10 vragen aan Simone van Huizen

Algemeen
Simone van Huizen.
Simone van Huizen. (Foto: aangeleverd)

Ik herken de zorgen die er zijn met betrekking tot jongeren zeker. In mijn werk zie ik een flinke toename van jongeren met stemmingsklachten en suïcidale gedachten.
Behalve de gezinnen met basisschoolkinderen, die maanden thuis hebben gezeten, staan de gezinnen met jongeren ook onder druk. Het is biologisch bepaald dat jongeren in de puberteit zich losmaken van hun ouders. Nu deze jongeren aan huis gebonden zijn, raakt dit proces verstoord. Veel ouders maken zich zorgen over Corona waardoor ze hun pubers nog meer beperkingen opleggen dan door de overheid geadviseerd. Dat kan behoorlijk escaleren.

Antwoord op de vraag van Linda Strijbis: Wat adviseer je jongeren en/of betrokkenen om hen heen?

Ook de verhoudingen tussen gescheiden ouders kan op scherp komen te staan. De omgangsregeling is lastig te combineren met Corona omdat de kinderen bewegen tussen twee huishoudens. Ook zien we dat ex-partners verschillende ideeën hebben over de maatregelen. Als deze ouders al op gespannen voet staan met elkaar, dan is het lastig hier constructief met elkaar over te communiceren.

Wanneer je, net als veel andere jongeren, niet zo lekker in je vel zit, kijk dan eens op: www.jongerenhulponline.nl. Zoek hulp als je er niet uitkomt.

Tegen ouders zou ik in deze tijd willen zeggen; laat de teugels thuis een beetje vieren. Kies voor je geluk in plaats van voor je gelijk, zet de relatie met je kinderen voorop.

Wie bent u?

Ik ben Simone van Huizen en al zo’n twintig jaar werkzaam in de jeugdhulpverlening. Daarnaast zet ik mij in de voor de kerk. Ik ben getrouwd met Alex Leegwater. Samen hebben wij twee kinderen in de puberleeftijd. Ik woon inmiddels zo’n twintig jaar in Langedijk.

Van wie bent u dr ien?

Van wie ik er een ben, zal jullie vermoedelijk weinig zeggen omdat mijn roots hier niet liggen. Ik ben geboren in IJmuiden en opgegroeid in Heerhugowaard. Mijn moeder, Gre Bakker, heeft overigens wel een korte periode in Langedijk gewoond.
Mijn man is een echte Langedijker en zo ben ik hier ook terecht gekomen. Mijn schoonouders, Nel en Andries Leegwater, zijn ook echte autochtonen. Mijn schoonvader, helaas is hij niet meer bij ons, was actief betrokken bij diverse verenigingen. Hij was erg gesteld op de BroekerVeiling en is daar lang vrijwilliger geweest.

Wat heeft u met dit dorp?

Ik ben samen met een Langedijker die zo vastzit in deze West-Friese klei dat ik geen andere keuze had, dan mij hier ook settelen. Inmiddels zijn onze kinderen hier opgegroeid en ben ik ook wel geworteld.

Wat is de mooiste plek van Langedijk?

Wanneer ik vanaf de Westerweg de Broekerweg oprijd en dan op de Groene Brug stil kom te staan, geniet ik van het uitzicht. Ik vind het zicht op het water, de sluis en de karakteristieke woningen aan de Sluiskade erg mooi!

Sowieso vind ik het mooie aan Langedijk al het water. We hebben een periode een bootje gehad en vonden het heel leuk om door de wateren van Langedijk te varen. Wanneer het mooi weer is, dan kan ik dat bootje nog wel missen hoor!

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

Het museum de Broekerveiling is voor ons een belangrijke plek. We zijn hier getrouwd en hebben ook de uitvaart van onze ouders op deze plek meegemaakt. Mijn dochter heeft toen ze vier weken jong was, meegedaan aan de West Friese modeshow in de veiling. Deze plek roept daarom ook allerlei herinneringen op.

Wat is uw advies aan de burgemeester?

Mogen het er ook meerderen zijn? Ik zou het enorm waarderen wanneer de burgemeester prioriteit geeft aan betaalbare woningen. Ik vraag mij wel eens af hoe de jongere generatie aan een huis moet komen? Koopwoningen zijn veel te duur en voor huurwoningen zijn enorme wachtlijsten.

Wat ik heel leuk zou vinden, is als er iets van een horecaplein in Langedijk komt. Met terrassen. Zodat we elkaar op een mooie dag kunnen ontmoeten.

Tot slot zou ik de burgemeester willen vragen of er mogelijkheden zijn om het jeugdwerk weer een injectie te geven. Ik herinner mij uit mijn eigen kindertijd dat er buurthuizen waren die allerlei activiteiten organiseerden. Ook voor de jongeren, die te jong zijn om uit te gaan, zou een ontmoetingsplek meerwaarde kunnen zijn.

Wat is het beste advies dat u zelf ooit kreeg?

Het advies dat ik ooit eens kreeg van een docent, is wel bepalend geweest voor de richting die ik ben opgegaan. Hij heeft mij een bepaalde vervolgopleiding afgeraden omdat hij vond dat er meer mogelijkheden waren. Ik heb zijn advies ter harte genomen.

Wie is uw opvolger in deze rubriek en wat wilt u hem/haar vragen?

Jonathan en Deborah Venema. Ik zou graag willen weten hoe zij het hebben ervaren om een nieuwe kerk te beginnen in een dorp waar al veel kerken zijn?