten die je niet vaak hoeft te snoeien en leg in plaats van echt gras een mat van kunstgras neer. Je kunt het onderhoud van je tuin natuurlijk ook overlaten aan een ervaren hovenier. Als die twee keer per jaar langskomt voor groot onderhoud dan heb je de rest van het jaar weinig omkijken naar het groen in je tuin. 

Deze publicatie valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook: