Uil Jos liet zich met plezier aaien door de aanwezige senioren.
Uil Jos liet zich met plezier aaien door de aanwezige senioren. (Foto: Mary Brommer Fotografie)

Nieuwe editie Waardse Senioren in Beweging afgetrapt met vermakelijke uilenshow

Algemeen

HEERHUGOWAARD - Met een leerzame en interactieve uilenshow is maandag 4 oktober het activiteitenprogramma voor ouderen in Dijk en Waard, Waardse Senioren in Beweging (WSIB), officieel van start gegaan. Uilentrainster en -verzorgster Brigitte Furnèmont van ATJ Owls had drie van haar vogels meegenomen naar woonzorgcentrum De Raatstede van Pieter Raat, alwaar ze honderduit over de dieren vertelde. Wist u bijvoorbeeld dat je aan de kleur ogen van de uil kunt zien of het dier ‘s nachts, overdag of in de schemering op jacht gaat? En dat de uil de enige vogel is die zijn ogen aan de voorkant van zijn kop heeft? De senioren genoten zichtbaar van de dieren, die zich gewillig lieten aaien en na afloop gingen de indrukwekkende Europese oehoes Jos en Ahyoka, die gewend zijn shows te verzorgen, bij een enkele durfal op de arm.

Mensen zijn er echt weer aan toe om samen leuke dingen te doen

De passie die Brigitte voor haar dieren heeft, spatte er maandagmiddag vanaf. Enthousiast vertelde ze over haar ‘diva’ Ahyoka, die al bij haar woont sinds ze een kuiken was en nog op haar bed geslapen heeft, en over Jos, die er een beetje uitziet als een oude chagrijnige man, maar dat beslist niet is. “Het vrouwtje heeft de broek aan bij uilen, de mannetjes - tanzels - hebben niks te vertellen. Die zijn alleen goed om eten binnen te brengen.” “Maar dat is in de mensenwereld toch ook zo?”, grapte een van de toeschouwers, die vertelde zelf vroeger ook een kerkuil te hebben gehad die begon te blazen en zijn klauwen uitstak als je te dichtbij kwam. Een oudere dame bekende dat uilen altijd al haar lievelingsdieren zijn geweest en dat ze er enorm van genoot om de dieren weer eens een keertje van dichtbij te kunnen bewonderen. Het derde uiltje, Themba, is de jongste aanwinst. Deze Afrikaanse oehoe hoefde nog niet mee te doen aan de show, maar liet zich wel volop bewonderen. Daarbij hield ze verzorger Jace, de assistent van Brigitte, steeds nauwlettend in de gaten.


Uilenverzorgster Brigitte sprak vol passie over haar dieren.- Foto: Mary Brommer Fotografie

Uilenballen

Brigitte vertelde allerlei bijzondere wetenwaardigheden over haar dieren. Zo kunnen uilen tien keer beter horen dan mensen en hebben ze twee keer meer nekwervels dan wij, waardoor ze hun kop bijna helemaal kunnen draaien. “Uilen zijn de enige vogels die geruisloos kunnen vliegen en de uilensoort oehoe, waartoe Ahyoka en Jos behoren, kunnen in gevangenschap tot wel honderd jaar worden.” Ter ondersteuning had ze, behalve de vogels zelf die gewillig hun veren lieten spreiden, onder meer een stapel informatieve foto’s en de nodige uilenballen en veren mee die de zaal rondgingen. Dat uilen nogal eigenzinnig kunnen zijn, bewezen Jos en Ahyoka meermaals. Zo maakte Jos lekker eigenwijs zelf wel uit wanneer het aairondje afgelopen was en deed Ahyoka tot grote hilariteit van het publiek haar behoefte prompt voor de voeten van een oudere dame. “Geeft niks, ik vind ze geweldig!”, riep mevrouw.


Bij verzorger Jace voelden de uilen zich prima op hun gemak.- Foto: Mary Brommer Fotografie

