Allente maakt zich op voor heropening Waardse scholen en opvanglocaties

Algemeen
Kinderen kunnen binnenkort weer naar school, maar moeten wel afstand houden van de leerkracht.
Kinderen kunnen binnenkort weer naar school, maar moeten wel afstand houden van de leerkracht. (Foto: Archief)

HEERHUGOWAARD - De scholen en de kinderopvang gaan per 11 mei weer open. Voor veel kinderen en ouders is dat goed nieuws. Geldt dat ook voor de leraren van de basisscholen in Heerhugowaard en voor de pedagogische medewerkers in de kinderopvang? "Ik merk dat er veel enthousiasme is bij leerkrachten en pedagogische medewerkers om de kinderen weer te ontvangen", aldus Monique Mul van het crisisteam van Allente opvang en onderwijs. "Natuurlijk zijn er ook zorgen. De omslag van school naar onderwijs op afstand was (achteraf) relatief snel te maken. Maar de omslag van onderwijs op afstand naar vijftig procent fysiek onderwijs voor honderd procent van de leerlingen met de daarbij behorende (hygiëne) maatregelen en daarnaast nog vijftig procent huiswerkopdrachten vraagt veel voorbereiding."

Daarnaast is het volgens Monique een balans zoeken met elkaar tussen het welbevinden en het delen van de ervaringen van de afgelopen weken en het aanbod van lesstof. Is het überhaupt mogelijk een anderhalvemetersamenleving te realiseren op een school of opvanglocatie? Monique: "Tussen leerlingen hoeft na de vakantie geen anderhalve meter afstand meer bewaard te worden. Met de leerkracht moeten de leerlingen wel proberen om afstand te bewaren. Het volwassen personeel houdt onderling ook nog steeds de anderhalve meter afstand aan. De leerlingen blijven per groepsindeling bij elkaar, elke les. De kinderen uit gezinnen krijgen zo veel mogelijk hetzelfde lesrooster aangeboden. Dit is ook om de ouders zo veel mogelijk tegemoet te komen. Dat is vaak nog een behoorlijke uitdaging. "

Er wordt veel gepraat over hoe de anderhalvemetermaatregelen voor medewerkers en ouders zo goed mogelijk kunnen worden gehandhaafd. "De BSO mogen wij alleen beschikbaar stellen op dagen dat kinderen een schooldag hebben, dus dat vergt nog een hoop organisatie om dat op elkaar af te stemmen met ouders die zowel kinderen in de opvang hebben als kinderen die naar school gaan. Een goede samenwerking tussen onderwijs en opvang in de kindcentra maakt dat al een stuk makkelijker en dat hebben we de afgelopen periode al ervaren. Doordat wij binnen Allente nu samenwerken in opvang en onderwijs konden wij als onderwijs gebruik maken van de noodopvang die geboden werd door de opvangtak van Allente. Onze collega’s van de opvang hebben de kinderen van ouders in cruciale beroepen, kinderen met een SMI of kinderen in kwetsbare situaties opgevangen. Hierdoor konden de leerkrachten zich volledig richten op het onderwijs op afstand."

Er zullen ongetwijfeld leraren zijn die het niet zien zitten om nu alweer voor de klas te gaan staan, bijvoorbeeld omdat ze zelf tot een risicogroep behoren. Monique: "Zij zijn niet verplicht om naar de opvang of de school te komen. Medewerkers die het spannend vinden om naar de locaties te komen gaan hierover in gesprek met hun manager of schooldirectie. De opvang- en schoolcoaches binnen Allente zijn bezig met een handleiding/draaiboek voor onze medewerkers en leidinggevenden om deze periode goed te kunnen starten en de medewerkers te begeleiden. Het zal in het begin zeker spannend zijn, dat hebben de medewerkers in de opvang reeds ervaren door de werkzaamheden op de noodopvang. Zij koppelen terug aan de coaches, die dagelijks contact hebben met de collega’s die werken in de noodopvang, dat de zorgen in de praktijk gelukkig erg meevallen. Daarnaast hebben wij nu de (geruststellende) ervaring van de afgelopen weken uit de noodopvang, dat er geen collega’s ziek zijn uitgevallen als gevolg van/of verschijnselen van Corona. Leraren hebben straks de mogelijkheid zich te laten testen op corona. Ik kan me voorstellen dat dit een vorm van veiligheid kan opleveren. Het blijft spannend voor iedereen om opeens weer met meer mensen in een gebouw te komen, ondanks de uitkomsten van de onderzoeken over de lage kans op besmetting bij kinderen en de statistieken dat het aantal besmettingen afneemt. Het blijft belangrijk om duidelijke afspraken met elkaar te maken, en gelukkig zijn de kinderen nu ook al een tijdje gewend aan de nieuwe regels."

Monique kan zich ook voorstellen dat er ouders zijn die hun kind liever nog niet naar school brengen, omdat ze de situatie nog niet veilig genoeg achten. "Er zijn vaak persoonlijke omstandigheden die daarbij een rol spelen. We gaan nog verder uitwerken hoe we omgaan met deze situatie. We kijken naar de mogelijkheid om thuisonderwijs aan te bieden, bijvoorbeeld door huiswerkopdrachten, omdat de kinderen maar vijftig procent van de tijd naar school gaan. Ik denk dat we de afgelopen periode allemaal ontzettend veel en snel allerlei nieuwe vaardigheden hebben geleerd. Het anders kijken naar het aanbod, de wijze waarop instructies gegeven kunnen worden en de inzet van online programma’s heeft een 'nieuwe' wereld geopend. Er zal mogelijk ook weer ruimte en creativiteit ontstaan voor uitzonderingen, al is dit weer een extra uitdaging. We kijken er echter nu allemaal naar uit om straks de kinderen weer om ons heen te hebben. De letterlijke nabijheid van de kinderen werd misschien wel het meest gemist sinds 16 maart."