‘Hoezo er is geen poppodium in Langedijk. Kom eens langs bij B3!’

Algemeen
Gamen en chillen kan gelukkig wel nog steeds bij B3 in Sint Pancras. Vlnr: Ruben Kruithof, Boris Honig en Hugo van Arem.
Gamen en chillen kan gelukkig wel nog steeds bij B3 in Sint Pancras. Vlnr: Ruben Kruithof, Boris Honig en Hugo van Arem. (Foto: Theo Annes)

SINT PANCRAS - “Bijna wekelijks zie ik tot mijn verbazing in jullie rubriek ‘De 10 vragen’ de opmerking voorbijkomen over het gebrek aan een poppodium waar jongeren terecht kunnen. Dat podium is er wel degelijk! B3 is hét poppodium van Dijk en Waard!”

Aan het woord is Hugo van Arem, samen met Auke Zeijlstra en Wim Honig vormt hij het onbezoldigd bestuur van B3, en zorgen ze voor een plek waar alle jongeren van Dijk & Waard welkom zijn. “Auke is voorzitter en verantwoordelijk voor de programmering, PR en marketing, ik regel de horeca, techniek en planning van het podium/de zaal, en penningmeester Wim draagt zorg voor de financiën, sponsoring en techniek. Dat doen we allemaal naast onze betaalde banen omdat we het leuk en vooral belangrijk vinden dat de jeugd een goede en veilige plek heeft om terecht te kunnen.”

De Koog

Zelf hadden twee van de drie mannen ooit die uitvalsbasis in De Koog in Noord-Scharwoude, een roemruchte plek waar elke oudere jongere van nu weleens een of meer avonden heeft vertoefd. De Koog was uniek, nog steeds denken veel Langedijkers met heimwee aan de tijd waarin de grootste bands er optraden en er vele activiteiten werden georganiseerd voor jongeren.

“Maar ook was er het hardnekkige gerucht dat het een drugshol was”, lacht Hugo. “Vergeleken bij wat je nu soms hoort en ziet, was dat redelijk onschuldig allemaal hoor.”

Lullen voor spullen

Nadat De Koog werd gesloten en gesloopt in 2007 zijn er diverse pogingen gedaan om een soortgelijke bestemming te creëren. “In 2013 werd Stichting De Koog nieuw leven ingeblazen en in de Roode Leeuw vonden we een mooie plek met een prachtig podium. Maar toen dat werd verbouwd hield het ook even op voor ons. Tijdelijk hadden we onze activiteiten in Partycentrum Concordia maar het is ontzettend moeilijk om een locatie te vinden waar je alles kan organiseren wat we nu doen en waar je al je spullen veilig kunt laten staan.”

Tot ze in 2015 ‘t Jeugdhuis kregen aangeboden door de gemeente die het pand op dat moment in bezit had “Het stond leeg en was erg verouderd qua inrichting. Samen met de groep jongeren die al waren aangesloten bij Stichting De Koog hebben we dit helemaal weer opgebouwd tot wat het nu is. Stichting Poppodium B3 was geboren.”

Met behulp van diverse grote en lokale fondsen maar zonder subsidies omdat die inmiddels al flink waren wegbezuinigd, begon het grote ‘lullen voor spullen’. “Waar ik overigens wel handig in ben geworden”, lacht Hugo. “Zo kwamen we aan materiaal om een bar te bouwen, en om een behoorlijk professionele licht- en geluidsinstallatie in te richten. Financiële bijdragen van onder andere het Prins Bernhard Cultuur Fonds, het Oranje Fonds, het Rabobank Dividend Fonds en diverse lokale fondsen zoals Stichting Lief Langedijk zorgden voor de rest. Ook Stichting De Waaier heeft met hun bemiddeling veel voordelen kunnen regelen. Ik bedacht de gouden regel: elke euro die we krijgen, moet twee euro opleveren, door middel van entree of kosten om mee te doen aan een workshop of andere activiteit. Zo houden we het rendabel en kunnen we blijven draaien.”

