Voor elke leesfan wat wils in Wendy’s buitenbibliotheek

Algemeen
'Lezen moet voor iedereen toegankelijk zijn.'
'Lezen moet voor iedereen toegankelijk zijn.' (Foto: Theo Annes)

ZUID-SCHARWOUDE - Aan de Eendrachtsstraat 16, op de hoek van het Melkpad en de Voorburggracht in Zuid-Scharwoude staat een groot bord aan het begin van de oprit. Hier is de buitenbibliotheek van Wendy Servaas. Twee kasten vol boeken voor volwassenen en kinderen. Gratis, als u er weer een boek voor in de plaats zet!

“De reden dat ik deze bibliotheek heb, is in de eerste plaats omdat ik zelf énorm van lezen houd”, vertelt de ‘bibliotheekeigenaar’ Wendy. En die liefde deelt ze heel graag met iedereen. “Als kind al was lezen voor mij een ultieme manier om even te ontsnappen aan de werkelijkheid. Al die verhalen van bijvoorbeeld Pinkeltje en Wipneus en Pim zorgden ervoor dat ik lekker in een fantasiewereldje zat, ik kon me daar echt in verliezen.” Met lede ogen zag ze hoe deze liefde voor lezen niet automatisch werd overgedragen op haar zoons. “Later bleken die allebei dyslexie te hebben, dus dan is het niet zo gek. Als je dyslectisch bent lees je woord voor woord en dan is het allesbehalve ontspannend. Wie weet slaat het een generatie over”, lacht ze. “Sowieso kan ik niet wachten tot ik de kleinkinderen kan gaan voorlezen.”

Engelse boekenkast

Ze kwam op het idee om een boekenkast buiten neer te zetten toen ze op vakantie was in Engeland. “Daar zie je overal buitenboekenkasten staan, soms op de gekste plekken, in the middle of nowhere. Dat ik echt dacht: wie komt hier nou een boek ruilen? Een beetje beschaamd nam ik een boek mee, ik had natuurlijk niks te ruilen en bovendien zou een Nederlandstalig boek weinig toevoegen. Maar het zaadje voor mijn eigen buitenboekenkast was wel geplant. Ik vond het een geweldig idee.”

Voor jong en oud

Thuisgekomen gingen zij en haar man - die gelukkig ook enthousiast was over de buitenbieb op de oprit, op zoek naar een geschikte boekenkast. “Op Marktplaats vonden we een mooi exemplaar en die kon al snel worden gevuld met alle boeken die niet meer in mijn kast pasten. Bord aan de weg en de buitenbieb was een feit!” Sindsdien is het een komen en gaan van leesliefhebbers, die komen kijken of er iets van hun gading staat, zowel jong als oud. “Ik krijg steeds meer boeken van mensen die het zonde vinden als daar verder niets mee gebeurt, en op Marktplaats krijg je er ook bijna niets meer voor. Bij die boeken zaten ook veel kinderboeken, hele mooie en bijna nieuwe soms. Ik wilde die in een aparte boekenkast verzamelen, op ooghoogte voor de kinderen dus onlangs werd de buitenbieb uitgebreid met een kinderkastje!”

Wendy’s buitenbieb bestaat nog maar sinds deze zomer, maar al heel veel mensen weten de weg naar de Eendrachtsstraat te vinden. “Dat verbaast me echt! Ik ben wel actief op Facebook in verschillende groepen en krijg daar steevast positieve reacties. Ook van mensen die graag boeken willen brengen, maar niks terug willen hebben, of zelfs van mensen die op zoek zijn naar een bepaald boek. Dat laatste vind ik heel leuk, maar als ik daar aan begin dan begint het echt op werken te lijken haha.”

Wendy nodigt mensen vooral uit om lekker te komen snuffelen in de kasten en mee te nemen wat u leuk vindt. “Ik hou de kasten netjes bij, haal eruit wat echt niet loopt - zoals kookboeken of zelfstudieboeken helaas - en zorg ervoor dat de collectie steeds up to date is.”

Daarnaast vindt ze het heel leuk als u een reactie achterlaat in het notitieboekje dat in de grote kast staat. “Ik ben altijd heel benieuwd wat mensen meenemen en waarom.”