Kinderen Sint Josephschool brengen liedjes, warmte en licht naar woonzorgcentra

Algemeen
De Sint Josephschool zingt - op veilige afstand - kerstliedjes voor de bewoners van Hugo-Waard.
De Sint Josephschool zingt - op veilige afstand - kerstliedjes voor de bewoners van Hugo-Waard. (Foto: Theo Annes)

HEERHUGOWAARD - Vooral in deze tijd is het belangrijk om naar elkaar te blijven omkijken. Met de donkere dagen, ingedamde Kerst en vijf weken lockdown in het vooruitzicht, zal de eenzaamheid onder ouderen en zorgbehoevenden alleen maar toenemen. De Sint Josephschool uit Heerhugowaard-Noord (onderdeel van onderwijsorganisatie Allente) brachten daarom dinsdag 15 december een bezoek aan woonzorgcentra Hugo-Waard en Zuyder Waert. Een bezoek dat vreugde en blijdschap teweeg bracht.

‘Juist in deze tijd willen we warmte en licht brengen’

Als katholieke school werkt de Sint Josephschool nauw samen met de Heilige Hart van Jezus Parochie in De Noord. Regelmatig komt Gerda Zuurbier van de kinderkerk op school om kinderen kennis te laten maken met het geloof en vorige week vertelde zij het kerstverhaal van Vadertje Panov in de groepen 3 tot en met 8. Dit verhaal vertelt over een oude, aardige Russische schoenmaker die Jezus graag eens zou ontmoeten. Op een dag geeft hij een vieze straatveger te eten en laat hij een jonge vrouw met baby zich warmen bij zijn vuur. Daarna snapt hij pas dat Jezus in iedereen zit die een ander helpt. Naar aanleiding van dit verhaal is met de school besloten om liedjes, warmte en licht naar ouderen te brengen.

‘Liedjes- en lichtjesactie leeft echt op school’

Een groot aantal van 170 windlichtjes zijn op school versierd. Iedereen deed mee, zelfs de peuters. Ieder op zijn eigen niveau; met vingerverf, uitprikvormpjes of echte kwasten. “De creativiteit was enorm. De kinderen waren enthousiast en het leefde echt op school”, zegt schooldirectrice Bianca Deinum over hun liedjes- en lichtjesactie. Uiteindelijk mochten de kinderen die zelfstandig kunnen fietsen mee als kinderkoor en lichtjesbezorgers naar de woonzorgcentra Hugo-Waard en Zuyder Waert. Zij stonden om 10.30 uur enthousiast klaar onder begeleiding van Gerda Zuurbier, Bianca Deinum en de leerkracht en onderwijsassistent van groep 7-8.

Mooi maar emotioneel moment

Bij Hugo-Waard was de ontvangst heel warm en ontspannen. Het ‘Sint Joseph Kinderkoor’ voelde zich zeer welkom. Tijdens het zingen klapten veel mensen uitbundig mee en zelfs de mensen die eerst wat sip keken, fleurden op bij het horen van de mooie kerstliedjes. Bij het afscheid werden alle kinderen beloond met wat lekkers.

Bij Zuyder Waert was de sfeer iets onrustiger, omdat hier inmiddels een aantal afdelingen in quarantaine zijn. Samen met het personeel werd besloten om het kinderkoor toch te laten zingen. Netjes in kleine groepjes, verdeeld over zes tuinen. De dementerende ouders stonden achter hun raam te luisteren. Ze toonden interactie, vreugde en blijdschap. Bij bekende liedjes werd zelf mee gedirigeerd. Het was voor iedereen een mooi, maar ook emotioneel, moment. Deinum: “Het was prachtig om te zien hoe een aantal simpele liedjes zoveel emotie teweeg kunnen brengen.”

Waardevolle les

Mocht je binnenkort langs één van deze wooncentra rijden, kijk dan even naar binnen. Op elke kamer brandt sinds dinsdag een mooi lichtje voor het raam. Door deze - letterlijk - hartverwarmende actie hebben de kinderen van de Sint Josephschool zelf gezien dat je met weinig moeite écht iets voor een ander kunt betekenen. Een waardevolle les voor iedereen.

VANESSA APPELMAN

Bianca Deinum, Gerda Zuurbier en twee juffen van de Sint Josephschool met de door de kinderen versierde windlichtjes.