Kinderboerderij de Beestenboel zoekt sterke handen

Algemeen
Marijke (links) en Alice zijn al jaren vrijwilliger bij Kinderboerderij de Beestenboel.
Marijke (links) en Alice zijn al jaren vrijwilliger bij Kinderboerderij de Beestenboel. (Foto: Theo Annes)

LANGEDIJK – Al meer dan 38 jaar kunnen we van Kinderboerderij de Beestenboel genieten. Een boerderij die door een legertje van ongeveer twintig vrijwilligers wordt bestierd en die zeven dagen in de week alle liefde geven aan de vele dieren.

Met twee vrijwilligsters Marijke Heida en Alice de Rooij maken we een rondleiding over het terrein, waar de ezels Pepper en Eppo met hun luide gebalk de nodige aandacht trekken. Zowel Alice, al zo’n acht jaar vrijwilligster en Marijke Heida, al ruim 20 jaar vrijwilligster/ penningmeester, kwamen voor het eerst in aanraking met de boerderij door een bezoek met de eigen kinderen. Alice: “Toen er werd gezocht naar vrijwilligers heb ik me aangemeld. Het is geweldig om te doen. Heerlijk buiten bezig zijn en met alle aandacht voor de dieren.’’

Artiestenstel

Binnen in het gebouw zijn ruimtes gecreëerd voor de konijnen. ‘’Dierenwelzijn staat bij ons voorop. Al onze dieren zijn groepsdieren, dus die hebben voldoende bewegingsruimte en zéker een maatje.’’ 

Ook is er alle ruimte voor de twee varkens Bassie en Adriaan, die niet alleen graag onder een dikke laag stro slapen, maar ook graag naar buiten gaan. Waar ze lekker scharrelen in het gras en natuurlijk ontbreekt voor dit artiestenstel het modderbad niet. Alice roept Adriaan die buiten loopt, die op gepaste draf naar het verblijf toekomt en als beloning wat lekkers krijgt. Op het grote weiland gaat ineens de poort van het ganzenverblijf open en met een noodgang rennen de withemden naar het open grasveld met een oorverdovend geschreeuw. De schapen en geiten raken geenszins van slag en gaan door met waar ze mee bezig waren. Minischaapje Bessie is met haar vijftien jaar de alleroudste, maar alle andere dieren leven hier ook al heel wat jaartjes naar volle tevredenheid. Een aantal dieren die rondlopen in de ‘dorpsboerderij’ zoals zij het liever zouden noemen, zijn zogenaamde afstandsdieren zoals ezel Eppo. Die is opgehaald in Naaldwijk omdat de eigenaar er niet meer voor kon zorgen. “Wel willen we iedereen verzoeken om de dieren niet te voeren! We begrijpen dat het leuk is om de dieren eten te geven, maar ze worden daar ziek van. Er staat er een bak bij de poort, daar kan groente gedoneerd worden, dan zorgen wij dat het verdeeld wordt.”

Dierenliefhebber

Ook Marijke geniet met volle teugen van haar werk. “Je moet natuurlijk wel een dierenliefhebber zijn om op de boerderij te komen helpen. We zijn trots op onze groep vrijwilligers die zeker aan deze eis voldoen. Natuurlijk kunnen we nog wel een paar handjes gebruiken, want het gaat hier 24/7 door. Een klusjesman/vrouw zou handig zijn, en we zijn ook op zoek naar iemand die periodiek de bomen wil snoeien en die de tuin onder handen wil nemen.’’ De vrijwilligers verzorgen niet alleen de dieren, maar houden ook de boerderij en het terrein schoon. Het doel is om mensen te leren om met respect om te gaan met dieren. Om het financieel allemaal goed te laten verlopen wordt er elk jaar een collecte gehouden. Alice: “Dat geld hebben we hard nodig voor de dieren en onderhoud van de boerderij. We ontvangen gelukkig ook spontane giften en heel blij waren we met de steun van Stichting Lief Langedijk die de omheining van ons nieuwe kippenverblijf sponsorde. We hebben ook een kledingcontainer staan aan de weg, een deel van de opbrengst is voor ons, kleding, handdoeken en ander textiel en schoenen mogen er in.”

De Beestenboel aan de Potjesdam 2 in Zuid-Scharwoude is op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag. De entree is gratis. Meer informatie: www.de-beestenboel.nl.