Jongerenalliantie: als één collectief de jeugd in Dijk en Waard bedienen

Algemeen
Vertegenwoordigers van diverse partijen kwamen bij de kick-off van de jongerenalliantie bijeen in Cool.
Vertegenwoordigers van diverse partijen kwamen bij de kick-off van de jongerenalliantie bijeen in Cool. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

HEERHUGOWAARD – Met een feestelijke kick-off bijeenkomst in Café Cool is woensdagmiddag 9 juni de Jongerenalliantie Dijk en Waard officieel gelanceerd. Vertegenwoordigers van de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard, de scholen, het jongerenwerk en de plaatselijke de sport- en cultuursector waren aanwezig om de eerste stappen te zetten in een gezamenlijke aanpak, om zo de jongeren in Dijk en Waard op maat te bedienen met een aansprekend, toegankelijk en divers aanbod.

Drijvende kracht achter de jongerenalliantie is Jasmijn van Vliet, die in maart vorig jaar door de gemeente werd aangesteld om, onder de vleugels van Cool kunst en cultuur, als cultuurverbinder de lijntjes naar de jongeren steviger aan te halen. “Het eerste jaar was heel uitdagend, temeer omdat twee weken na mijn aanstelling de coronapandemie alles plat legde”, vertelt Jasmijn. Die tijd heeft ze och nuttig kunnen besteden door met alle betrokken partijen het gesprek aan te gaan en projecten als Jeugd aan Zet op te starten. Daarna mochten de jongeren zelf hun stem laten horen, onder meer via een enquête die allerlei interessante informatie opleverde. “Zo bleek onder meer dat het aanbod aan activiteiten voor jongeren niet altijd zichtbaar was. Dat hebben we aangepakt door de jongerenagenda in het leven te roepen.”

Collectief

Maar er valt nog veel meer winst te boeken. Via de alliantie kunnen organisaties die met jongeren werken als één collectief naar buiten toe treden. Met korte lijntjes en een nauw verstrengeld netwerk, om zo het beste voor de jeugd in Dijk en Waard te creëren. Een aanpak die door alle aanwezigen luid werd toegejuicht. “Het is ontzettend belangrijk om de jeugd met elkaar in verbinding te laten komen”, sprak wethouder John Does van Heerhugowaard. “Corona heeft nog maar eens onderstreept hoe belangrijk het is dat jongeren contact met elkaar houden”, vulde zijn collega uit Langedijk, Nils Langedijk, hem aan. Hij zag bovendien subsidiemogelijkheden via het Dijk en Waard Fonds. “Laten we er met zijn allen een leuke zomer van maken!”

Actieplan

Tijdens de voorstelronde bleek hoe elke organisatie, met zijn eigen pet op, mogelijkheden ziet om samenwerking en verbinding aan te gaan. Daarbij werd regelmatig benadrukt dat moet worden uitgegaan van wat de jongeren zélf willen. Het actieplan voor de komende tijd bestaat uit het creëren van een aantrekkelijk zomeraanbod en het verder uitwerken van het lokale Sportakkoord. Over dat laatste werd tijdens een informele brainstormsessie al de nodige ideeën gedeeld. Zo onderzoekt voetbalvereniging SVW ’27 de mogelijkheden voor een open sportparkstructuur en biedt aan de hekken tijdens de zomerstop open te houden, zodat er op het kunstgras allerlei activiteiten georganiseerd kunnen worden. Sportmakelaar Denice van Appeldoorn stelde voor om ook de sector zorg en welzijn in het geheel te betrekken. Met zo veel goede ideeën komt die zomeragenda, die ook in deze krant gepubliceerd wordt, met gemak vol!