Leontien Kompier blikt tevreden terug: '2019 was een goed jaar'

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Theo Annes 06 53328812)

LANGEDIJK - Ze is al helemaal ingeburgerd in het Langedijkse, wordt veel herkend op straat en in de supermarkt en weet de weg en de wandel. Daarom is ze ook blij dat ze nog zeker twee jaar onze burgemeester mag zijn.

Leontien Kompier werd met ingang van 15 maart 2018 benoemd als waarnemend burgemeester van de gemeente Langedijk, als opvolger van Jan Hoekema. "Inmiddels een jaar verder, helemaal ingeburgerd. Ik voelde me heel snel de burgemeester van Langedijk. Eén van haar eerste burgemeestertaken was jureren bij Heel Barnewiel Bakt in Oudkarspel, een bakwedstrijd voor het goede doel. "Meteen een geweldig leuke klus waar ik kennis maakte met de openheid en directheid van de Langedijkers. In die eerste weken waren tevens de gemeenteraadsverkiezingen, waardoor ik in een recordtijd de wisseling van gemeenteraad en college meemaakte. Een maand later was het Koningsdag, de viering van 4 en 5 mei én de jaarlijkse Koninklijke Onderscheidingen. Het was een snelle en effectieve manier om in korte tijd de Langedijker samenleving, de vele vrijwilligers en het rijke verenigingsleven te leren kennen."

Vreemd

Leontien werd geboren in 1958 in Haarlem, als oudste van vier kinderen in een middenstandsgezin. Haar ouders hadden een slagerij, overgenomen van haar grootvader. Eind jaren 60 werd de slagerij verkocht en verhuisde het gezin van Haarlem naar Oudorp, waar haar vader bij een groothandel in vlees ging werken. "Ik voltooide de laatste klas van de basisschool en na een half jaar brugklas op het PCC in Alkmaar 'emigreerden' we naar Drenthe, omdat mijn vader een eigen zaak in Emmen in de in- en export van runderen kreeg. Mijn ouders vonden het een goed idee voor ons dat we in rust en ruimte zouden opgroeien. Als puber dacht ik daar toch een beetje anders over. Met mijn - in de ogen van de Drentse kinderen - bekakte taalgebruik was ik lange tijd een vreemde eend in de bijt."

Directheid

Na haar studie was ze achtereenvolgens werkzaam in de volwasseneneducatie in de gemeenten Borger, Stadskanaal en Vlagtwedde, bij de provincie Drenthe en bij de Agenda voor de Veenkoloniën. Via diverse bestuurlijke functies werd ze op 1 september 2009 benoemd tot eerste vrouwelijke burgemeester van de gemeente Vlagtwedde. "Dat heb ik negen jaar met veel plezier en inzet gedaan. Vlagtwedde is een van de best bewaarde geheimen van Nederland, op Langedijk na natuurlijk!", lacht ze.

Haar burgemeesterschap daar eindigde toen de gemeente Vlagtwedde op 1 januari 2018 werd opgeheven en samen met Bellingwedde fuseerde tot de nieuwe gemeente Westerwolde. Vervolgens werd ze benaderd om waarnemend burgemeester van Langedijk te worden. "Terug naar de basis eigenlijk, want in Noord Holland liggen mijn roots. Ik schrok dan ook niet van de directheid van de Langedijkers, het voelde als thuiskomen."

Oma

Naast burgemeester is Leontien ook moeder van drie volwassen kinderen en sinds twee jaar oma van een kleinzoon. "Dat vergt weer andere kwaliteiten van een mens", zegt ze lachend. "We genieten enorm van hem en ik vind het heel bijzonder om oma te zijn. Ik ben geen standaard oma natuurlijk, omdat ik veel aan het werk ben. Mijn kinderen wonen in Amsterdam en Hilversum, ik woon heel fijn in Sint Pancras en mijn man woont nog steeds in Sellingen. Maar we hebben veel contact en in de weekends zijn we sowieso samen. We zijn wat dat betreft geen standaard gezin."

Netflix en een goed glas wijn

In haar spaarzame vrije tijd nodigt ze graag vrienden en familie uit of gaat ze naar Groningen. Ook vindt ze het heerlijk om een rondje te hardlopen of te wandelen langs het strand. "Er zijn namelijk dagen dat ik de 10000 stappen bij lange na niet haal, haha, dan ben ik alleen maar aan het vergaderen. Maar soms is een avondje op de bank met Netflix en een goed glas wijn net zo fijn."

Lintjes knippen en de balans bewaken

Op de vraag wat een goede burgemeester in zich moet hebben antwoordt Leontien vol overtuiging: "Toegankelijk zijn, verbindend, zorgen voor een goede balans in raad en college. Zeker in een kleinere gemeente werk je optimaal samen, de wethouders en de medewerkers. En we werken natuurlijk voor onze inwoners. Ik vind het belangrijk om mensen te ontmoeten, om aanwezig te zijn bij momenten als diamanten bruiloften en mooie evenementen als Lichtjesavond en de Kunstroute. Koningsdag is elk jaar weer een feest, zeker toen ik werd uitgenodigd om het bij de familie Bak thuis mee te vieren. Dat vond ik heel bijzonder. Langedijk op zijn best. Maar ook bij moeilijke momenten wil ik dichtbij de bewoners staan. Toen er een grote brand was aan de Laanweg ben ik bij de gedupeerden en de omwonden langsgegaan die waren opgevangen in De Buizerd."

Waardering

De mensen maken Langedijk en door lintjes te knippen, bij openingen aanwezig te zijn, of te jureren bij een bakwedstrijd: het zijn momenten waarop je die waardering kunt overbrengen. "Ook met bloemen en felicitaties langsgaan bij inwoners die hun honderdste verjaardag vieren of zestigplus jaar zijn getrouwd, doe ik met plezier. Ik geniet van de verhalen en bewonder de vaak nog aanwezige liefde en het respect tussen mensen die samen al zoveel hebben meegemaakt. Als we dan aan de koffie zitten vraag ik altijd of ze nog iets op het hart hebben, of mij iets willen vragen. Ik ben er dan toch!"

Zwaaien

Ook haar werkplek in De Binding straalt die toegankelijkheid uit: iedereen die De Binding betreedt voor de bibliotheek of het gemeentehuis kan de burgemeester zien zitten wanneer ze in haar kantoor aanwezig is. "Geen gordijnen voor mij hoor: er wordt regelmatig vriendelijk naar me gezwaaid en uiteraard zwaai ik terug!"

Leontien Kompier blikt tevreden terug op 2019: "Het was een belangrijk jaar vol geregel en vergaderingen vanwege de fusie, met een lastige beslissing door de raad, maar ook een jaar met mooie gesprekken en bijzondere ontmoetingen." Het komende jaar ziet de burgemeester met vertrouwen tegemoet. "Belangrijkste thema blijft natuurlijk de nieuwe gemeente, maar ik geloof dat de rust zal terugkeren en dat er berusting komt. Mensen zijn toe aan duidelijkheid en willen weten waar ze aan toe zijn. Wat betekent de fusie in de praktijk en wat merken we ervan in het dagelijks leven. Langedijkers zijn trots op hun gemeente en dat siert ze. Ik ben ervan overtuigd dat we het dorpse karakter en de Langedijker cultuur vasthouden. Onze raad en ons college staan voor deze taak."

Het komende jaar ziet burgemeester Kompier met vertrouwen tegemoet.