Gemeente Heerhugowaard gaat fietsroutes verder verbeteren

Algemeen
Fietsen door Heerhugowaard.
Fietsen door Heerhugowaard. (Foto: YouTube)

HEERHUGOWAARD - De gemeente Heerhugowaard wil de komende jaren fietsroutes in de stad verder verbeteren: voor lokaal fietsverkeer, maar ook voor fietsers in de regio Alkmaar: de zogeheten doorfietsroutes. Nog meer mensen op de fiets betekent een verkeersveiligere stad, gezondere inwoners en minder parkeerdruk op drukke bestemmingen.

Heerhugowaard heeft uitgezocht welke lokale fietspaden met een bovenwijkse functie nog niet zijn geasfalteerd. Want juist daar valt op korte termijn een verbetering te behalen: meer comfort en meer veiligheid. De gemeenteraad heeft eerder 1 miljoen euro gereserveerd voor de uitvoering van fietsprojecten in 2020.

Het college wil aan de slag op vier locaties.

Fietsbrug Johannes Bosco, met voetpad langs fietspad Westtangent

Er komt een fietsbrug ter hoogte van het Johannes Bosco College en er wordt een voetpad aangelegd naast het fietspad langs de Westtangent, tussen de Umbriellaan en de Van Foreeststraat, westzijde. De school sluit hierdoor rechtstreeks aan op de regionale fietsroutes. Het fietspad langs de Westtangent wordt ook veiliger omdat voetgangers niet meer over het fietspad hoeven te lopen. De schoolleiding heeft aangegeven te willen bijdragen aan de fietsbrug.

Asfalteren fietspaden Middenweg, tussen Amstel/Smaragd en Reuzenpandasingel

Op de Middenweg, een van de regionale doorfietsroutes, gaat het om het asfalteren van bestaande tegelpaden aan weerszijden van de weg, tussen de Amstel en de Reuzenpandasingel. Mogelijk worden de fietspaden verbreed indien de bestaande voetpaden iets versmald kunnen worden.

Versterken regionale fietsroute Huygendijk ter plaatse van de Overtoom

Bij de Huygendijk ter hoogte van de Overtoom brengt de gemeente rood asfalt aan. De fietsroute langs de provinciale weg N242 naar de Boekelermeer en Alkmaar wordt zo beter herkenbaar voor fietsers en automobilisten. De kwaliteit van de doorgaande fietsverbinding verbetert. Het is vergelijkbaar aan het project op de Westdijk aan weerszijden van de jachthaven in Broekhorn.

Verbeteren fietsstraat Middenweg nabij Middenwaard

Het al geplande onderhoud bij Middenwaard gebruikt de gemeente om de fietsstraat aan te passen aan de meest actuele richtlijnen.

Regionale doorfietsroutes

De gemeenten Uitgeest, Langedijk, Heiloo, Heerhugowaard, Castricum, Bergen en Alkmaar willen samen met de provincie Noord-Holland ook werken aan de verbetering van het bestaande regionale netwerk van doorfietsroutes, te beginnen met de doorfietsroute tussen Heerhugowaard en de IJmond. Hiervoor wordt binnenkort een intentieverklaring ondertekend.

De provincie Noord-Holland heeft een voorstel in voorbereiding waarin specifiek voor fietsprojecten hoge subsidiebijdragen mogelijk zijn: afhankelijk van het karakter van het knelpunt varieert de bijdrage tussen de vijftig en tachtig procent van de kosten.