Willemien Koning idealist in de Langedijker klei

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Theo Annes)

OUDKARSPEL – Vanuit boerderij Ambachtsheem’ aan de Ambachtsdijk kijkt ze aan de ene kant uit over het akkerland in de Woudmeer en aan de andere kant heeft ze vrij uitzicht op de weilanden en de N245 richting Schagen. “Als de gemeente haar zin krijgt, kijken we aan deze kant straks uit op nog meer windmolens.”

Willemien is getogen Langedijkse en samen met man Kees (’een echte Broeker’) woont ze op een prachtige plek in Oudkarspel waar ze een veeteeltbedrijf runnen. “Het voeren van een boerenbedrijf is prachtig en dat doen wij dan ook met veel passie en plezier. Onze zoon Robert is van plan het bedrijf over te nemen, waardoor de toekomst van ons bedrijf is gegarandeerd. Sommige collega boeren besluiten echter het bijltje er bij neer te gooien, omdat we aan steeds meer regels moeten voldoen waardoor het bijna niet mee op te brengen is. Boer ben je weliswaar in hart en nieren, maar er moet wel een verdienmodel in zitten.”

Samen met haar man en zoon houdt ze 95 melkkoeien en vijftig stuks jongvee op 55 hectare land. Haar man en zoon doen het meeste werk maar zelf is ze ook niet vies van hard werken. “Gisteravond heb ik nog geholpen bij een koe die moest kalven, ik voer vaak het jongvee, lever mijn aandeel aan de boekhouding en ook tijdens drukke periodes van maaien, hooien en grasoogsten sta ik mijn mannetje. Maar ik zit net zo makkelijk een vergadering voor bij LTO Vrouw & Bedrijf of zet mij in als Statenlid bij de provincie Noord-Holland, in nette kleding met mijn hakken aan”, lacht ze.  

Afbeelding