Dayenne is naast haar drukke baan als stylist een eigen sweaterlijn gestart.
Dayenne is naast haar drukke baan als stylist een eigen sweaterlijn gestart. (Foto: Lin Woldendorp)

Stylist van de sterren Dayenne Bekker staat stevig met de voeten in de Langedijker klei

Algemeen

NOORD-SCHARWOUDE - Dayenne Bekker, net 47 jaar geworden, lacht áltijd. Zo zullen veel mensen haar tenminste kennen; mooi mens met een immer positieve uitstraling. “En luidruchtig, vooral dat. Als ik met mijn man Frank naar verjaardagen ga ben ik altijd die opvallende verschijning. In beeld én geluid haha.”

Achter die lach zit echter iemand die de laatste jaren keihard werkte aan een carrière als stylist, en daar inmiddels heel veel in bereikt heeft. “Nadat ik me eerst volledig heb gefocust op het moederschap was het 10 jaar geleden tijd om mijn droom na te jagen en iets te doen met al mijn creativiteit: ik wilde modestylist worden.” Ze deed een opleiding Fashion Stylist bij B Fashion Academy in Amsterdam. “Via succesvolle assistentieklussen kreeg ik al vrij snel de kans om zelfstandig te gaan stylen.”

Ze reisde de hele wereld af voor de mooiste shoots, werkte als modestylist voor verschillende bladen en topmerken als Nike en Hunkemöller, kreeg veelgevraagde modellen en bekende fotografen in haar kennissenkring en deed en doet de styling van vele bekende Nederlanders. Een hectisch bestaan, maar ze kon het allemaal aan. Niet in de laatste plaats omdat ze na elke gewéldige klus weer zachtjes landde bij haar gezin in Noord-Scharwoude. “Dat kon best een cultuurshock zijn maar ik vond en vind het heerlijk. Dat ik soms veel moet reizen, en standaard met de auto op en neer moet naar Amsterdam, neem ik maar voor lief. 

Frank en ik hebben een tijdje getwijfeld of we niet naar Amsterdam moesten verhuizen. Maar die twijfel duurde niet lang hoor. Frank is geboren en getogen Langedijker, zijn ouders zijn op leeftijd en zijn familie en vrienden wonen hier. Het bevalt prima zo.” 

Sporten        

Ze zocht een manier om haar hoofd na een drukke werkdag te legen en om fitter worden. “Ik ben vrij mateloos, dus ging ik heel veel sporten en hoe meer resultaat ik zag hoe meer ik ging sporten. Vijf keer in de week in de sportschool met personal trainer Radmilo, je weet wel die van het tv programma Obese, ik deed het. En daarnaast op een dieet zonder koolhydraten. Het ging als een tierelier, ik viel 35 kilo af, was fitter dan ooit en voelde me fantastisch.” 

Totdat alles mis ging. “Doordat ik veel was afgevallen, hield ik hier en daar wat vel over. Ik maakte een afspraak bij de plastisch chirurg voor een borstlift.” Anderhalve week voordat ze voor de tweede refill operatie onder het mes moest, voelde ze iets geks in haar borst. “Een dingetje, iets hards. Ik zei het tegen mijn zus die ik op dat moment aan de telefoon had, en die stond erop dat ik naar de huisarts ging. Dat deed ik en kon meteen de volgende dag terecht. Hij voelde ook iets en ik kon weer meteen terecht in het ziekenhuis voor een mammogram en echo. Die heb ik ‘even’ laten maken en daarna ben ik gewoon naar Amsterdam gereden want hé ik moest nog wel werken en daarna sporten.” De volgende dag staat ze op de set voor een fotoshoot van een tijdschrift als de telefoon gaat. “Het ziekenhuis. Ze wilden me meteen zien. Op set belde ik Frank en mijn zus, en zij waren wel een soort van in paniek. Ik helemaal niet en dat ben ik eigenlijk ook nooit geweest. Op de een of andere manier wist ik dat het goed zou komen.” 

Borstkanker

Nadat ze in eerste instantie te horen kreeg dat het niks was, werd de diagnose later alsnog gesteld. Borstkanker. “Bizar. Ik voelde me totaal niet ziek! Toen ik rondliep op de mammapoli van het ziekenhuis was dat surrealistisch: wat doe ik hier!?” 

