Fietstocht Dijk en Waard

Algemeen

Zoals u vorige week al in dit weekblad hebt kunnen lezen, heeft Het Behouden Huis in het weekend van vrijdag 22 tot en met zondag 24 oktober een Cultureel weekend georganiseerd in het kader van Dijk en Waard Bruist. Zie de advertentie voor alle activiteiten.

Onderdeel daarvan is een fietstocht door de gehele Gemeente Dijk en Waard. Vanaf 09.30 (tot 16.00u) kunt u hiermee het landelijke Langedijk en het kleurrijke Heerhugowaard beter leren kennen. Het thema van de fietstocht is “Verbinding”. Na de eerste berichten over het culturele karakter van dit weekend, bleek dat meer instellingen als startpunt wilden fungeren. Kortom, de route is de afgelopen week nog aangepast en voert langs veel culturele instellingen en bezienswaardigheden in Dijk en waard. Wat valt er dan te zien?

Oudkarspel. Het Behouden Huis heeft momenteel een schilderijenexpositie van Marja de Waard en Anneke Korver. Bij het Regthuis kunt u van een oude film genieten. De Stichting Langedijker Verleden vertoont daar doorlopend een film van de vroegere vaarverbinding tussen ‘t Kruis en Broek op Langedijk. Tuinders uit ‘t Kruis moesten twee sluizen en een overhaal passeren om in Broek in Langedijk te komen. Een flinke reis in die tijd. Een vroegere verbinding tussen de nu fuserende gemeentes Heerhugowaard en Langedijk. Hoe verbindend wilt u het nog hebben? In de Galerie van Sietse Wiersma, een van Nederlands’ ervaren kunstschilders, exposeert hij zijn eigen werk.

Heerhugowaard. In de Kunstkerk kunt u etsen, litho’s, lino’s, fraaie schilderijen in olie- en acrylverf, houtsneden, foto’s, tekeningen, aquarellen en plastieken bewonderen. Al deze objecten staan klaar om (1300 stuks) uitgeleend te worden.

St. Pancras. De Historische Vereniging St. Pancras stelt zich ten doel de geschiedenis van ons doelgebied voor toekomstige generaties vast te leggen. Daartoe verzamelt de vereniging gegevens uit archieven en verzamelt ook tekeningen, foto’s, kaarten, prenten etc. U treft daar een tentoonstelling van aan. Ze zijn speciaal open voor de fietstocht!

Samengevat kunt u dus op veel plekken tijdens de fietstocht een (cultureel) kijkje nemen of wat eten en drinken. De fietsroute is in totaal zo’n 50 kilometer lang en kan op diverse plaatsen worden opgehaald. Er is een mogelijkheid om te starten vanuit Oudkarspel, Broek op Langedijk, St. Pancras, Heerhugowaard en Heerhugowaard Noord. U bepaalt zelf het tijdstip en met wie u gaat. Uiteraard kunt de route naar eigen inzicht verlengen of verkorten. Het Behouden Huis wenst u, mede namens de andere culturele instellingen veel (fiets)plezier!

De route is op zaterdag en zondag op de volgende adressen te verkrijgen:

Het Behouden Huis, Dorpsstraat 850, Oudkarspel

Het Regthuis (Stichting Langedijker Verleden), Dorpsstraat 861, Oudkarspel

Galerie van Sietse Wiersma, Provincialerweg 2, Oudkarpsel

Eetcafé Marktzicht, Dorpsstraat 95, Broek op Langedijk

Historische Vereniging, Het Nobelhof 1, St. Pancras

Kunstkerk, Stationsweg 53, Heerhugowaard

Katholieke kerk, Middenweg 541, Heerhugowaard Noord

Voor alle andere activiteiten verwijzen we u graag naar de advertentie in dit blad of naar Facebookpagina of de website van Het Behouden Huis. ( www.behoudenhuisoudkarspel.nl ). Als we het aantal aanmeldingen mogen geloven, belooft het een mooi weekend te worden.