Even voorstellen: onze nieuwe burgemeester Peter Rehwinkel

Algemeen
Peter Rehwinkel wil vol energie aan de slag om van Dijk en Waard een succes te maken.
Peter Rehwinkel wil vol energie aan de slag om van Dijk en Waard een succes te maken. (Foto: AG Heeremans Photography)

DIJK EN WAARD - “De kop is er af, nu wil ik vol energie aan de slag om van Dijk en Waard een succes te maken, dat moet kunnen lukken!” Onze nieuwe waarnemend burgemeester Peter Rehwinkel is vol vertrouwen en ziet dat het samengaan van Langedijk en Heerhugowaard heel veel kansen geeft.

Peter Rehwinkel is zeker geen onbekende in de Nederlandse politiek. Hij was eerder, naast Eerste en Tweede kamerlid, al als burgemeester werkzaam in de gemeenten Naarden en Groningen en als waarnemend burgermeester in Zaltbommel en Bergen. Met ingang van 1 januari staat hij dus aan het roer van Dijk en Waard. Hij gaat ervan uit dat dit slechts een periode van een ruim een half jaar zal zijn waarna een kroonbenoemde burgemeester aantreedt.

Hoe zijn de eerste ervaringen met onze gemeente?

“Allereerst vind ik het heel belangrijk om de mensen om mij heen te leren kennen. Maandagavond 3 januari vond mijn installatie plaats en tevens die van de wethouders en raadsleden. Het is dan fijn een naam bij een gezicht te kunnen plaatsen. Ik had ooit het boek ‘Het Geheugenpaleis’ gelezen, dat gaf mij steun. Hierin wordt een techniek beschreven om dingen beter te onthouden. Ik probeer via associaties een gezicht bij een naam te krijgen. Op die manier probeer ik in eerste instantie me te richten op de achternamen.” 

Groeiende welvaart

“Dijk en Waard is nu een meerwaarde geworden, de fusie van de twee gemeenten zal veel kunnen brengen voor de inwoners. We zijn sterker en minder kwetsbaar en we spelen een belangrijke rol in de regio. Dat is snel gegaan in de loop van de tijden: van een waterrijk polderlandschap naar een stedelijke omgeving. Er werd ooit overwogen, na de inpoldering in de 17e eeuw, om het gebied weer onder water te zetten, het was er zo arm. Nu groeit de welvaart in het gebied, zeker door de fusie van Dijk en Waard.”


Rehwinkel is geen onbekende in de Nederlandse politiek. Foto: AGHeeremansPhotography.

Twee ambtskettingen

De beëdiging van Peter Rehwinkel vond dus afgelopen maandag plaats. “Een ambtsketting voor de burgemeester van Dijk en Waard is er nog niet, dus dit heb ik opgelost door, bij toerbeurt, de kettingen van Langedijk en Heerhugowaard te dragen”, lacht hij. 

Met nieuw elan een mooie toekomst tegemoet

Wat wil de waarnemend burgemeester in het komende half jaar bereiken? “Natuurlijk kan ik geen wonderen verwachten, maar de tijd die ik heb wil ik heel nuttig besteden. Dijk en Waard is kakelvers, telt nu 86.000 inwoners en ik wil al die inwoners het gevoel geven dat de fusie iets toevoegt, dat alle inwoners van Dijk en Waard er beter van worden, van Oudkarspel tot Koedijk, en van Stad van de Zon tot De Noord. De kernen houden hun eigen identiteit, maar onder de verbindende paraplu van Dijk en Waard. Met nieuw elan een mooie toekomst tegemoet. Ik wil bijdragen aan een voortvarende start, daarvoor zal ik zichtbaar moeten zijn, mij onder de mensen begeven. Afgelopen maandag bezocht ik in dat kader Oudkarspel en zag het prachtige Regthuis. Het bezoek gaf een dubbel gevoel: ik zag het water, en de weidsheid achter het Behouden Huis, met een reiger aan de slootkant. Dus de schoonheid maar ook meteen de treurigheid, omdat het gebouw nu niet gebruikt kan worden door de corona.” 

“Ik heb ook meegeleefd met het heengaan van Jesse Smit. Ik kwam de maandag na het verschrikkelijke ongeluk juist voor het eerst kennismaken in De Binding en zag wat het qua emoties losmaakte bij Leontien Kompier en alle medewerkers. Ik heb ook gezien hoe zij de familie en vrienden uitnodigde op het gemeentehuis en had veel bewondering voor de manier waarop ze dat aanpakte. Ik heb genoten van de radiomarathon van Serieus Langedijk, die meteen duidelijk maakte waar een klein dorp groots in kan zijn. Wat een enthousiasme en gemeenschapszin! Met als resultaat een fantastische opbrengst voor de Stichting Help Elkander. Verder heb ik een hele goede overdracht gehad, zowel van mijn voorgangers in Langedijk als Heerhugowaard. Dan word je heel snel betrokken bij alle lief en leed.”

Hoe typeert Peter Rehwinkel zichzelf?

“Dit is een moeilijke vraag, wat moet je over jezelf zeggen. Ik weet dat ik altijd mijn best zal doen en de zaakjes goed voor elkaar wil hebben. Ik probeer altijd contact te maken, mijn betrokkenheid te tonen. En ik zal er voor iedereen zijn, voor de inwoners van alle kernen, zonder dat ik het iedereen altijd naar de zin kan maken! Ik hoop op een leuke en zinvolle waarneming waarbij ik mijn steentje zo goed mogelijk kan bijdragen.”

MARSHA BAKKER EN BEN WANSINK