Yvanka staat haar mannetje op NK bouwtimmeren

Algemeen
Yvanka kwalificeerde zich afgelopen woensdag voor het NK bouwtimmeren.
Yvanka kwalificeerde zich afgelopen woensdag voor het NK bouwtimmeren. (Foto: Fred Korver)

GROOTSCHERMER - Yvanka de Reus uit Grootschermer deed als enige vrouw mee aan de kwalificatiewedstrijd van het NK bouwtimmeren. Zenuwwachtig was ze wel, want “Ik wil wel iets bouwen om trots op te zijn”. Dat lukte met vlag en wimpel, waardoor Yvanka zich kwalificeerde voor het kampioenschap in 2022. 

Door: Loen van Gulick

Voorafgaand aan de wedstrijd bij Espeq in Heerhugowaard was Yvanka zenuwachtig, ondanks de goede voorbereiding. Ze wist welke onderdelen aan bod zouden komen, en ging daar met haar trainer serieus mee aan de slag: hoekkeepers, nokgording, sporen en muurplaat. Termen die Yvanka ook in haar dagelijkse werk bij Bouwbedrijf Meijerhof regelmatig tegenkomt. Yvanka: “Het is zo leuk om met hout te werken. Het is een mooi materiaal en het is makkelijk te bewerken. Ik bouw van alles: aanbouwtjes, schuren, soms een huis, of het binnenwerk in een boerderij. Met hout kun je de prachtigste dingen maken.”

Blijven focussen

De opdracht werd 10 minuten voor de wedstrijd bekend, en bestond uit het bouwen van een kapconstructie. Vanaf dat moment mochten de deelnemers niet meer met hun trainer overleggen. Tijdens de wedstrijd bleken Yvanka’s zenuwen ongegrond: Ik liep opeens een half uur voor op de andere deelnemers. “Ik begon me bijna te schamen. De andere jongens hadden hun hout nog op de uitslag liggen, terwijl ik al begon met zagen. Maar je moet je blijven focussen: één foutje en al je werk is niets meer waard.”

Tekst gaat door onder afbeelding>>

Gigantische media-aandacht

Dat Yvanka, wiens opleiding en functietitel beide ‘timmerman’ zijn, de enige vrouwelijke deelnemer was, vindt ze zelf heel gewoon. Minder gewoon vindt ze het, om zoveel aandacht te krijgen van de media. “Ik snap het, maar ik snap het ook weer niet. Ik stond in het Noord-Hollands Dagblad en was op NH Nieuws, en ik kom mezelf tegen op Instagram. Dat is apart, hoor.”

Liefde voor hout

Yvanka doet haar werk met net zoveel plezier als vakkundigheid. Wie haar werk eens in het echt wil aanschouwen, kan dat doen bij Restaurant-Café Het Genot van Grootschermer. Daar heeft ze meegewerkt aan een houten wand met houten delen met schilderijen. “Omdat interieur ook leuk is, werk ik ook nog voor Hoofies timmerwerken, dat is van een vriend. De wand is echt mooi geworden. Het is gewoon heerlijk om met je handen te werken en iets moois te maken.”


Foto’s : Fred Korver