Stichting Miss IQ uit Heerhugowaard grijpt net naast prijs ‘Goedste doel’

Algemeen
Ruth Groenewoud (r) met Eugènie Herlaar, ambassadeur van Stichting Miss IQ, tussen het verzamelde schoolmeubilair dat inmiddels naar de Antillen verscheept is.
Ruth Groenewoud (r) met Eugènie Herlaar, ambassadeur van Stichting Miss IQ, tussen het verzamelde schoolmeubilair dat inmiddels naar de Antillen verscheept is. (Foto: Theo Annes/ Archief)

HEERHUGOWAARD - Stichting Miss IQ, opgericht door de Heerhugowaardse Ruth Groenewoud, heeft net naast de prestigieuze prijs voor ‘Goedste doel van Nederland 2021’ van de AFAS Foundation gegrepen. “Helaas voor ons is de award naar een andere stichting gegaan, Free a Girl. Ook een zeer goed doel, overigens”, licht ambassadrice Eugènie Herlaar namens Stichting Miss IQ toe. “We willen iedereen van harte bedanken die ons zijn stem heeft gegeven!” 

Stichting Free a Girl is beloond voor het onuitputtelijke werk dat zij doet voor het bevrijden van kinderen uit situaties van seksuele uitbuiting en de aanpak van straffeloosheid in Laos. Free a Girl kreeg van de AFAS Foundation een cheque van €50.000 uitgereikt, geld dat besteed wordt aan het ontwikkelen van nieuwe technieken die online trafficking opsporen en tegengaan. 

‘Eer om genomineerd te zijn’

Voor Stichting Miss IQ is het natuurlijk jammer om naast de hoofdprijs te grijpen, maar toch overheerst vooral trots. “Het feit genomineerd te zijn is al een hele eer, zeker als je bedenkt dat AFAS rond de zeventig organisaties in het hele land steunt”, aldus Eugènie. Gerben Eversdijk, directeur van AFAS Foundation, roemde alle genomineerden: “Al deze mensen die zich met zo ontzettend veel passie inzetten voor de wereld om ons heen verdienen een podium en verdienen het om zelf ook een keer bedankt te worden. We zijn erg dankbaar en trots op de talloze mooie projecten die we in het binnen- en buitenland hebben ondersteund, maar toch vaak onder de radar blijven. Daaro hebben we deze uitreiking in het leven geroepen.” 

Overigens ging Ruth Groenewoud niet met lege handen naar huis. Net als de voorzitters van de andere genomineerde goede doelen ontving zij een bronzen Klavertje Vier, het logo van de AFAS Foundation. 

Tweede kans op de Antillen

Stichting Miss IQ verzamelt tweedehands schoolmateriaal, sportspullen en muziekinstrumenten van Nederlandse scholen en verscheept deze naar scholen op Curaçao en Aruba. De stichting heeft de afgelopen tien jaar al zo’n vijftig volle containers verscheept. Intussen zijn er weer zes grote containers onderweg naar Curaçao. Ruth Groenewoud zal zelf aanwezig zijn wanneer de containers op het eiland zijn aangekomen. Eugènie: “Onze activiteiten hebben zich inmiddels uitgebreid naar Aruba, waar volgend jaar weer een zending naartoe gaat. En we gaan ook na of Bonaire voor onze aandacht in aanmerking komt. We krijgen gelukkig nog steeds heel veel materiaal aangeboden van scholen in Nederland.”

Meer weten? Ga naar www.stichtingmissiq.nl.