Geen kermis, wel drie dagen feest

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Vincentdevriesfoto.nl - archief)

LANGEDIJK - De kermis Zuid-Scharwoude (in de volksmond Zuip Scharwoude) is voor vele Langedijkers hét evenement van het jaar. Hele gezinnen zijn deze drie dagen in september op De Koog te vinden, mensen nemen ervoor vrij van werk, melden zich ziek van school, sparen er soms honderden euro’s voor, en hebben elk jaar bepaalde kermistradities met vrienden en familie, zoals samen boerenkool eten of met een groep hetzelfde bedrukte t-shirt dragen.

Attracties dit jaar op de Speelweide

Eerder maakten de horecaondernemers al bekend dat ze een alternatieve kermis organiseren, nu is ook het licht op groen gegaan voor de kermisattracties. Niet zoals gebruikelijk op De Koog, maar vanwege de ruimte die nodig is om anderhalve meter afstand te houden, dit jaar op de Speelweide in Noord-Scharwoude. De organisator van de kermis trok eerder zijn vergunningaanvraag voor de kermis op de Koog in. Een kermis op die plek was gewoon niet mogelijk. In overleg met de gemeente wijkt hij nu uit naar de Speelweide. Vanaf zaterdag 19 september tot en met dinsdag 22 september kan wie dat wil daar zwieren en zwaaien, botsen en nog veel meer. Natuurlijk alles binnen de richtlijnen van het RIVM en die van de gemeente.

‘Grote mensen kermis’ anders dan anders

Dat de ‘grote mensen kermis’ dit jaar niet door kan gaan zoals we allemaal gewend zijn, zag iedereen aankomen en dat snapt iedere Langedijker. De ene helft blijft dit jaar dan ook thuis, en schikt zich in dit lot. Terwijl de andere helft kaarten heeft gekocht voor een tafel in een tijdslot in een van de twee cafés in Zuid-Scharwoude; de Roode Leeuw en de Schelvis. Burgemeester Leontien Kompier begrijpt de teleurstelling bij de feestgangers heel goed: “Zeg je Zuid-Scharwoude, dan zeg je kermis. Het is een hele lange traditie voor Langedijkers om in het derde weekend van september drie dagen lang kermis te vieren. Dit jaar gaat het anders dan anders. Dat was voor velen best een teleurstelling. Maar het is fijn dat er toch iets mogelijk is. De horecaondernemers aan De Koog hebben een concept bedacht waarin je toch iets gezelligs met elkaar kan doen. We hebben daar goed overleg met hen gehad. Want ook al willen we allemaal gezellige kermisdagen, er zijn dit jaar nu eenmaal basisregels waar we ons met elkaar aan moeten houden. De ondernemers hebben ons in de gesprekken laten zien dat ze er goed over hebben nagedacht hoe ze dat feest met al die regels op een veilige manier kunnen organiseren.”

Terrastival 2020 en Kermis 5 daagse

Ruben Gieling van De Schelvis vindt het ontzettend jammer dat er dit jaar geen échte kermis is. Maar gelukkig zijn de meeste kaarten wel al verkocht voor zijn alternatief: het Terrastival. “Wij gaan dit jaar voor onze eigen attracties, aangezien er dit jaar geen kermisattracties op de Koog zullen staan. We laten onze ‘normale’ vaste kermisdagen, 20 tot en met 22 september, echt niet voorbij gaan en hebben binnen de regels van deze tijd een mooie opzet gecreëerd. Een Terrastival, zowel binnen als buiten, in kermisstijl. Natuurlijk is het anders maar we gaan er alles aan doen om het kermisgevoel te waarborgen. Bekende gezichten zorgen voor de muzikale omlijsting op een gereduceerd volume. Ook hebben we voor binnen onze eigen kermisattracties weten te strikken waar lekkere prijzen mee valt te winnen. Tipje van de sluier; er is onder andere een draaimolen, reuzenrad en touwtjetrek. De drie dagen delen we op in shifts van drie uur met daarin genoeg vermaak. Hopelijk zorgen we toch nog voor een beetje kermisgevoel! Meer informatie op www.cafedeschelvis.nl.”

Café de Roode Leeuw gaat eveneens creatief om met de veranderingen en houdt een Kermis 5 daagse. Uitbater Mark Kroon: “Door de steeds veranderende regelgeving was de weg hier naartoe heel erg hobbelig, je moet steeds schakelen en dan nog kan het de week erop weer anders zijn. Maar uiteindelijk hebben we iets heel moois neergezet. Anders dan we van plan waren, dit wordt namelijk de vijfde kermis dat wij eigenaar zijn van de Roode Leeuw Vandaar dat we het ook de (kermis) 5 daagse van Langedijk noemen. Als ondernemer moet je creatief zijn en wij denken dat we, ondanks dat er maar 136 mensen per shift naar binnen mogen, een leuke gezellige kermis neer kunnen zetten. We krijgen veel medewerking van onze vaste artiesten, organisatoren en dj’s. Iedereen wil graag een goede alternatieve kermis neerzetten. Het maakt ook niet uit of je in de zaal of in het voorcafé zit, je krijgt in beide ruimtes hetzelfde. Wij verwachten samen met de artiesten, dj’s en gasten er een paar mooie gezellige dagen van te maken, het zal heel anders zijn als andere jaren maar dat het een bijzondere kermis word is wel zeker. De zaterdag is al uitverkocht! We hebben live optredens van Yves Berendse en Robert Leroy, de coverband Guilty en op maandag en dinsdag komen Henk Naber, Robbert van der Steenhoven en Lyanda de 5 daagse van Langedijk gezellig afsluiten.” Meer informatie op www.roodeleeuw.nl.

Kom niet van een koude kermis thuis

De burgemeester doet wel een dringende oproep: “Of je nou kaartjes hebt gekocht voor het café, de kermisattracties bezoekt of gewoon met een paar mensen thuis een biertje drinkt, denk om de basisregels! Die regels zijn er voor onze eigen gezondheid en die van anderen. Vier de kermis en heb plezier, maar let een beetje op. Hou je waar je ook bent aan de anderhalve meter. En een kermisborrel thuis? Denk om het advies om maximaal zes personen te ontvangen. We beleven dit jaar de kermis anders dan anders. Fijn dat het toch kan. Maar wees wijs, voorkom dat we van een koude kermis thuis komen. Laten we door de regels na te leven de ondernemers steunen die deze kermis mogelijk maken. Zodat we dit soort feesten met elkaar kunnen blijven vieren.”

Zulke taferelen zijn dit jaar helaas niet te zien.