Rick Dekker wil alle Langedijkers laten bewegen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Theo Annes)

LANGEDIJK - Hij had het zich wel een beetje anders voorgesteld, toen hij in oktober 2019 werd aangenomen als Buurtsportcoach Langedijk. Een paar maanden later stond alles, dus ook alle sportieve evenementen, stil vanwege de corona. Maar hij roeit met de riemen die hij heeft, en doet er evengoed alles aan om alle Langedijkers te laten bewegen.

‘Ouderen zijn enthousiast én helpen altijd met opruimen’

Rick Dekker (25) is als buurtsportcoach onderdeel van Actief Sport & Events (voorheen Sport Servicepunt Langedijk), die allerlei sportieve activiteiten in de gemeente organiseren. Een van die activiteiten zijn sportieve evenementen zoals de Sportweek en de Wandel4daagse. “De krenten in de pap voor iemand zoals ik. Ik doe al jaren zelf mee met mijn voetbalmaten of vriendengroep en had daar altijd wel bepaalde ideeën over. Hoe kunnen we het nog breder uitrollen, er meer partijen bij betrekken en er zo nog meer mensen enthousiast voor maken. Iets wat ik wel heb geleerd tijdens mijn studie Sport, Management en Ondernemen aan de Hogeschool van Amsterdam.”

Plannen in de koelkast

Toen hij klaar was met deze studie zag hij de vacature voor Buurtsportcoach en dat leek hem ideaal. “Ik werd aangenomen en had er meteen onwijs veel zin in.”

En toen brak de coronapandemie uit en konden alle plannen in de koelkast. “Enorm jammer, maar het dwingt je ook om creatief te zijn met wat er wel kan. Zo heb ik het sportieve ommetje bedacht in januari, waarmee ik met een groep basisschoolkinderen elke maandagmiddag ging wandelen en onderweg spelletjes doen. Die groep werd steeds groter dus dat was wel een succes. Dat hebben we tot de voorjaarsvakantie gedaan.”

Daarnaast waren er de Langedijker Winter Games waarin kinderen en jongeren diverse sporten konden uitoefenen en samen met de mannen van Activ8 en SportsInc een Fit Challenge konden doen. Momenteel geeft Rick Afterschool Sports aan de jeugd tot en met 12 jaar. Van 14.15 tot 15.30 uur gaat hij sporten en spelletjes doen met jeugd die zich vooraf opgeeft, maar ze kunnen ook aan komen waaien. “Dan noteer ik wel hun gegevens in verband met de corona maatregelen. Maar in principe is iedereen welkom. De aantallen zijn nu nog klein, maar ik ga dit verder uitrollen met alle scholen en wil ook met Allente in gesprek om zo de BSO kinderen ook te kunnen laten meedoen. Er zijn vier locaties in de gemeente die hij wekelijks bezoekt: De Kooi in Oudkarspel, het kunstgrasveldje bij De Wijde Veert, het kunstgrasveld Mayersloot, en het veldje achter de Paus Johannes school en de Phoenix in Sint Pancras. Voor data en opgeven kijk je op www.actiefsportenevents-langedijk.nl/events/after-school-sports. In de voetbalkooi in Oudkarspel geeft hij samen met buurtcoach Hassan ook de Ballers of the Street. Deze activiteit is speciaal voor de jeugd vanaf 13 jaar die buiten met elkaar willen voetballen. Van 15.30 tot ongeveer 17.00 zijn Rick en Hassan aanwezig om deze activiteit te begeleiden.

Hij zit dus niet bepaald stil! “Met kinderen en in de buitenlucht is er gelukkig nog heel wat mogelijk, maar ik mis wel de de oudere doelgroep. Als Buurtsportcoach is daar voor mij ook juist een belangrijke rol weggelegd. Ik vind het juist met ouderen zo mooi om aangepaste sport- en spelvormen te doen. Ik deed eerst Sportmix met een vaste groep 60 plussers, dat varieerde van tennis tot frisbeeën. Die mensen zijn altijd heel enthousiast en blij. En een voordeel is ook dat ze je altijd bedanken én helpen met opruimen”, lacht Rick. “Ik probeer evengoed wel om dingen te organiseren, maar merk ook dat veel ouderen het momenteel erg spannend vinden allemaal en liever thuis blijven. Terwijl ik eerder de Sportmix gaf waarbij we allerlei dingen deden van tennis tot frisbee. Zonde, want lichamelijk fit blijven is des te belangrijker in deze coronatijden.”

Walking Football

Zijn hoop is gevestigd op de komende maanden. “Als de meeste vaccinaties zijn gezet en er weer weer wat vertrouwen terugkomt wil ik gaan starten met Walking Football, in samenwerking met een fysiotherapeut en de voedingscoaches van leef Smakelijk. Grote clubs in Nederland doen dit ook al en het blijkt een geweldig succes. Bij Walking Football gaat het niet om de sterkste of snelste speler, maar om het samen ballen. Iedereen kan meedoen. Naast sportief bezig zijn is daarbij ook het sociale aspect heel belangrijk. De derde helft, maar dan anders”, lacht Rick.

Over de derde helft gesproken, in zijn persoonlijke sportieve leven is het ook een beetje tam. “Ik speel in de selectie van DTS onder trainer René Duys. We hebben een heel leuk team bij een prachtige en gezellige club in Oudkarspel. Maar momenteel is daar ook niet veel te beleven. Trainen doen we inmiddels wel weer, maar als je net echt ergens voor traint, behalve om in conditie te blijven, dan is de motivatie om tijdens storm en hagelbuien soms wel een beetje ver te zoeken.”

Sportieve evenementen

Rick bekijkt de toekomst positief. “Er komt een einde aan deze toestand en dan gaan we helemaal los. De Wandelvierdaagse wordt mooier dan ooit en ook de Sportweek wordt een knaller. En zo staan er nog een aantal mooie sportieve evenementen op stapel. De plannen zijn er al, nu alleen de omstandigheden nog. Laat doe sportzomer maar komen!”

Wil je weten wat er allemaal te doen is in Langedijk en wat Rick voor de jeugd organiseert? Kijk dan op Facebook of Insta bij Actief Sports @ Events en geef je op voor een van de activiteiten. Mailen naar Rick kan ook: r.dekker@actiefsportenevents.nl.

Afbeelding