Echtpaar Stoop-Poland 65 jaar getrouwd

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Vincentdevriesfoto.nl)

LANGEDIJK - Maandag 20 april bracht wethouder Jasper Nieuwenhuizen de felicitaties aan het 65-jarig getrouwde echtpaar Stoop aan de Grasakker in Noord-Scharwoude. Op het balkon, met gepaste afstand. Maar daardoor niet minder gemeend!

Meneer Gert Stoop (07-12-1928) is geboren en getogen Langedijker. Hij ontmoette zijn meisje Sjaan (Poland geboren 06-07-1930) z'n 65 jaar gelden op de kermis en de liefde groeide toen ze elkaar een aantal keren troffen op dansavonden. Op 20-04-1955 trouwde het stel te Langedijk en woonden in een klein huisje achter café 't Karrewiel.

Na 6 á 7 jaar verhuisden ze naar de Butterlaan in Oudkarspel, tegenwoordig de Lourens Bogtmanstraat 2 te Oudkarspel. Iedereen die zijn roots heeft in Oudkarspel kent ze van dat huis. Het echtpaar genoot van de reuring van die plek en de tegenoverliggende basisschool Barnewiel. Sjaan mocht graag buiten staan waar ze stond te kijken of te praten met iedereen die voorbijkwam. Veel kinderen riepen dan 'Hé omaatje Barnewiel!'

Het echtpaar heeft 8 kinderen, Peter, Elly, Hans, Gerard, Lia, Marcel, Frank en Marco, allemaal geboren in Langedijk en vier kinderen zijn hier nog steeds woonachtig. Ze hebben 21 kleinkinderen en 13 achterkleinkinderen.

Gert heeft vele jaren gewerkt bij de Hoogovens in de ploegendienst, dat was best zwaar met een gezin van 8 kinderen. Sjaan was thuis voor de kinderen. Ze mochten graag uitgaan. Op kermissen en feesten waren het graag geziene gasten. Gert is zelfs nog prins Carnaval geweest! Tegenwoordig komt meneer nog veel bij LSVV om zijn ploeggie aan te moedigen, en zijn de kerk en het Langedijker kerkkoor erg belangrijk voor de sociale contacten. Daarna koffie drinken met wat lekkers in het Kloosterhof is vaste prik. Mevrouw doet nog zelf haar boodschappen en dat gaat nog goed. Gert mag graag biljarten en ook dat doet hij nog twee keer in de week.

Het echtpaar is nog steeds in redelijke gezondheid, al laat het geheugen van Sjaan het wel een beetje afweten. Sinds enkele jaren doet ze aan geheugentraining en dit werkt gelukkig goed. Verder houdt het paar van goed en gezond eten, een rondje wandelen en in de avond en een jonkie en een wijntje op zijn tijd. Zo is het prima vol te houden!

Deze mijlpaal hadden ze natuurlijk graag groots gevierd, met fanfare en een speciale mis verzorgd door Pastoor Schellens, die dat ook deed bij het 25 en 40 jarig huwelijksjubileum. Maar het is niet anders. Bovenal hopen ze nog heel wat jaren samen en gezond te blijven. Aan Sjaan zal het niet liggen, zij heeft zelfs nog nooit in het ziekenhuis gelegen, en dat op deze leeftijd!