Verbinding

De uilenshow vormde de aftrap van een bijzondere editie van het activiteitenprogramma van WSIB. Voor die gelegenheid was ook wethouder Annette Groot naar De Raatstede gekomen. “Vorig jaar moesten veel activiteiten noodgedwongen worden stilgelegd”, vertelde ze. “De mensen zijn er echt weer aan toe om elkaar te ontmoeten en samen leuke dingen te doen. En daar biedt de WSIB de komende twee maanden volop mogelijkheden toe. Het is belangrijk voor senioren om in beweging te blijven, zowel fysiek als mentaal. Nu we Dijk en Waard worden, is ook Langedijk bij de WSIB betrokken en zijn er ook activiteiten in zorgcentrum Horizon in Broek op Langedijk. Daarbij wordt tevens nauw samengewerkt met Actief Sports & Events. Er is een uitgebreid programma samengesteld met activiteiten op sportief, muzikaal, cultureel, culinair en educatief gebied. U hoeft u dus niet te vervelen de komende tijd. Laten we hopen dat er verbinding ontstaat. Tussen senioren onderling, tussen senioren in Langedijk en Heerhugowaard en tussen oud en jong, want ook scholen zijn bij het programma betrokken. En laten we hopen dat de eenzaamheid, die door corona toenam, weer kan worden teruggedrongen.” Bestuurder Gabriele Kasten van Pieter Raat had daar niet veel meer aan toe te voegen. “We zijn vooral ontzettend blij dat u er weer bent. Laten we met elkaar genieten van vele mooie momenten.”


Mooi en een heerlijke eigenzinnig stel, die Europese oehoes Ahyoka en Jos.- Foto: Mary Brommer Fotografie

Voor elk wat wils

Danslessen, jeu-de-boulen, wandelbootcamps, sportmix, 3D-printen, zeepkettingen maken, schilderen vanuit gevoel, koken en culinaire verwennerij, muzikale intermezzo’s, een leesclub en interessante lezingen over voeding, paddenstoelen, Alzheimer en afscheid nemen... Het programma van WSIB biedt voor elk wat wils. Daarnaast worden voor senioren met fysieke en/of mentale uitdagingen, die op zoek zijn naar activiteiten passend bij hun mogelijkheden en wensen, ook maatwerkactiviteiten aangeboden bij de drie Pieter Raat-locaties in Heerhugowaard (De Raatstede, Hugo-Waard en wijkcentrum het Arboretum). Bijvoorbeeld voor mensen met beginnende en/of gevorderde dementie en/of Parkinson. Denk aan biljarten, bewegingslessen onder leiding van een bewegingsagoog, geheugenfitness en meer. De activiteiten van Pieter Raat staan vermeld in de activiteitenboekjes die gratis verkrijgbaar zijn bij de drie locaties en te vinden op www.dprs.nl/activiteiten

De WSIB-activiteitenboekjes zijn verkrijgbaar bij het gemeentehuis, bibliotheek Kennemerwaard, bij woonzorgcentra De Raatstede (Dolomiet 2) en Hugo-Waard (Gerard Douplantsoen 72) en wijkcentrum Arboretum (Tamarixplantsoen 2) en bij Horizon Zorgcentrum en De Binding in Langedijk. Meer weten of inschrijven? Kijk op www.wsib.nl.

Even één op één met oehoes Ahyoka en Jos.
Bij verzorger Jace voelden de uilen zich prima op hun gemak.
Uilenverzorgster Brigitte sprak vol passie over haar dieren.
Mooi stel, die Europese oehoes Ahyoka en Jos.
Even poseren voor de camera. Ook daar draaien deze uilen hun vleugel niet voor om.
Afbeelding
Jonge zestigers zijn van harte welkom bij Ouderenbond KBO Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Vergeten Kind vraagt aandacht voor jongeren die op straat dreigen te belanden Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Pinnen in Dijk en Waard: waar vind je de pinautomaten? Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Margret Molenaar (49) kreeg drie jaar geleden de diagnose kanker Algemeen 1 feb, 18:20
Afbeelding
LSVV niet op volle sterkte thuis onderuit Sport 1 feb, 18:03
Afbeelding
Gemeente Dijk en Waard verlengt opvang asielzoekers in Heer Hugo Algemeen 1 feb, 16:49
Afbeelding
18 nieuwe buurtbussen voor Noord-Holland-Noord Algemeen 1 feb, 14:46
Afbeelding
Corry en Jan ontmoetten elkaar op een kinderkamp en zijn nu 60 jaar getrouwd Algemeen 1 feb, 13:19
Afbeelding
BOL verliest onnodig van Roda '46 Sport 1 feb, 12:55
Afbeelding
Censuur treedt op in De Schelvis Uit 1 feb, 12:20
Afbeelding
Repair Café Heerhugowaard breidt uit Algemeen 1 feb, 11:18
Afbeelding
Marsha verloor beide ouders aan kanker Algemeen 1 feb, 10:59
Afbeelding
Turnsters TTL vijf maal op erepodium Sport 1 feb, 10:01