Bart Kwantes is sportmakelaar in de gemeente Heerhugowaard.
Bart Kwantes is sportmakelaar in de gemeente Heerhugowaard. (Foto: AG Heeremans Photography)

Sportmakelaar Bart Kwantes is spin in het web voor sportief Heerhugowaard

Algemeen

HEERHUGOWAARD – Als sportmakelaar in de gemeente Heerhugowaard is Bart Kwantes een spin in het web tussen Heerhugowaard Sport, de gemeente, de verenigingen, scholen en diverse maatschappelijke organisaties. Zijn leidraad is daarin het Sportakkoord van de gemeente. Daarnaast is hij combinatiefunctionaris bewegingsonderwijs en verzorgt hij gymlessen op basisschool Campus Columbus in Heerhugowaard. Een bezig baasje dus, die Bart. “Het lesgeven heeft echt mijn hart. Geweldig om dat te kunnen combineren met een verbindende rol achter de schermen.”

Geweldig om lesgeven te kunnen combineren met rol van verbinder

Bart is sinds september 2020 sportmakelaar bij Heerhugowaard Sport, de organisatie die in Heerhugowaard sportvoorzieningen en -accommodaties beheert en sportinitiatieven uitvoert. “Als sportmakelaar hou ik me simpel gezegd bezig met het bijeenbrengen van vraag en aanbod”, stelt Bart. Hij viel meteen met de neus in de boter, want verenigingen moesten de afgelopen anderhalf jaar zien om te gaan met telkens wisselende coronamaatregelen. Daarin heeft hij een coördinerende rol gespeeld. 

“Voor de verenigingen ben je de tussenpersoon, de schakel tussen de betrokken partijen. Het is in zo’n hectische tijd als de lockdown van groot belang om iedereen op hetzelfde moment van dezelfde informatie te voorzien.”


Bart combineert zijn werk als sportmakelaar met het geven van bewegingsonderwijs op basisscholen. - Foto: AG Heeremans Photography

Sportakkoord

In Heerhugowaard is in juni 2020 het plaatselijke Sportakkoord ondertekend door commerciële sportaanbieders, verenigingen en welzijnsorganisaties. ‘Met het Sportakkoord willen we bereiken dat iedereen plezier in sport kan hebben, nu en in de toekomst. Ongehinderd, in een veilige en gezonde omgeving. Als sporter, vrijwilliger of toeschouwer’, staat in het document te lezen.

Professionalisering

In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld dat Bart namens Heerhugowaard Sport samen met verenigingen bekijkt hoe die optimaal kunnen profiteren van elkaars kennis en faciliteiten. Hoe kunnen anderen bijvoorbeeld gebruikmaken van de sportaccommodaties tijdens de uren dat deze niet gebruikt worden? “Ook kunnen we verenigingen ondersteunen via opleidingen, cursussen en trainingen, bijvoorbeeld voor het werven van sponsors of vrijwilligers of het opleiden van trainers of scheidsrechters en hen zo helpen een professionaliseringsslag te maken. Dankzij samenwerking met NOC*NSF kunnen we die trainingen kosteloos aanbieden.”


Bart is de verbindende schakel tussen verenigingen, gemeente, scholen en maatschappelijke organisaties. - Foto: AG Heeremans Photography 

Centraal punt

Eén van de voorzieningen die uit het Sportakkoord voortkomt is het Sportloket, dat sinds een klein jaar het centrale punt is waar inwoners en sportverenigingen terechtkunnen voor alles wat met sport te maken heeft.

Doorverwijzen 

Bart: “Er was al langere tijd vraag naar één centraal punt waar alles wat met sport te maken heeft samenkomt. Het Sportloket brengt al het sportaanbod binnen de gemeente bijeen en is er voor zowel verenigingen als inwoners. Heerhugowaard Sport werkt met meerdere combinatiefunctionarissen die elk een aantal verenigingen onder hun hoede hebben. Zo kunnen we sportverenigingen, bestuurders en vrijwilligers beter en sneller van dienst zijn als ze ergens tegenaanlopen. Waar nodig kun je naar de juiste persoon doorverwijzen of koppel je informatie terug. Wil een vereniging bijvoorbeeld weten hoe je maatschappelijk betrokken kunt worden, dan link je die aan de juiste persoon.”


‘Het lesgeven heeft echt mijn hart’, aldus Bart. - Foto: AG Heeremans Photography 

Verrassende combinaties

Dat levert soms verrassende combinaties op. Bart: “In de lockdownperiode hebben we gezien hoe creatief de oplossingen soms kunnen zijn. Zo zagen we dat turnvereniging SiU de training kon voortzetten op het terrein van KSV en kon de volleybalclub terecht bij voetbalvereniging WMC.” Doordat de afgelopen veel stil lag vanwege corona, zijn Bart en zijn collega’s bij Heerhugowaard Sport momenteel druk bezig met een inhaalslag. “Steeds meer mensen weten ons te vinden, maar nog niet iedereen kent de juiste ingangen om iets voor elkaar te krijgen. Daar valt nog een hoop winst te halen. Daarom gaan we nu met de verenigingen in gesprek, om te ontdekken waarmee we hen verder kunnen helpen.”

Meer weten over het sportakkoord en het sportloket? Kijk dan op heerhugowaardsport.nl/sportloket.

Bart is de verbindende schakel tussen verenigingen, gemeente, scholen en maatschappelijke organisaties.
Bart combineert zijn werk als sportmakelaar met het geven van bewegingsonderwijs op basisscholen.
Het lesgeven heeft echt mijn hart', aldus Bart.
'Steeds meer mensen weten het Sportloket te vinden'.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Veranderingen station Heerhugowaard: spoor 3 verdwijnt, spoor 2 wordt verbreed Algemeen 28 nov, 16:50
Afbeelding
Oranje in Qatar: matige start kan leiden tot groot succes Oranje 28 nov, 15:00
Afbeelding
Green Soap Company: ‘Doe mee aan de OVNH, alleen al voor publiciteit en een groter netwerk’ Algemeen 28 nov, 10:59
Afbeelding
Langedijk4GlobalGoals schenkt bomen voor het schoolplein Algemeen 28 nov, 10:10
Afbeelding
Skroiversgroep Langedoik bevordert het Westfriese dialect Algemeen 27 nov, 14:31
Afbeelding
De gunstige invloed van ventileren op verwarmen Algemeen 27 nov, 10:34
Afbeelding
Leger des Heils collecteert voor kwetsbare Nederlanders Algemeen 26 nov, 15:02
Afbeelding
Jan Stins heeft genoten van zijn voetbaljaren Algemeen 26 nov, 12:15
Afbeelding
Check je toeslagen als er iets verandert in je leven Algemeen 26 nov, 09:24
Afbeelding
Zanggroep MiXXt! viert vijftiende verjaardag Uit 25 nov, 13:07
Afbeelding
Stichting Miss IQ heeft in 2022 hard aan de weg getimmerd Algemeen 25 nov, 11:40
Afbeelding
Wat is er te doen voor jongeren in Dijk en Waard? Algemeen 25 nov, 10:05
Afbeelding
Veel prijzen voor EBI-Sports in Alkmaar Sport 25 nov, 09:24
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief