SchuldHulpMaatjes: laagdrempelige hulp bij schulden

Algemeen
'Erkennen dat je schulden hebt is nog steeds een taboe.'
'Erkennen dat je schulden hebt is nog steeds een taboe.' (Foto: AdobeStock)

HEERHUGOWAARD - Sinds 2011 zijn in Heerhugowaard vrijwilligers actief die hun mede-inwoners willen en kunnen helpen als zij financiële problemen hebben waardoor schulden dreigen of er al zijn.

Dit initiatief komt voort uit het landelijke initiatief SchuldHulpMaatje dat in 2010 is opgericht. Woningcorporaties, bedrijven en gemeenten verwijzen mensen (huurders, werknemers, cliënten) met schulden en betalingsproblemen inmiddels door naar dit initiatief. Mensen kunnen ook zelf contact opnemen.

‘Taboe’

Laagdrempelig en zonder oordeel zijn twee kernwaarden die gelden voor SchuldHulpMaatje. ‘Erkennen dat je schulden hebt is nog steeds een taboe’, zeggen René Schreuder en Loes Veldman, bestuursleden van de Stichting Platform Armoedebestrijding Heerhugowaard die SchuldHulpMaatje uitvoert. ‘De stap naar hulpverleningsinstanties zoals HalteWerk is voor sommigen nog steeds te groot. SchuldHulpMaatje is laagdrempeliger, horen we van mensen die een beroep op ons doen.’ Tegelijkertijd zijn er mensen die denken ‘Maar het zijn wel vrijwilligers. Hebben die wel verstand van zaken?’ Daar kan geen twijfel over zijn, stellen Schreuder en Veldman resoluut. ‘Wij hebben nu 20 vrijwilligers. Die hebben vanuit hun werk bijna allemaal een financiële achtergrond. Bovendien krijgt iedere vrijwilliger een gedegen opleiding en is daarmee gecertificeerd als schuldhulpmaatje.

Werkwijze

Mensen die een beroep doen op SchuldHulpMaatje kunnen de vrijwilligers niet een doos met rekeningen geven met het verzoek dat ‘even’ allemaal te regelen. ‘Wij willen mensen graag met hun actuele probleem helpen, maar het idee is dat we voor de toekomst ook willen voorkomen dat ze weer in de problemen komen. We gaan dus samen kijken hoe groot de problemen zijn, hoe dat zo is gekomen en op welke manier we dat samen kunnen oplossen. Zo nodig worden andere instanties ingeschakeld, maar vaak blijkt dat dat niet nodig is.’ De vrijwilligers blijven in principe net zo lang helpen als nodig is.

Vertrouwen

Wederzijds vertrouwen is een belangrijke voorwaarde voor succesvolle hulp. Bijvoorbeeld het vertrouwen dat de privacy van de hulpvrager gewaarborgd blijft. “We gaan een vrijwilliger en een cliënt die in dezelfde straat wonen in principe niet aan elkaar koppelen, tenzij de cliënt dat juist graag wil.”

SchulpHulpMaatje Heerhugowaard kijkt alvast vooruit naar de bestuurlijke fusie van Langedijk en Heerhugowaard. “We zijn in gesprek met de gemeente Langedijk om onze dienstverlening ook daar aan te bieden.” Voor het zover is kunnen Langedijkers wel alvast contact opnemen. Meer informatie en contactgegevens staan op www.platformarmoedebestrijding.nl.

Meer informatie over het landelijk initiatief staat op www.schuldhulpmaatje.nl. Of neem direct contact op met Henk Hiemstra, coördinator schuldhulpmaatje Heerhugowaard, via 06-11680700 of shm.heerhugowaard@gmail.com.

(Bron: Gemeente Heerhugowaard)