Help mee om 2.500 bomen te planten in Recreatieschap Geestmerambacht

Algemeen
Natuurwerkdag: bomen planten voor de toekomst.
Natuurwerkdag: bomen planten voor de toekomst. (Foto: Aangeleverd)

DIJK EN WAARD - Help jij mee om 2.500 bomen te planten in Recreatieschap Geestmerambacht? Zaterdag 6 november van 10.00 tot 15.00 uur is het Natuurwerkdag. De Groene Oase bevindt zich in het noordwestelijke puntje van Recreatieschap Geestmerambacht, ten noorden van de Kanaaldijk 1 in Koedijk. Je kunt je auto parkeren aan de Wagenweg als onze parkeerplaats al vol staat. Het is geen overbodige luxe om laarzen of schoeisel aan te trekken die geschikt is voor vette klei.

Na een succesvolle start, waarbij we in de eerste vier jaar 2.500 bomen (en struiken) zijn geplant, is het plan om op de Natuurwerkdag nog eens 2.500 bomen planten. Help je mee? Deze 2.500 bomen zullen jaarlijks gemiddeld 22 kilogram CO2 opnemen. De nieuwe aanplant zal dus 55.000 kg CO2 per jaar opnemen. “Wij hebben als doel gesteld biodiversiteit te stimuleren en mens en natuur nadrukkelijker met elkaar te verbinden”, vertelt Inge den Hartog namens de organisator van de Natuurwerkdag, de Groene Oase, die zich inzet om samen met buurtgenoten een voedzaam en heilzaam bos aan te leggen. 

Inge: “Onze fruitbomenweide dient als een groene broedplaats en ontmoetingsplek waar we voedsel kunnen vinden en bereiden. In ons voedselbos planten wij bomen en stuiken die interessant zijn voor chef’s die het bereiden van voedsel tot een ware kunst hebben verheven. Daar het Voedselbos een bosrand systeem is, zal in de eindfase de kruin-laag circa 70 procent van het oppervlak beslaan (zo’n 3,5 hectare). De rest van het oppervlak bestaat uit struweel en kruiden. Het voedselbos maakt ook veel gebruik van klimmers, waardoor de plantdichtheid in het bos hoger zal zijn dan in een gemiddeld bos. De nieuwe aanplant zal bestaan uit zowel bosplantsoen als jonge voedselbosbomen. Ook worden er kruiden en eetbare bloemen ingezaaid.”

“Samen met onze vrijwilligers proberen we sámen een paradijsje te creëren. Wij planten voort tot we overvloed hebben bereikt zodat er voor mens én dier genoeg te eten is… Uiteraard zijn wij voorzichtig bij de aankoop van uitheemse soorten en planten we geen invasieve exoten.”

Help Mee! Kom zaterdag 6 november tussen 10.00 en 15.00 uur spontaan langs om tenminste één boom te planten!