Het diamanten echtpaar Van der Vaart- Struiksma straalt

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Bianca Huibers)

SINT PANCRAS - Als je het echtpaar Maaike en Giel Van der Vaart-Struiksma ontmoet weet je waarom 60 jaar getrouwd zijn ook wel een diamanten huwelijk wordt genoemd. Het echtpaar straalt en ze zijn overduidelijk nog steeds dol op elkaar. Hoe mooi kan het zijn: na zoveel jaren samen! “Ik heb wel even getwijfeld, hoor!”, bekent Maaike lachend, “Ik vond Giel wel een te beetje oud voor me!” “Maar voor mij was en ben je nog steeds de mooiste!”, reageert Giel en de sfeer voor een leuk gesprek is gezet.

Als je de kans krijgt...

Is Giel dan zo oud, Maaike? “Nee, we schelen 5 jaar, maar ik was een jong meisje toen we trouwden!” Giel is nu 83, levenslustig en vol humor. Hij kan lachen om de woorden van Maaike, maar heeft wel zijn best moeten doen om haar voor zich te winnen. “Ik zat in militaire dienst en ging op een avond stappen met mijn kameraden. Dat mocht eigenlijk niet, maar ja, je bent jong en wilt er op uit. Op de terugweg, we moesten om 10.00 uur in de kazerne terug zijn, werden een maat en ik aangereden door een bromfiets. Het frappante is dat degene die ons aanreed ook op de terugweg naar de kazerne was. Ik had mijn onderbeen goed kapot en heb 9 maanden met dat gebroken been getobd. Dat ongeluk gebeurde op mijn verjaardag overigens, een mooi cadeautje!” Maar wat heeft dat nou eigenlijk met Maaike te maken, zij was er toch niet bij? “Nee, zeker niet, maar ik ging op die jonge leeftijd naar dansles in Santpoort. Ik kende Giel wel via een mijn broer. Hij stond me, met zijn gebroken been, een keer op te wachten en toen sloeg de vonk over.” Heb je haar toen gelijk maar gezoend, Giel? “Wat dacht je, zo’n mooie meid en als je de kans krijgt..” Even terug naar het begin, waar komt het echtpaar vandaan en hoe verliep hun leven?

Levensloop

Giel werd in 1938 geboren in IJmuiden in een gezin met 13 kinderen en ging na het lagere onderwijs naar de land- en tuinbouwschool. Maar hij had al snel in de gaten dat er voor hem niet veel te verdienen viel, dus belandde hij in de bouw en werd betonvlechter. Een zwaar beroep, hij heeft dit dan ook tot zijn 30ste gedaan. Ook Maaike komt uit een groot gezin, zij is de jongste van 12 kinderen. Zij ging naar het Voortgezet Lager Onderwijs en werkte bij de V&D in IJmuiden. Na de jaren samen IJmuiden gewoond te hebben, vertrok het paar naar Oudorp, omdat Giel een baan bij de PEN kreeg. Hij werd graveerder bij de meterafdeling, maakte teksten in koper in bijvoorbeeld aanduiding borden. Na twee jaar Oudorp verhuisden zij naar de Mare in Alkmaar. Zij kregen 3 kinderen: dochter Jelly en twee zonen Machiel en Peter. Toen Giel met pensioen ging vertrokken zij naar Epe, waar een zoon een camping beheerde. In Epe heeft het paar het 18 jaar volgehouden en daarna werd Sint Pancras hun woonplaats. In hun appartement hebben zij het erg naar hun zin. Vermeld dient wel te worden dat Maaike ondertussen de Moedermavo afgemaakt heeft. “Vroeger was het niet normaal, dat je, als meisje, doorstudeerde, Ik heb dat altijd gemist dus toen ik 40 jaar was verraste ik Giel met de mededeling dat ik weer naar school ging. Ik ging zelfs op schoolreisje!”

Ongemak en fijne dingen

Het is het echtpaar niet altijd voor de wind gegaan. Hun gezin en familie zijn geweldig en daar vertellen zij graag over. Wel onderging Giel een hartoperatie, kreeg omleiding en werd later rog een keer gedotterd. Maar nu gaat het geweldig met hem, hoewel, na een heupoperatie het lopen door een klapvoet moeilijk gaat. “Ik liep altijd heel graag, liep bijvoorbeeld de Vierdaagse van Nijmegen 10 keer, eerst 50 kilometer per dag, na mijn 50ste werd dat 40 kilometer. Als voorbereiding liep ik o.a. het Rondje Texel. Nu ben ik al blij als ik 100 meter kan lopen, maar kan met goed verplaatsen met mijn scootmobiel.” Ook Maaike bleef ongemak niet bespaard: zij brak een schouder dat haar nog steeds beperkt, kreeg twee keer aan dezelfde knie een operatie en vandaar dat ook zij zich verplaatst in een scootmobiel. Het echtpaar speelde heel graag jeu-de-boules, maar dat zit er dus niet meer in. Nu vullen zij hun dagen met puzzel, tv kijken en spelletjes doen. Het grootste plezier echter vinden zij bij hun kinderen, 7 kleinkinderen 8 achterkleinkinderen met d e9de op komst. Zondag 4 juli vierden zij met het gezin hun bruiloftsfeest en die dag werd onvergetelijk. “De kinderen hadden leuke dingen bedacht, deden spelletjes, en we aten heerlijk Chinees. Tien weken ervoor kregen wij iedere week een fotopuzzel van ons en de (klein)kinderen . Die moesten wij in elkaar zetten, er ontbraken telkens een paar stukjes die we tijden het feest aangeboden kregen.” Aan de wand hangen de 10 puzzels en tonen een harmonieuze familie. Maaike en Giel hopen binnenkort, op de verjaardag van Giel, voor een zonvakantie naar Turkije te vertrekken. Eerder was vooral kamperen hun vakantieplezier, hoewel de reizen naar Thailand en Zuid-Afrika mooie herinneringen brengen.

Toekomst

Maaike en Giel zijn nog lang niet klaar met het leven, integendeel. Zij genieten iedere dag en vervelen zij zich geen moment. Maaike is druk met diamant painting, waarbij zij steentjes op canvas plaatst. Zo ontstaan mooie schilderijen. Giel verlang naar het zingen bij mannenkoor De Lofstem. Jammer was het dat het optreden van het koor, waarbij ook vrouwen mee mochten doen, door Corona afgelast werd. Zo’n 26 jaar geleden kwam een Canadees koor, bestaande uit Nederlandse emigranten, naar Langedijk om samen met De Lofstem te zingen. Maaike en Giel kregen ook een echtpaar ingekwartierd en vonden dit fantastisch. Maar de leeftijd gaat nu toch tellen, het moet allemaal een tandje lager. “Wij hebben samen, met ons gezin en vrienden, een fantastisch leven en genieten iedere dag nog van elkaar!” Maaike laat een doosje met zelfgebakken hartenkoekjes zien, gemaakt door een kleinzoon met hulp van Joris, 8 maanden oud, waarop staat ‘Recept voor een goed huwelijk’. Voor advies hierover zijn Maaike en Giel van der Vaart altijd bereid andere echtparen te helpen ook zo’n mooie oude dag te krijgen!

Burgemeester Leontien Kompier mocht eindelijk weer persoonlijk langskomen met een cadeau namens de gemeenteraad.
Het echtpaar straalt en ze zijn overduidelijk nog steeds dol op elkaar.
Afbeelding