Nel en Wim Visser 60 jaar getrouwd

Algemeen
Nel en Wim Visser zijn 60 jaar getrouwd en kregen bezoek van burgemeester Leontien Kompier.
Nel en Wim Visser zijn 60 jaar getrouwd en kregen bezoek van burgemeester Leontien Kompier. (Foto: Hans Jansen)

SINT PANCRAS - Nel Oorthuijsen was in haar jeugd al sportief. “Ik woonde nog bij mijn ouders in Velsen en toen er tijdens een winter ijs lag maakte ik een schaatstochtje naar IJmuiden. Bij het pompstation daar zag ik een leuke jongen staan. Dat was Wim. We raakten aan de praat en hij bleek ook in Velsen te wonen. We zijn samen terug geschaatst en een paar jaar later getrouwd. Zo raar kan het gaan hè?”

En nu zijn ze (Nel 82 jaar, Wim 86 jaar) 60 jaar getrouwd en kregen ze bezoek van burgemeester Leontien Kompier. Die had, zoals altijd, als cadeau de ingelijste trouwakte van destijds bij zich. ‘Wat ontzettend leuk’, reageerde het echtpaar enthousiast. Dat enthousiasme zit hen in de genen, zo blijkt tijdens het bezoek. ‘Ja, we staan positief in het leven. Ook in deze coronatijd. Nee, het jubileumfeestje kon niet doorgaan. We zouden gaan bowlen met onze kinderen en kleinkinderen. Maar dat doen we later nog wel een keer.’

Hoogovens

Ze woonden allebei dus in Velsen en zijn altijd in de regio blijven wonen. Na hun huwelijk eerst in op een flatje in IJmuiden. Wim Visser: “Ik werkte toen bij Hoogovens. Dus dat was lekker dichtbij.” Toen er kinderen kwamen wilden ze wel een huis met een tuin. “Hoogovens regelde toen voor hun personeel nog woningen.” Dat werd een huis in de Kooimeer in Alkmaar. Ze fietsten toen wel eens door Sint Pancras. Nel Visser zegt lachend: “Dan zei ik wel tegen Wim ‘Wat een dorp, hier hoef ik niet te wonen hoor.”

Sint Pancras

Maar dat liep anders. Meneer Visser hield van zeilen en had altijd al het idee om zelf een zeilboot te bouwen. Maar daar heb je wel een grote schuur voor nodig. En die vonden ze bij een woning op de Bovenweg in Sint Pancras. “Nee, ik heb niet voor botenbouwer geleerd. Ik heb een bouwtekening van en Schalk gekocht en ben, met hulp van mijn zoons, aan de slag gegaan. En hij is altijd blijven drijven”, lacht meneer Visser. Later werd de zeilboot ingeruild voor een kajuitboot en nog weer later werd het een caravan. Toen de jaartjes gingen tellen zijn ze verre reizen gaan maken – “Met het vliegtuig hoor”- Zimbabwe, Australië, Tibet.

Tuinieren

Inmiddels wonen ze alweer zestien jaar in de Stuimellaan, ook Sint Pancras. Mevrouw Visser: “Bij dat huis op de Bovenweg hadden we 900 m2 grond. Nou hou ik erg van tuinieren, maar dat werd me toch wat te gortig.” Dat mevrouw van tuinieren houdt blijkt. Rondom het huis is het een en al bloemen- en plantenpracht. Maar ook dat valt haar inmiddels te zwaar. “Ik heb een versleten rug. Ik merk dat ik het niet meer goed kan bijhouden. Dan is het niet leuk meer.”

En dus gaan ze weer verhuizen: nu naar een appartement in de Julianastraat. “Nee, daar heb ik geen tuin meer, maar wel een schitterend uitzicht op het kanaal. En we hebben twee balkons. Daar komen echt wel een paar potten op.”

Het geheim van 60 jaar huwelijk? “Elkaar in elkaars waarde laten. Niet vitten op elkaar.”