Mel is de Jus d’orange Koning van Langedijk

Algemeen
Als je echt lekkere en superverse sinaasappelsap wilt, dan bel je Mel!
Als je echt lekkere en superverse sinaasappelsap wilt, dan bel je Mel! (Foto: Bianca Huibers)

LANGEDIJK - ‘Mel Slink, Jus d’orange Koning’ staat op zijn visitekaartje. De 14-jarige Langedijker ondernemer laat er geen twijfel over bestaan: als je echt lekkere en superverse sinaasappelsap wilt, dan bel je Mel!

Stel, het is zondagochtend en je zit met het gezin aan het ontbijt. Croissantje, zachtgekookt eitje en natuurlijk versgeperste jus. Maar wie gaat de sinaasappels persen of is aan de beurt om het bij de supermarkt te halen? “Bel mij gewoon en ik kom het bij je thuisbrengen!”

Als het aan hem lag ging ie nu al vól voor zijn sinaasappelimperium

Hij is nog maar 14, zit in de tweede klas TL van het Jan Arentsz in Zuid-Scharwoude, maar als het aan hem lag ging ie nu al vól voor zijn sinaasappelimperium. “Ik ben nog maar een half jaartje bezig en eigenlijk gaan de zaken al best goed. Ik breng nu elke zondag zo’n 10 tot 15 flesjes versgeperst sap rond, van Oudkarspel tot Sint Pancras. Elke euro die ik verdien stop ik weer in mijn onderneming. Zo heb ik al een automatische citruspers kunnen aanschaffen en nu ben ik aan het sparen voor een elektrische bakfiets om de bestellingen mee rond te brengen. Als ik die heb kan ik nog meer bestellingen verwerken.”

Op dit moment is de Jus d’orange Koning alleen op zondagochtend beschikbaar. Om zes uur staat hij op, haalt de sinaasappels uit de opslag en dan is het persen geblazen. “Ik beloof mijn klanten dat ik tussen 09.00 en 10.00 uur voor de deur sta met hun bestelling, en daar hou ik me aan. Eerder persen kan niet, het moet echt vers zijn.”

Foto: Bianca Huibers

Dat hij niet kan uitslapen boeit hem niet. “Hij gaat er echt voor hoor, ik ben trots op hem”, vult zijn moeder Sabine Slink, zelf ook zelfstandig onderneemster als bloemiste van Schikt ‘t. “Dat wij - mijn man is ZZP’er in de bouw - ondernemers zijn wil niet zeggen dat wij dat ook doorgeven aan onze kinderen. Het is zeker geen moeten, maar dat ze hun eigen geld willen verdienen zit er bij Mel zeker al vroeg in. Toen hij jonger was verkocht hij al tweedehands cd’s en stond hij met een kleedje op diverse rommelmarkten. Mel is gewoon een hele harde werker en doet dit vol enthousiasme. Als ik hem bezig zie met zijn business lijkt ie soms eerder 18 dan 14, hij is al heel wijs en regelt alles zelf. Zijn schoolwerk gaat met iets minder passie hoor, maar dat zal toch écht nog een paar jaartjes moeten”, lacht ze.

Zijn sinaasappels koopt hij in via Thomas Duys, die eigenaar is van een groothandel in exclusief fruit. “Ik ken hem via mijn schoonmaak bijbaantje bij camping De Luwe Stek, waar hij samen met Robert de Lange de horeca doet. Toen ik in november het idee voor mijn eigen bedrijfje met hem deelde, wilde hij me meteen helpen. Dat was heel tof. Ik ben eerst begonnen met de verkoop aan familie, buren en kennissen en met dat geld kocht ik weer een voorraad lege sapflesjes bij de groothandel. Vervolgens kocht ik via Marktplaats een automatische pers, zo een die in supermarkten staat. En zo groei ik steeds een stapje verder.”

Bootje

Naast sap en mandarijnen heeft Mel ook geïnvesteerd in een bootje. “Die ligt bij De Luwe Stek in Waarland en kan worden gehuurd, voor 55 euro voor een dagdeel en € 99,95 voor een hele dag, inclusief volle tank. Als mensen een leuke dag op het water willen beleven, dan kunnen ze mij appen!”

Toekomst

Waarin onderscheidt Mels versgeperste sap zich van de concurrent? “Ten eerste heb ik echt de beste jus, het is lekker zoet en fris, én het wordt gratis thuisbezorgd door mij. Bovendien breng ik elke zondag een flesje naar mijn overgrootouders en die zijn al 95 en 93 jaar oud, dus het is ook mega gezond!” Een duur reclamebureau kan het niet overtuigender brengen. Over een paar jaar heeft Mel, als het aan hem ligt, een eigen loods vol koelingen met sinaasappels, meerdere fruitpersen, personeel én een eigen bus waarmee hij nog steeds persoonlijk het sap rondbrengt en waarmee hij daarnaast ook andere fruitsoorten kan venten. “Ik verkoop er nu al kistjes mandarijnen bij - de lekkerste van Langedijk en omstreken - maar zou graag ook ander seizoensfruit willen verkopen, zoals verse aardbeien. Huis aan huis of ik ga ermee op de markt staan. En dan ‘s avonds weer thuiskomen in mijn villa”, glundert de jonge ondernemer. 


(Foto: Bianca Huibers)

Heeft u zondag ook zin in een flesje versgeperste jus d’orange van Mel Slink? App hem op 06-11379422 of mail naar info@citrusexpress.nl. Alle info vindt u op www.citrusexpress.nl.