Een zware periode van chemokuren, stamceltransplantatie, bestralingen en operaties volgde, waardoor ze vervroegd in de overgang kwam. “Maar dat was wel het minste van al mijn zorgen. Ik moest gewoon beter worden, zóu beter worden. Ik heb altijd in God vertrouwd, dat Hij me zou helpen. Zelfs als ik slechte uitslagen kreeg, ziek was, dacht ik in oplossingen en zag ik lichtpuntjes. Het hele traject zie ik nog steeds als een donkere lucht met overal sterretjes, ik ben altijd lichtpuntjes blijven zien. Ik kan me goed neerleggen bij het lot, vaar mee op de golven die voor me liggen.” Wat haar wel enorm tegenviel, was dat haar lijf veranderde en soms zelfs niet meer als het hare voelde. “Ook nu nog heb ik last van de naweeën van de behandelingen, ik heb pijntjes en ben snel moe. Dat je soms serieus niet weet hoe je de dag die voor je ligt door moet komen. Dat irriteert me mateloos, want dat bén ik niet.” 

Dayenne Bekker

Eigen sweaterlijn

Inmiddels gaat het oké met deze powervrouw, die naast haar baan als stylist een eigen sweaterlijn en tie dye kleding is gestart. “Dankzij de coronacrisis”, lacht ze. “Net als alle anderen in dit vak kon en hoefde ik even niks, alles lag toch stil! Daardoor kon ik dingetjes weer oppakken die ik in de kast had gelegd wegens gebrek aan tijd.” Ze haalde de partij sweaters uit de kast die ze drie jaar eerder had besteld en ging aan de slag met de ideeën die ze al die tijd had geparkeerd. Op de sweaters naait ze diverse opdrukken, van popsterren en andere iconen, ze knipt teksten uit bedenkt statements. Met als resultaat een unieke persoonlijke sweater, waarvan er maar één bestaat. Ze startte een Instagrampagina waar ze onder de merknaam 74th Avenue de truien promoot en verkoopt. “Mijn vriendin Denise trok een sweater aan en plaatste een ­foto op haar sociale media. Daar kwamen ontzettend veel positieve reacties op. Toen durfde ik er echt voor te gaan.” Aan één trui werkt Dayenne gemiddeld zo’n ­2,5 dag, als het aan haar ligt dag en nacht. “Ik hou hier zo van! Maar moet wel moet oppassen dat ik niet te lang doorga. Ik moet rekening houden met mijn gezondheid en ik heb ook gewoon nog een baan!”

Alhoewel ze minder uren werkt dan voorheen, wil ze wel stylist blijven, naast haar eigen kledinglijn. “Die combinatie is ideaal voor mij. Al moet ik er wel een balans in vinden. Maar ook hier vertrouw ik erop dat ik vanzelf merk welk pad ik moet bewandelen. Ik zie wel!”

Kijk voor meer foto’s en informatie over de kledinglijn van Dayenne op Instagram @74thavenue of op Facebook: 74thavenue.

Afbeelding
Jonge zestigers zijn van harte welkom bij Ouderenbond KBO Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Vergeten Kind vraagt aandacht voor jongeren die op straat dreigen te belanden Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Pinnen in Dijk en Waard: waar vind je de pinautomaten? Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Margret Molenaar (49) kreeg drie jaar geleden de diagnose kanker Algemeen 1 feb, 18:20
Afbeelding
LSVV niet op volle sterkte thuis onderuit Sport 1 feb, 18:03
Afbeelding
Gemeente Dijk en Waard verlengt opvang asielzoekers in Heer Hugo Algemeen 1 feb, 16:49
Afbeelding
18 nieuwe buurtbussen voor Noord-Holland-Noord Algemeen 1 feb, 14:46
Afbeelding
Corry en Jan ontmoetten elkaar op een kinderkamp en zijn nu 60 jaar getrouwd Algemeen 1 feb, 13:19
Afbeelding
BOL verliest onnodig van Roda '46 Sport 1 feb, 12:55
Afbeelding
Censuur treedt op in De Schelvis Uit 1 feb, 12:20
Afbeelding
Repair Café Heerhugowaard breidt uit Algemeen 1 feb, 11:18
Afbeelding
Marsha verloor beide ouders aan kanker Algemeen 1 feb, 10:59
Afbeelding
Turnsters TTL vijf maal op erepodium Sport 1 feb, 10:01