Musicalproductieklas Cool aan de slag met ‘Belle en het Beest’

Algemeen
Vorig jaar voerden de kinderen de musical 'Shrek' op.
Vorig jaar voerden de kinderen de musical 'Shrek' op. (Foto: Erwin Vader Fotografie)

HEERHUGOWAARD – Ben je tussen de zes en achttien jaar en dol op zingen, acteren en dansen? Dan is de Musicalproductieklas van Cool kunst en cultuur wellicht iets voor jou! Onder leiding van de enthousiaste docentes Alisa Opari Luzi en Melanie Aalders werk je gedurende het seizoen toe naar het grote moment waarop je samen met de andere kinderen een spetterende musical op de planken mag brengen. Dit jaar is dat het magische en geliefde sprookje ‘Belle en het Beest Jr.’. “Ieder kind heeft een stem en die moet gehoord worden”, vindt Alisa. “In de musicalproductieklas krijgen kinderen de kans zichzelf te uiten, hun talenten te ontplooien en als een echte ster te schitteren op het podium van Cool!”

Ieder kind heeft een stem en die moet gehoord worden

Alisa weet waar ze over praat: zelf schitterde ze enkele jaren geleden als de prinses in de musicalversie van ‘Aladdin’ van Theater Terra en toerde ze door Nederland en België. Een geweldige ervaring voor de talentvolle creatieve duizendpoot, wier roots in Albanië liggen. In dat land bracht ze onlangs twee singles uit, die regelmatig op de radio werden gedraaid. Muziek, zang en dans; Alisa, die haar opleiding genoot aan de Frank Sanders Academie in Amsterdam, is van vele markten thuis. Maar nadat ‘Aladdin’ gestopt was, ontdekte ze nóg een passie: lesgeven. “Ik geef inmiddels les door het hele land, aan kinderen en volwassenen. Bij Cool voelde ik me direct thuis”, vertelt ze. “Dit is een prachtige plek, met mooie en grote zalen, leuk mensen en een theater dat in hetzelfde pand zit als de repetitieruimte. Dat zie je lang niet overal. Het grote voordeel is dat de leerlingen al vertrouwd zijn met de plek en ze daardoor minder gespannen zijn voor hun optreden.”

Spelenderwijs

In de Musicalproductieklas kunnen kinderen tussen de zes en achttien jaar spelenderwijs hun talenten ontdekken. Het eerste deel van de cursus bestaat uit het kennismaken met de drie disciplines van het vak: zingen, dansen en acteren. “Daarna gaan we de rollen verdelen. Dat is hét moment voor de kinderen om zich te laten zien. Als duidelijk is wie welke rol gaan spelen, wordt toegewerkt naar de voorstelling die in juni wordt opgevoerd in de grote theaterzaal van Cool, inclusief publiek, licht, geluid, decor en kostuums!”

Plezier voorop

Alisa benadrukt dat het plezier voorop staat. “Iedereen mag zich bij ons op zijn eigen tempo en niveau ontwikkelen, in een veilige en vertrouwde omgeving. Het belangrijkste is dat een kind zichzelf kan zijn en zich mag uiten. Ook wordt er serieus naar hen geluisterd; hun stem wordt gehoord, zowel letterlijk als figuurlijk. Ze mogen er zijn. Daarnaast leren ze samenwerken, projectmatig werken, sluiten ze vriendschappen en bouwen ze aan hun zelfvertrouwen.

Bij ons mogen kinderen lekker gek doen

Bij ons mogen ze lekker gek doen, fouten maken - want daar leer je van - en jezelf laten zien en horen. Sommige kinderen komen heel schuchter binnen, maar komen na een tijdje los en durven dan de schroom van zich af te gooien. Ik vind het prachtig om te zien hoe kinderen die thuis niet altijd hun ei kwijt kunnen, helemaal opbloeien zodra ze op het toneel staan.”

De Musicalproductieklas ‘Belle en het Beest JR.’ van Cool, voor kinderen van zes tot achttien jaar, start dinsdag 1 december. Aanmelden kan via www.coolkunstencultuur.nl. Liever eerst een proefles? Bel 072-5347662 en vraag naar de mogelijkheden.

Musicaldocente Alisa Opari Luzi.