Theo Kroon maakt metal-art van lepels, vorken en motoronderdelen

Algemeen
Theo Kroon is een meester in metal-art.
Theo Kroon is een meester in metal-art. (Foto: Theo Annes )

SINT-PANCRAS – Kijk op zijn website hoe Theo Kroon zijn stoere handgemaakte metal artikelen toont. Maar de creaties live zien, even aanraken, is een stuk spannender. In zijn huis in Sint Pancras staan, liggen of hangen tientallen creaties. Wat een ongelofelijke creatieve geest!

De zelfgemaakte metal-art artikelen van oude materialen, zijn ware kunstobjecten. Het is dan ook niet voor niets dat Theo, in het dagelijks leven lasser/apparatuurbouwer bij TNO in Petten (het voormalige ECN), veelvuldig wordt gevraagd om in de regio een deel van zijn werken tentoon te stellen op de kunstmarkt. Hij begon met bouwen aan motoren, maar besloot zich op verzoek van vrienden ook op andere metalen objecten te storten. “En als je eenmaal begint, dan kun je niet meer stoppen. Soms verkoop je iets - daar ben ik overigens niet altijd blij mee - maar aan de andere kant geeft het weer ruimte om nieuwe dingen te maken.’’

Pollepels

Theo Kroon, een fervent motorrijder, gebruikt ook veel onderdelen van zijn favoriete motormerk Harley Davidson voor zijn kunstwerken. Neem de twee gitaren; wat een bouwwerken! Wie goed kijkt naar de verschillende objecten ziet dat er veelal lepels, vorken, pollepels en andere huishoudelijke spullen zijn gebruikt. “Je kunt eigenlijk alle materialen gebruiken, dus mijn hele werkplaats ligt er vol mee. En na een werkdag is het heerlijk om even te ontspannen; voor mij is dat de werkplaats induiken en weer iets geks creëren.’’

Lasser

Theo Kroon werd vijftig jaar geleden geboren op de Sluiskade in Broek op Langedijk. Na de lagere school ging hij naar LTS De Sluys en vervolgens naar de MTS in Beverwijk. “Ik wilde graag lasser worden en heb jarenlang bij verschillende bedrijven in Broek op Langedijk gewerkt. Vanuit een van die bedrijven werd ik uitgeleend aan het ECN in Petten. Dat verliep zo goed dat ik daar een vaste baan kreeg aangeboden.’’ Kroon werkt daar nu al dertien jaar, maar gezien de ontwikkeling in zijn zelfgemaakte metal-art zou het best kunnen dat hij in de toekomst minder uren gaat werken in Petten, om meer tijd in zijn werkplaats te kunnen besteden.

In opdracht

Eén van de redenen daarvoor is dat Theo steeds meer opdrachten krijgt. “Laatst kreeg ik het verzoek om een grote snoek te maken, waarin een kleine urn, met as van een overledene, verwerkt zou worden. Het lijkt een gekke opdracht, maar voor de persoon in kwestie was het heel belangrijk. De man was een echte visliefhebber. Ik kreeg een foto van de snoek en heb hem met verschillende metalen materialen nagemaakt. Maar liefst tachtig centimeter lang. Ook een aparte vraag was om voor iemand een hond te maken. Iemands hond was overleden. Ook in de hond was plaats voor een kleine urn.

Kikker met gitaar

Wat zien we verder zoal bij Theo Kroon in zijn atelier? Een kikker met gitaar, twee enorme gitaren, stoere lampen, uilen (heel veel uilen!), een keukenprinses van bestek, een lachende ezel, een robuuste lamp, een geitenkop op grondpen, verliefde hijshaken, een lamp van Harley onderdelen en gereedschap, een kreeft, een koeienkop, een hertengewei, een schilderij van keukengerei, een kikker met gitaar en een gevangenisbewaarder. En nog veel meer aparte, gekke en lollige werkstukken. Je zou het eigenlijk met eigen ogen moeten bekijken. Bijvoorbeeld op Theo’s website.

RUUD DE WAARD

Deze gitaar is een van de pronkstukken uit Theo's collectie.
Van huis-, tuin- en keukenmateriaal maakt Theo de mooiste kunstobjecten.