Koop de perfecte kerstboom: dít is wat je moet weten

Algemeen
Zet de kerstboom op een strategische plek, waar je kat of hond minder makkelijk bij kan.
Zet de kerstboom op een strategische plek, waar je kat of hond minder makkelijk bij kan. (Foto: Pexels)

REGIO - Er zijn verschillende soorten naaldbomen. Het is dan ook handig om te weten welk type kerstboom het beste bij jouw interieur past. Komt de boom binnen of deels buiten te staan? Hoe hoog is je plafond? Wil je een boom met kluit, of juist zonder? En; hoe zit het met een hond of kat? Rodi Heerhugowaard geeft tips!

Bijna alle bomen zijn in diverse maten te verkrijgen: of je nu een fijnspar, een Nordmann of een blauwspar wilt kopen. Als je eenmaal weet welke boom je neemt, kijk dan naar je woonkamer. Waar ga je ‘m plaatsen? Wordt het een grote eyecatcher of juist een kleinere boom? Misschien wil je de boom op een tafel plaatsen. Zorg in dat geval voor een kleine boom die niet te zwaar is. Zie je een kerstboom meer als accessoire, denk dan aan meerdere kleine boompjes in een pot. Leuk om kale hoekjes in de kamer op te fleuren, of om een balans te creëren qua kerstsfeer!

Kerstboom met kluit

Het klinkt logisch dat een kerstboom met kluit langer zijn naalden behoudt. Mits je de boom goed hydrateert (lees: niet teveel en niet te weinig water geven) en de kluit groot genoeg is. Dit test je door de boom horizontaal vast te houden. Blijft de boom in balans? Dan is de kluit goed. Als de kluit te klein is, houdt het te weinig vocht vast en verliest de boom alsnog zijn naalden. Wist je trouwens dat een boom zonder kluit ook water nodig heeft? Wat voor kerstboom je ook koopt, het is belangrijk dat je deze altijd water geeft. 

Wist je dat een boom zonder kluit ook water nodig heeft?

Voor binnen of buiten

Meestal zet je de boom binnen, wat inhoudt dat de kerstboom eerst even moet wennen aan de temperatuur. Laat je boom dus eerst een dag op een plek staan waar het warmer is dan buiten, maar nog niet zo warm als in je woonkamer. De naalden kunnen namelijk niet goed tegen het grote temperatuurverschil. Zij ‘schrikken’ van de warmte en vallen uit. Dat is niet wat je wilt! Is de boom voor buiten? Dan kun je ‘m direct versieren met lichtjes en kerstballen. Let je er wel op dat je de kerstboom ergens plaatst waar ook stroom is? Nog een tip: zorg ervoor dat de elektra goed waterdicht gemaakt wordt. Het zou zonde zijn om kortsluiting te veroorzaken als het gaat sneeuwen of regenen, wat in dit kikkerlandje aannemelijk is.

Decoraties 

Kerstversiering is er in vele soorten en maten! Van traditionele of landelijke kerstversiering tot heel moderne kerstdecoratie: voor elke stijl kun je helemaal los. Kies je voor bepaalde kleuren, bepaalde materialen, glas of hout? Of ga je voor decoraties als snoep, chocolade en zuurstokken? Wat het ook wordt, het is jouw creatie! Kijk voor inspiratie op Pinterest. 


Lekker in de boom springen? Liever niet! - (Foto: Pexels)

Huisdieren

Niets is vervelender dan thuiskomen van je werk om te zien dat je huisdier beteuterd naar de kerstboom kijkt, die met alle ballen aan gruzelementen ligt. Gelukkig zijn er tips om dit te voorkomen. Zet je kerstboom op een strategische plek waar je kat of hond minder makkelijk bij kan; dus niet naast een lage kast, bank of tafel. Dit ziet je huisdier als een uitnodiging om lekker in de boom te springen. Gebruik veilige decoratie, zoals plastic ballen die niet breekbaar zijn. Ga voor matte kleuren (dus geen shiny ballen, lintjes of engelenhaar). En wat je aan decoratie hebt, hang het zo hoog mogelijk.

Aluminiumfolie

Denk je dat je kat of hond de stam als krabpaal gaat gebruiken? Wikkel aluminiumfolie om de stam, daar hebben de meeste katten een hekel aan. Spray de boom ook in met een onaangename geur. Gewoon te koop bij jouw lokale dierenwinkel. Zo voorkom je dat de kat of hond jouw boom bespringt.