Jonge, goudgele kaas voor senioren tijdens kaasmarkt en dansoptreden

Algemeen
Lekker smullen van een blokje kaas!
Lekker smullen van een blokje kaas! (Foto: Theo Annes)

HEERHUGOWAARD - “Of je worst lust...’’, lacht een senior gevat als een medebewoner van woonzorgcentrum Hugo-Waard vraagt wat de kaasvader even daarvoor vertelde. Donderdag 2 september waren de beleeftuin van Hugo-Waard en het parkeerterrein van De Raatstede het decor voor een kaasmarkt en een dansoptreden van de Spierdijkerdansers. 

“De bewoners van de woonzorgcentra en de aanleunwoningen keken gebiologeerd naar het wegen, loven, bieden en handjeklap… En naar de kaasdragers die af en aan liepen met hun berries. Ze smulden van de kaas en van de smakelijke verhalen van de kaasvader. De Spierdijkerdansers zwierden in hun prachtige traditionele kledij door de tuin en over het parkeerterrein, daarbij muzikaal begeleid door muzikanten. Het was wederom een geslaagde, gouden activiteit voor onze senioren’’, aldus Frits Weel van Gouden Dagen Heerhugowaard. 

Kleur

Gouden Dagen Heerhugowaard en Verver Export maakten de kaasmarkt van het Hoorns Kaasdragersgilde en de dansoptredens van de Spierdijkerdansgroep bij de verschillende locaties van De Pieter Raat Stichting mogelijk. Frits: “Voor het verwezenlijken van individuele en groepswensen van kwetsbare ouderen en voor het organiseren van activiteiten, zijn we afhankelijk van giften van donateurs en sponsoren. Eind vorig jaar mochten we van Verver Export een cheque ontvangen. Met hun gift is deze zeer geslaagde dag voor senioren mogelijk gemaakt. Vandaag hebben we met de welzijnsmedewerker van Pieter Raat samen kleur gegeven aan de dagen van onze senioren.‘’ 


De Spierdijkerdansers dansten in klederdracht voor de bewoners van Hugo-Waard. - Foto: Theo Annes

Vermakelijk & smakelijk

“Het was een vermakelijke en smakelijke middag’’, beaamt een bewoner uit een van de aanleunwoningen. “Zo heb ik nooit geweten dat de term ‘kaaskop’ eigenlijk een geuzennaam is. Het schijnt dat boeren de met hooi gevulde houten kaastobbes als helm gebruikten in de strijd tegen de Franse soldaten. Dus eigenlijk is het een naam om trots op te zijn”, aldus een andere bewoonster, die intussen een blokje kaas proeft. Interessant waren ook de wetenswaardigheden die de zegsvrouw van de Spierdijkerdansgroep deelde over de klederdracht van de groep. “Interessant, hoor. Over onder meer oude, goedgevulde sokken in een slip van de jas. Nu weet ik ook waar de uitdrukking ‘Op je geld zitten’ vandaan komt. En de dames droegen in 1357, toen Hoorn stadsrechten kreeg, wel vijf lagen onderkleding over elkaar: van kousen en onderrok tot tussen- en bovenrokken. Warm, hoor. Die tijd hebben we gelukkig gehad, doe mij maar een comfortabele broek.”


Kaas van lachende koeien uit de Beemster! - Foto: Theo Annes

Lachende koeien

Voorzitter Frits Weel is ‘om’ na de kaasmarkten bij Hugo-Waard en De Raatstede: “Ik ben een liefhebber van Old Amsterdam. Maar na vandaag ben ik fan van Beemster kaas.” Volgens de kaasvader is het logisch dat de lekkerste kaas uit De Beemster komt. “We hebben hier alleen maar lachende koeien.’’

De Spierdijkerdansers dansten in klederdracht voor de bewoners van Hugo-Waard.
Kaas van lachende koeien uit de Beemster!