Diamanten huwelijk voor Ria en Jan Put

Algemeen
Hopelijk kunnen hun vier kinderen en zes kleinkinderen, familie en vrienden ergens in oktober nog een gezellig feestje vieren vanwege het diamanten huwelijk van Ria (82) en Jan Put (84).
Hopelijk kunnen hun vier kinderen en zes kleinkinderen, familie en vrienden ergens in oktober nog een gezellig feestje vieren vanwege het diamanten huwelijk van Ria (82) en Jan Put (84). (Foto: Theo Annes)

NOORD-SCHARWOUDE – Zestig jaar getrouwd. Op maandag 26 april. En geen groot feest door de corona. Maar hopelijk kunnen hun vier kinderen en zes kleinkinderen, familie en vrienden ergens in oktober nog een gezellig feestje vieren vanwege het diamanten huwelijk van Ria (82) en Jan Put (84).

‘Het geheim? We vinden elkaar nog steeds leuk’

De familie heeft 35 jaar in Haarlem gewoond, maar in 2004, toen de vier zoons al waren uitgewaaid, kwamen Ria en Jan naar Langedijk, waar Jan zijn roots liggen. Ria werd geboren in Sint Pancras dat toen onderdeel was van de gemeente Koedijk. ‘’Ik heb een aantal jaren gewerkt als bejaardenverzorgster bij Cranenbroek in Alkmaar. Altijd met veel plezier maar toen ik met Jan ging trouwen werd ik ontslagen, want dat ging toen nog niet samen. Toen we naar Haarlem verhuisden, solliciteerde ik bij Vroom en Dreesman en heb daar met heel veel plezier 25 jaar gewerkt tot ik met de vut ging. Ik heb op veel afdelingen gewerkt, vooral als verkoopster in de mode en als caissière.’’

Jan werd geboren bij de Luizeknip in Oudkarspel. ‘’Mijn vader werkte in de sinaasappels, maar toen ik een half jaar oud was verhuisden we naar de Spoorstraat. Na de lagere school ben ik ruim vijf jaar uit huis geweest. Intern bij het Seminarie waar ik de opleiding tot priester deed. Dat kwam eigenlijk door een parochiepater, die vond mij daarvoor wel geschikt. Ik heb de opleiding niet afgemaakt. Omdat er toch centjes verdiend moesten worden solliciteerde ik als leerling ambtenaar bij de gemeente Oude Niedorp. Toen wij in de Spoorstraat woonden werkte Ria bij een tante, die daar ook woonde. Ik zag haar weleens langs wandelen met de kinderen van haar tante en ik vond het een mooi meissie. We hebben elkaar echt ontmoet op de kermis in Sint Pancras en dat klikte meteen.’’

“Na mijn diensttijd solliciteerde ik bij de gemeente Wervershoof en heb daar twee jaar gewerkt. Daarna 2 jaar in Andijk en vervolgens 2 jaar in Harenkarspel.’’ Na de baan in Harenkarspel vertrok het gezin naar het Brabantse Veldhoven waar Jan bij de gemeente op de afdeling sociale zaken en huisvesting terecht kwam. “Een hele mooie periode. Maar na zes jaar, ik was toen 33 jaar, solliciteerde ik bij de gemeente Haarlem. Daar eindigde ik na 25 jaar als afdelingshoofd op de afdeling welzijn. Naast m’n werk was ik veel betrokken bij verenigingen en vrijwilligerswerk Op m’n 58ste ging ik met de vut. Bij die gelegenheid ontving ik een Koninklijke Onderscheiding, heel bijzonder. Ik heb goede herinneringen aan mijn 29 jarig lidmaatschap als operettezanger bij Operettevereniging Hulsbergen in Haarlem. Ook Ria heeft daar een aantal jaren gezongen.’’ Ook nu nog zijn ze lid van verschillende verenigingen. Ria zwemt graag, is lid van het Vrouwengilde, doet aan line dance en is heel creatief in het maken van kaarten en mag graag puzzelen. “We zijn beiden lid van de KBO en ik zing bij het Gregoriaanse Herenkoor en zangvereniging Caecilia, ik bridge graag. Het houdt ons jong.’’

Nadat de zoons waren uitgevlogen werd het huis in Haarlem te groot. “We kregen van vrienden een tip dat in Noord-Scharwoude een nieuw appartementencomplex - de Tulp - gebouwd ging worden. In februari 2004 verhuisden we naar Langedijk. Een prachtige woning dichtbij alle winkels.”

Het geheim van hun diamanten huwelijk? ‘’We hebben veel dezelfde interesses en vinden elkaar nog steeds leuk,’’ lacht Ria.

(door Ben Wansink)