SchuldHulpMaatje nu ook voor Langedijkers

Algemeen
Loes Veldman en René Schreuder van SchuldHulpMaatje Dijk en Waard.
Loes Veldman en René Schreuder van SchuldHulpMaatje Dijk en Waard. (Foto: Bianca Huibers)

DIJK EN WAARD - De uitdrukking dat armoede ‘goed gekleed’ op straat gaat, is wellicht niet bij iedereen bekend. Armoede is één van de best verborgen geheimen in ons land, toegeven dat je financieel in de problemen zit valt niet mee. Nederland mag dan wel tot de rijkste landen van Europa behoren, maar ook hier heerst armoede. 

Maar er is hulp mogelijk, een vrijwilligersorganisatie die je op weg helpt uit de financiële malaise te raken en met een zonniger perspectief de toekomst in te gaan. Met ingang van afgelopen 1 januari biedt SchuldHulpMaatje Dijk en Waard hulp aan die personen en gezinnen welke in de problemen zitten. Namens deze organisatie een gesprek met secretaris Loes Veldman en bestuurslid René Schreuder.

“SchuldHulpMaatje bestaat al sinds 2012 in Heerhugowaard en is daar succesvol. Nu de fusie met Langedijk voor de deur staat, is het tijd dat ook inwoners van deze gemeente van ons bestaan op de hoogte zijn! Heerhugowaard en Langedijk zijn wat dit betreft al samen en noemen ons dus nu SchuldHulpMaatje Dijk en Waard. Wij vallen onder Platform Armoedebestrijding en in Heerhugowaard hebben we, met behulp van de kerken, het Leger des Heils, stichting present, de welzijnsorganisaties, de Ouderbond en andere instellingen een goed netwerk kunnen opzetten, waarin momenteel ruim 20 ‘maatjes’ actief zijn. Deze vrijwilligers volgen een opleiding om mensen met schuld zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. Volgens het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) heeft 1 op de 5 Nederlanders financiële problemen. Veel mensen hebben te maken met budget coaching, schuldhulpverlening en /of sanering. Wij willen mensen met financiële problemen helpen en zeggen: loop niet langer rond met je probleem, maar kom in actie en neem contact op!” 

Hoe gaat dat in zijn werk?

Procedure

“Er zijn mensen die zich online aanmelden, bijvoorbeeld bij Komuitjeschuld.nl, of via schuldhulpmaatje.nl. Dit kan ook vanuit een lokale organisatie gebeuren. Via zo’n organisatie komt de betreffende persoon dan bij ons terecht, SchuldHulpmaatje Heerhugowaard (gegevens: zie onderaan dit artikel). Vanaf heden heten we dus SchuldHulpMaatje Dijk en Waard. Langedijkers kunnen nu dus ook bij ons terecht. Eén van onze coördinatoren neemt dan contact op en bekijkt of wij hulp kunnen bieden. Is dit zo, dan krijg de aanmelder een maatje die samen met de persoon aan de slag gaat. Kunnen wij niet helpen dat verwijzen we in overleg door naar een andere, passende instantie. Wij verwachten wel dat je zelf aan de slag gaat om je probleem op te lossen, schulden te regelen en inzicht te krijgen in de situatie. Uiteraard is privacy gewaarborgd en groot voordeel: de hulpverlening is gratis!”

Aan de slag

“Het maatje helpt om de financiën weer op orde te krijgen, de persoon staat er niet meer alleen voor. Het maatje neemt de problemen niet over, de betrokkenen moet dus bereid zijn zelf aan de slag te gaan. Hij leert te budgetteren, een goed plan van uitgaven te maken. Soms is goed nadenken over hoe het geld te besteden al een hele stap voorwaarts. Misschien is er recht op zorgtoeslag, huurtoeslag of andere toeslagen. Het kan ook zijn dat dat niet genoeg is en het maatje moet helpen om schuldhulpverlening of – sanering aan te vragen. Belangrijk is ook dat vervolgens het maatje de persoon leert in de toekomst schuldenvrij te blijven. Na verloop van tijd zal de persoon meer van het leven genieten.”

Kwetsbaar

In 2018 moesten 584 duizend van de bijna 7,4 miljoen huishoudens rondkomen van een laag inkomen. De grens lag toen voor een alleenstaande op 1060 euro per maand, voor een paar was dat 1460 euro. Met twee minderjarige kinderen was die grens 2000-euro en voor een éénoudergezin 1600 euro. In totaal leefden ruim 251 duizend kinderen in een huishouden onder de lage inkomensgrens (gegevens CBS). Reclamespotjes laten zien dat kwetsbare kinderen daardoor verstoken blijven van leuke dingen, omdat er gewoonweg te weinig geld is voor een uitstapje, een club of wat dan ook. Ook een kind zal niet graag erkennen dat door geldgebrek het niet mee kan doen met een activiteit. “Naast die relatieve armoede, de moeilijke levensomstandigheden van een individu in verhouding tot de omgeving bestaat er dus ook sociale armoede, waardoor mensen niet mee kunnen doen aan het normale leven omdat er geen geld is voor bijvoorbeeld de sportclub, een schoolactiviteit of een uitstapje met de bejaardenvereniging. Daarom is ons werk zo belangrijk en daarom roepen wij vrijwilligers op zich op te geven bij ons als maatje, Je krijgt een goede opleiding, doet prachtig werk en het geeft ook jezelf veel voldoening!’, aldus Loes Veldman en René Schreuder. “Ook jongere bestuursleden zijn van harte welkom.”

Aanmelden

Aanmelden voor hulp bij financiële problemen is heel eenvoudig: vul het formulier in op www.schuldhulpmaatje.nl of bel naar tel. 06-1680700 of mail met shm.heerhugowaard@gmail.com. De coördinator neemt dan contact met je op om een afspraak te maken voor een intakegesprek.

Afbeelding