Grote wens ging in vervulling: een ritje in de zijspan.
Grote wens ging in vervulling: een ritje in de zijspan. (Foto: Aangeleverd)

Gouden Dagen gaat voor lichtpuntjes en gouden momenten

Algemeen

HEERHUGOWAARD - Covid-19 houdt Nederland in de greep en heeft zeker voor ouderen verstrekkende gevolgen. Gouden Dagen Heerhugowaard zet zich al jaren in voor kwetsbare en eenzame ouderen. “Onze missie is vereenzaming van senioren tegengaan door het realiseren van kleine en grote wensen. Senioren gouden geluksmomentjes bezorgen, een gevoel van verbinding creëren. Dat is waar wij voor staan”, aldus Gouden Dagen-voorzitter Frits Weel. “In 2020 in heeft Covid behoorlijk wat gaten geslagen in ons uiterst gevarieerd jaarprogramma. Natuurlijk waren er voor ons als organisatie teleurstellingen als er een streep moest door individuele wensen en mooie groepsactiviteiten. Voor de mensen die het betrof waren de teleurstellingen vele malen groter.”

Binnen wat kan en mag, blijven we ons inzetten voor senioren

Toch overheerst terugkijkend op 2020 ook een dankbaar gevoel. “Want mede dankzij onze donateurs, Gouden Vrienden, het bedrijfsleven, maatschappelijk betrokken organisaties en inzet van vele vrijwilligers hebben wij toch heel veel dingen kunnen doen die wij graag voor onze ouderen willen doen’”, stelt Weel.

‘Vereenzaming van ouderen baart zorgen’

De coronacrisis heeft natuurlijk invloed gehad op ouderen in Heerhugowaard en op Gouden Dagen Heerhugowaard. “Het was een voortdurend afwegen van wat wel en wat niet verantwoord was. Groepsactiviteiten waar onze ouderen heel erg naar hebben uitgekeken, zoals de oldtimerrit, het jaarlijkse mannenuitje, het najaarsconcert en de terrasdagen en –middagen, konden helaas niet doorgaan. Ook het jaarlijkse donateursfeest en het overleg met het Gouden Dagen Comité konden van de agenda. De langzaam voortsluipende vereenzaming en mogelijke isolatie onder de kwetsbare ouderen baarden ons best wel veel zorgen. Wat konden wij als Gouden Dagen doen om lichtpuntjes aan te dragen? Omdat wij als organisatie door Pieter Raat worden gefaciliteerd waren de Raad van Bestuur en het MT onze beste adviseurs. En met die adviezen hebben wij, ondanks de vele beperkingen, toch mooie dingen kunnen realiseren.”

‘Prachtige en spontane initiatieven’

Want juist door de beperkingen ontstonden er, buiten het jaarprogramma om, toch spontaan prachtige initiatieven. “Zo schonk de Rotary Langedijk- Geestmerambacht, inmiddels omgedoopt tot Rotaryclub Dijk en Waard, 1 december maar liefst 575 banketstaven, bestemd voor Waardse senioren. In november kregen wij, uit handen van Tijmen Verver en Monique Moerbeek van Verver Export, een cheque ter waarde van € 1.750,- overhandigd. Verver gaf hiermee een prachtig voorbeeld van maatschappelijke betrokkenheid.’’

Gouden Dagen ontdekte dat er ook op afstand veel mogelijk is. “Zo kregen alle cliënten van Pieter Raat een zogeheten ´Terug in tijd-doeboek´, boordevol puzzels, knutselwerken, recepten voor heerlijke hapjes en een binnenhuisbingo. Dit boek, dat met grote dankbaarheid werd ontvangen, zorgde voor de nodige uurtjes afleiding voor onze senioren. Dat was zo’n geluksmomentje.”

