Kleiner gezelschap meest getroffen voorzorgsmaatregel tijdens feestdagen

Algemeen
Veiligheidsregio Noord-Holland Noord hield een flitspeiling over de feestdagen.
Veiligheidsregio Noord-Holland Noord hield een flitspeiling over de feestdagen. (Foto: Aangeleverd)

REGIO - Veel inwoners van Noord-Holland Noord vieren de feestdagen dit jaar op een andere manier vanwege het coronavirus. Dat blijkt een peiling die Veiligheidsregio Noord-Holland Noord tussen 8 en 12 december uitvoerde. Daarin gaf 54 procent aan de feestdagen te vieren met een kleiner groepje dan ze normaal zouden doen. Meer dan een kwart van de deelnemers viert de feestdagen alleen met hun eigen huishouden.

Ook bewust drukke plekken vermijden, minder bij anderen op bezoek gaan en afstand houden, zijn veelgenoemde strategieën die Noord-Hollanders dit jaar hanteren om het besmettingsrisico tijdens de feestdagen te verkleinen. Digitale samenkomsten blijken weinig populair: slechts één procent geeft aan een digitale viering in de planning te hebben.

Basisregels als handen wassen en thuisblijven bij klachten niet lastig

Bijna de helft van de inwoners van Noord-Holland Noord verwacht dat ze zich tijdens de feestdagen goed kunnen houden aan de basisregels, zoals afstand houden, thuisblijven bij klachten en handen wassen. Zeker 48 procent geeft aan geen van de basisregels moeilijk te vinden. Leuk is anders, maar het is nu eenmaal even nodig, lijkt onder hen de gedachte te zijn. Zo schrijft een van de deelnemers: ‘Het is heel jammer, maar we moeten nu allemaal even ons best doen!’.

Extra uitdagingen tijdens de feestdagen

Andere deelnemers verwachten wel wat extra uitdagingen bij het opvolgen van de maatregelen tijdens de feestdagen. Vooral het vermijden van drukte en het houden van afstand lijkt hen tijdens de feestdagenperiode moeilijker. Bijvoorbeeld omdat ze drukte in de supermarkten verwachten. Ook het samenkomen met anderen in een beperkte ruimte en samen aan tafel zitten voor het diner worden genoemd als obstakels die het aanhouden van anderhalve meter afstand lastiger maken. Thuisblijven bij klachten en vaak de handen wassen lijken daarentegen makkelijk: slechts acht tot negen procent verwacht hier tijdens de feestdagen meer moeite mee te hebben.

Druk op de zorg belangrijke reden voor steun vuurwerkverbod

Ruim tweederde van de deelnemers staat neutraal tot zeer positief tegenover het eenmalige vuurwerkverbod dat tijdens de jaarwisseling geldt. Het niet extra belasten van de zorg wordt daarbij het meest als reden opgegeven. Zo schrijft één van de deelnemers: ‘We moeten rekening houden met de zorgmedewerkers. Deze mensen werken hard voor ons allemaal dus risico’s moeten we vermijden!’ Ook een positief effect op overlast, milieu en huisdieren zijn voor inwoners redenen om het vuurwerkverbod te steunen.

De peiling is gehouden tussen 8 en 12 december – nadat de maatregelen voor de kerst bekend waren, maar nog voor de aankondiging van de strengere lockdown. 521 respondenten van 18 jaar of ouder vulden de vragenlijst volledig in. De resultaten van deze peiling worden gebruikt om inwoners beter te helpen de feestdagen op een veilige manier door te brengen, bijvoorbeeld met tips en inspiratie voor een gezellige en veilige kerst.