Leerschool

“Wij staan aan de zijlijn en zorgen voor de coördinatie en de grote lijnen, maar het is de bedoeling dat de rest door de - gemiddeld 25 - jongeren van B3 zelf wordt ingevuld. Wil je een feest organiseren? Prima! Wat is het thema? Wat heb je nodig? Wie staat er achter de bar? Wie verzorgt het licht en geluid en hoe kom je aan een podiumact? Hoeveel reken je voor de entree en hoe zorg je dat mensen weten dat er iets leuks op de planning staat?” Deze avonden zijn leuk maar ook heel leerzaam. Voor veel jongeren is het zelfs de basis voor een bepaalde beroepskeuze of opleiding. “Om achter de bar te staan is Sociale Hygiëne nodig, dat diploma kunnen ze hier halen. Licht en geluid is een vak apart. Dankzij de professionele hulp van Rein Wynja en Frank van Yperen van de River Studio in Alkmaar die in onze locatie een workshop hadden gegeven zijn we nu bezig om een opleidingstraject op te zetten. Op deze manier kan de jeugd op hun beurt weer anderen intern opleiden. Dat is een ontzettend leuke gang van zaken.”

Uniek

Door de brede programmering van live-concerten, dance-avonden en de samenwerking met Popschool Your Song heeft B3 een unieke positie in het culturele en uitgaanscircuit. De zaal heeft een capaciteit voor ongeveer 200 bezoekers. Naast deze activiteiten biedt B3 ook de mogelijkheid tot het gebruiken van de zaal. “Een mooi voorbeeld is de metalavond die hier heeft plaatsgevonden in februari vorig jaar. We programmeerden drie lokale metalbands, die in de omgeving een hele trouwe schare fans hebben. Onze jongeren zorgden voor de inkoop, de barbezetting, de garderobe en natuurlijk was het licht en geluid zeer belangrijk. De zaal stond al snel vol met een heleboel metalheads, onze jongeren keken hun ogen uit, haha. De entree was gratis, maar de opbrengst maakte de avond ruimschoots goed. Ook zijn er leuke contacten gelegd tussen mensen die elkaar normaliter nooit zouden spreken, het was een topavond!”

Kweekvijver

B3 draait geheel op vrijwilligers. Het werken met vrijwilligers geeft B3 een specifiek karakter. “Of ze nou in de garderobe werken, achter de bar, bij het licht of geluid of achter de draaitafel staan: passie voor muziek is wat al onze vrijwilligers drijft. Het podium van B3 speelt ook een rol bij het ontwikkelen van talent in de regio. Lokale bands, DJ’s en ander podiumacts kunnen onder andere podiumervaring opdoen. Dat maakt het echt een kweekvijver voor talent.”

Corona maatregelen

Corona maatregelen gooien uiteraard ook bij B3 flink wat roet in het eten. “Ik heb eigenlijk helemaal geen zin om het erover te hebben”, moppert Hugo. “Ik zie wat het bij jongeren aanricht dat er van alles niet mag en niet kan. Bij B3 proberen we de moed erin te houden en te benadrukken wat nog wel kan, ook al wordt dat wel heel lastig in deze periode. Chillen is nog mogelijk, ze kunnen film kijken of gamen, en een aantal activiteiten die we samen met de gemeente Dijk en Waard, Cultuurverbinder Jasmijn van Vliet, Theater Cool, Kompleks en andere locaties in het project ‘Jongeren de Winter door’ van de gemeente organiseren. Deze staan wekelijks in de speciale agenda in dit nieuwsblad. Maar ook Mado en haar groep creatieve jongeren van Artquake hebben een aantal leuke dingen op de planning staan.”

Op de site van B3 vind je de (voorlopige) agenda. “Mocht je geïnteresseerd zijn om een avond voor of met jongeren te organiseren, te helpen als vrijwilliger of gebruik te maken van de zaal? Neem gerust contact met ons op of kom eens langs! “Poppodium B3, Beverplein in Sint Pancras, tel. 072-8887390. Voor meer informatie: https://club-b3.nl/.

Afbeelding
Afbeelding