Wensvervulling

Gelukkig heeft Gouden Dagen Heerhugowaard met ondersteuning van bijvoorbeeld de Stichting NUT toch een aantal groeps- en individuele wensen kunnen vervullen. ,,Vlak voor Nederland in de eerste lockdown ging, was er op 1 maart in Theater Cool het prachtige concert door het Volendams Operakoor. Ook de visjesdagen bij De Raatstede en Hugo- Waard met palingroker Cor Bart uit Enkhuizen waren een succes. Honderden vouchers konden worden ingewisseld voor een versgerookte paling. Heel veel blijde senioren hebben we die dagen zien genieten van een heerlijke paling en muziek. NUT omarmde ook de aanschaf van nieuwe programma’s voor interactieve fietstochten, die in zowel De Raatstede, Hugo-Waard en wijkcentrum het Arboretum op speciale fietsen gedaan kunnen worden. Verder deed Gouden Dagen een tafelpoolbiljart cadeau, organiseerde de jaarlijkse ijsjesdagen, enz.’’


Op de motor

Een van de meeste aansprekende Gouden Dagen-acties in 2020, was de wensvervulling van een drietal ouderen die graag nog eens een ritje in een motorzijspan wilden maken. “En daar wilde de Stichting 2 Wheels 4 Wings graag aan meewerken. Met een eigen team verkeersregelaars bezorgden zij het trio een onvergetelijke dag zonder zorgen, inclusief koffiestop, een royale lunch en een prachtige tocht door de omgeving. Dat was echt fantastisch”, blikt Weel terug.

Plannen

Voor 2021 heeft Gouden Dagen Heerhugowaard onder voorbehoud toch een bescheiden jaarprogramma samengesteld. “Zolang het coronavirus ons nog in de greep houdt, zullen we het met de gestelde beperkingen moeten doen. Zo weten wij nu al dat het voorjaarsconcert met medewerking van het Westlands Mannenkoor geen doorgang kan vinden. We denken met weemoed terug aan de tijd vóór corona. Dat was een periode van vele jaren met evenzo veel gouden geluksmomenten. En dat wensen wij al onze ouderen toe. Als Gouden Dagen Heerhugowaard willen wij, ondanks de beperkingen, ook dit jaar zichtbaar blijven voor onze ouderen. Binnen wat kan en mag, blijven we ons inzetten voor onze senioren. En proberen we gouden momenten te realiseren door kleine en grote wensen te vervullen. Daar gaan we voor.’’

De Silverfitfietsen, waarmee interactieve fietstochten kunnen worden gemaakt, werden met open armen ontvangen.
De senioren kregen regelmatig lekkernijen uitgereikt, zoals tijdens de Visjesdagen.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Veranderingen station Heerhugowaard: spoor 3 verdwijnt, spoor 2 wordt verbreed Algemeen 28 nov, 16:50
Afbeelding
Oranje in Qatar: matige start kan leiden tot groot succes Oranje 28 nov, 15:00
Afbeelding
Green Soap Company: ‘Doe mee aan de OVNH, alleen al voor publiciteit en een groter netwerk’ Algemeen 28 nov, 10:59
Afbeelding
Langedijk4GlobalGoals schenkt bomen voor het schoolplein Algemeen 28 nov, 10:10
Afbeelding
Skroiversgroep Langedoik bevordert het Westfriese dialect Algemeen 27 nov, 14:31
Afbeelding
De gunstige invloed van ventileren op verwarmen Algemeen 27 nov, 10:34
Afbeelding
Leger des Heils collecteert voor kwetsbare Nederlanders Algemeen 26 nov, 15:02
Afbeelding
Jan Stins heeft genoten van zijn voetbaljaren Algemeen 26 nov, 12:15
Afbeelding
Check je toeslagen als er iets verandert in je leven Algemeen 26 nov, 09:24
Afbeelding
Zanggroep MiXXt! viert vijftiende verjaardag Uit 25 nov, 13:07
Afbeelding
Stichting Miss IQ heeft in 2022 hard aan de weg getimmerd Algemeen 25 nov, 11:40
Afbeelding
Wat is er te doen voor jongeren in Dijk en Waard? Algemeen 25 nov, 10:05
Afbeelding
Veel prijzen voor EBI-Sports in Alkmaar Sport 25 nov, 09:24
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief