Geertruud Sneekes geselecteerd voor Portretprijs 2020

Algemeen
Met haar portret van haar schoonmoeder Gre, verdiende Geertruud Sneekes een plek in de in de tentoonstelling De Muze in Amsterdam.
Met haar portret van haar schoonmoeder Gre, verdiende Geertruud Sneekes een plek in de in de tentoonstelling De Muze in Amsterdam. Foto: Theo Annes

NOORD-SCHARWOUDE - Gertruud Sneekes – Bruin (68) is met haar schilderij met als titel: Ver Weg… geselecteerd voor de Nederlandse Portretprijs 2020. Zij is daarmee gekozen uit 524 inzendingen, een fantastische prestatie.

‘Mijn schoonmoeder is mijn muze, ze heeft me veel geleerd’

Uit een recordaantal van maar liefst 524 ingezonden portretten van Nederlandse kunstenaars heeft een deskundige selectiecommissie slechts 104 werken geselecteerd voor de vierde editie van dit evenement. “Ik zit bij die laatste 104 (beelden en schilderijen) en mag nu mijn schilderij exposeren in Loods 6 in Amsterdam. Het is een hele eer”, vertelt de Langedijkse die is geboren en getogen aan de Handelskade.

De selectiecommissie bestaat uit Luk van Driessche (directeur Wackers Academie), Micky Hoogendijk (kunstenaar fotograaf en beeldend kunstenaar), Liselotte Neervoort (conservator Academisch Erfgoed, Vrije Universiteit), Séverine Morren (galeriehoudster en oud DNP-bestuurslid), Carla van de Puttelaar (fotograaf) en kunsthistoricus Harriet Stoop.

Muze

“Het portret is van mijn schoonmoeder Gre Sneekes – van Leeuwen. Ik heb haar gekozen als mijn ‘muze’ wat het thema van dit jaar is. Ze is dat ook echt voor mij. Ze heeft me, net als mijn eigen moeder, heel veel geleerd. Ze vulden elkaar mooi aan. Zij aquarelleerde ook en zo is de cirkel weer rond voor mijn gevoel. Mijn schoonmoeder heeft het portret wel gezien, maar ze zit in Zuiderwaerd en echt praten doet ze niet meer. Wel herkende ze zichzelf en ik denk dat ze het mooi vond.”

Werk

Gertruud is begonnen met schilderen in 2004 en is autodidact. “Na de middelbare school heb ik de opleiding tot verpleegkundige afgemaakt en gewerkt op de afdeling verloskunde in het ziekenhuis. Ik ben wel altijd heel creatief geweest en hield van tekenen en schilderen. Ik kan niet van mijn kunst leven maar beschouw het ook niet als slechts een hobby. Het voelt meer als werk, maar wat ik ongelooflijk graag doe. Minstens vier dagen in de week ben ik aan het schilderen. Ook veel in opdracht, iets dat de meeste collega schilders niet graag doen. Ik vind het altijd juist een uitdaging. Daarnaast schilder ik ook veel voor mezelf. Inspiratiebronnen zijn de natuur maar toch vooral mensen. Portretten maken, daar ben ik dol op. Daar begon ik mee na de geboorte van mijn eerste kleinkind. Maar ook in mijn vrije werk beginnen mensen een steeds grotere rol te spelen.”

Weekend van het Portret

Het Weekend van het Portret (vrijdag 18 tot en met zondag 20 september in Loods 6 in Amsterdam) laat zien hoe hedendaagse kunstenaars met het thema muze omgaan, onder meer in de tentoonstelling De Muze met ruim 100 werken van Nederlandse kunstenaars. Maar ook met lezingen, een paneldiscussie en bijdragen van kunstenaars en ex-muzes, zoals Hedy d’Ancona (oud-minister en ex-muze van Aat Veldhoen), Micky Hoogendijk (kunstenaar en ex-muze van Rob Scholte), Sam Drukker (kunstenaar) en Sylvia Willink (kunstenaar en ex-muze van Carel Willink).

Kijk ook eens op de website van Gertruud: gertruud.exto.nl.