Dit jaar helaas geen gondels op het Noordhollands kanaal.
Dit jaar helaas geen gondels op het Noordhollands kanaal. (Foto: Henk Wilbrink)

Coronavirus treft ook Gondelvaart Koedijk

Algemeen

KOEDIJK - Zoals vele evenementen wordt ook de jaarlijkse gondelvaart in Koedijk getroffen door Corona. Geen duizenden mensen die het spektakel aanschouwen, geen prachtig versierde gondels. Er waren al bouwteams volop bezig met voorbereidingen toen door de minister-president werd verkondigd dat er tot 1 september geen grote evenementen mogen plaatsvinden. Als een echte verrassing kwam die mededeling niet, er waren al zoveel activiteiten geschrapt. Hoe gaat het nu met de organisatie, hebben zij het moede hoofd in de schoot gelegd?

"Natuurlijk zagen we de afgelasting aankomen, helaas, het is niet anders. De afgelopen twee jaar hebben wij bijna 20.000 bezoekers in Koedijk mogen ontvangen. De dijk is lang en er kunnen veel mensen terecht, maar Corona blijkt een stille sluipschutter die ons evenement on hold zet." Aan het woord is Anja Bijpost, secretaris van de Gondelvaartvereniging. "Bouwgroepen kunnen dit jaar niet hun kameraadschappen voortzetten. Ze missen het samen zijn, samen ouwehoeren, samen creatief zijn. Bouwen en varen dat is wat een gondelvaartbouwer wil. De leden van onze vereniging hebben begrip voor de situatie, maar natuurlijk vindt niemand het leuk. Dit jaar moesten we uitwijken naar 22 augustus omdat Sail Amsterdam in ons vaarwater zat en wij op de traditionele derde zaterdag geen dekschuiten konden krijgen. De PR-machine draaide al voor die vierde zaterdag, de feesttent was besteld, bewaking en kermis geregeld en de marktmeester had er zin in en nu is er niets. Geen 57ste Gondelvaart is een strop voor meerdere ondernemers en verenigingen die ons ondersteunen. Doordat er geen feesttent is loopt de SV Koedijk bijvoorbeeld inkomsten mis. Het G-team van SV Koedijk ondersteunt ons bij het opruimen van het kermisterrein en de feesttent. Zij lopen zo een stukje vergoeding voor hun sportieve ambities mis. Wij hebben in zo’n weekeinde ruim 300 medewerkers."

Alternatief programma

De Gondelvaartvereniging heeft verschillende commissies, die de afgelopen weken en maanden online vergaderd hebben over wat te doen door de afgelasting. Anja: "De botenbouwcommissie is momenteel actief met het onderhoud van het terrein en de materialen. Daar is deze zomer nu natuurlijk meer tijd voor. Maar we wilden hoe dan ook iets doen, vandaar ons alternatief. De evenementencommissie heeft voor zaterdag 15 augustus een 'coronaproof' programma gemaakt. Via online verbinding is er van 19.00 tot 20.00 uur een bingo voor de kinderen. Daarna is er voor volwassenen een online bingo. Aanmelden kan via inschrijvingen.gondelvaart@hotmail.com. Ook geeft DJ Sweet le Freak vanuit een privé tuin een online show weg. Dit vinden we supergaaf. Hij doet dit geheel vrijwillig. De Koedijkers zijn opgeroepen om in het weekend van 14 tot en met 16 augustus op Facebook iets te posten met een boot. Zo kan iedereen veilig bootjes kijken. Zondag 16 augustus is er een leuke, coronaveilige, familiespeurtocht door het dorp uitgezet."

Voorzitter gezocht

"We zijn als vereniging blij met de support van onze trouwe leden die dit jaar gewoon de contributie hebben betaald. De vaste lasten van de vereniging gaan immers gewoon door, verzekeringen en huur van de opslagplaats moeten betaald worden. De Koedijker bevolking is gevraagd omzaterdag 15 augustus toch het dorp te verlichten. Iedereen blijft in zijn eigen tuin en wij hopen op een zwoele zomeravond. In 2021 hopen we op 21 augustus weer veilig te kunnen varen. Aan de bouwgroepen en de vereniging zal het niet liggen. We zijn nog wel op zoek naar een enthousiaste voorzitter die onze vereniging wil sturen. Zonder voorzitter kunnen we gezien de grootte van het evenement, in de toekomst niet verder varen! Dus graag aanmelden!"

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Veranderingen station Heerhugowaard: spoor 3 verdwijnt, spoor 2 wordt verbreed Algemeen 28 nov, 16:50
Afbeelding
Oranje in Qatar: matige start kan leiden tot groot succes Oranje 28 nov, 15:00
Afbeelding
Green Soap Company: ‘Doe mee aan de OVNH, alleen al voor publiciteit en een groter netwerk’ Algemeen 28 nov, 10:59
Afbeelding
Langedijk4GlobalGoals schenkt bomen voor het schoolplein Algemeen 28 nov, 10:10
Afbeelding
Skroiversgroep Langedoik bevordert het Westfriese dialect Algemeen 27 nov, 14:31
Afbeelding
De gunstige invloed van ventileren op verwarmen Algemeen 27 nov, 10:34
Afbeelding
Leger des Heils collecteert voor kwetsbare Nederlanders Algemeen 26 nov, 15:02
Afbeelding
Jan Stins heeft genoten van zijn voetbaljaren Algemeen 26 nov, 12:15
Afbeelding
Check je toeslagen als er iets verandert in je leven Algemeen 26 nov, 09:24
Afbeelding
Zanggroep MiXXt! viert vijftiende verjaardag Uit 25 nov, 13:07
Afbeelding
Stichting Miss IQ heeft in 2022 hard aan de weg getimmerd Algemeen 25 nov, 11:40
Afbeelding
Wat is er te doen voor jongeren in Dijk en Waard? Algemeen 25 nov, 10:05
Afbeelding
Veel prijzen voor EBI-Sports in Alkmaar Sport 25 nov, 09:24
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief